ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αμετάβλητη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, «βλέπει» πολιτική σταθερότητα

Με νίκη της ΝΔ αποφεύγονται οι κίνδυνοι πολιτικής αστάθειας και θα συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική, τονίζει ο οίκος. Αναθεωρεί από 0,9% σε 2,3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, καθώς απομακρύνονται οι ενεργειακοί κίνδυνοι.

Αμετάβλητη άφησε ο οίκος Fitch την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ με σταθερή προοπτική, παρότι υπήρχαν προσδοκίες από ορισμένους οίκους, όπως η Societe Generale, ότι θα αύξανε τις προοπτικές της αξιολόγησης από σταθερές σε θετικές. Ο οίκος προβλέπει για το 2023 ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

Σχετικά με το πολιτικό περιβάλλον και τις προοπτικές για την οικονομική πολιτική, η Fitch εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συνέχεια της ασκούμενης έως τώρα πολιτικής. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα θα έχει δύο συνεχόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου, δεδομένης της αποτυχίας των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) απέδωσε πολύ πάνω από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 40% των ψήφων και καθιστώντας πιθανό ότι θα κερδίσει την επερχόμενη ψηφοφορία.

Εάν η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία (κάτι που φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι οι δεύτερες εκλογές θα επανέλθουν σε πλειοψηφικό σύστημα με μπόνους, που θα παρέχει στον νικητή 50 επιπλέον έδρες), αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και θα επιτρέψει τη συνέχεια της πολιτικής. Έτσι, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και άλλους εταίρους, διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Μεταξύ άλλων, στην ανάλυσή της η Fitch αναφέρει:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 0,9%, χάρη στη μείωση των ενεργειακών κινδύνων. Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αντανακλώντας την επίδραση του πληθωρισμού και της μειωμένης πιστωτικής ζήτησης. Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει σταθερή χάρη στην απορρόφηση κεφαλαίων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ τομείς όπως ο τουρισμός θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις εξαγωγές.
  • Η οικονομία θα επεκταθεί κατά 2%-2,5% την περίοδο 2024-26, λόγω των επενδύσεων και της ανάκαμψης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, με βάση την υπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν ορόσημα και στόχους στο πλαίσιο του RRF. Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων παραμένει σημαντική διαρθρωτική πρόκληση, με τις προγραμματισμένες εργασιακές μεταρρυθμίσεις να είναι ζωτικής σημασίας για την άνοδο των ποσοστών συμμετοχής.
  • Αναμένεται συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, αντανακλώντας εν μέρει μια καλύτερη αρχική θέση, δεδομένου ότι το έλλειμμα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο το 2022. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024). Οι καθοδικοί κίνδυνοι συγκρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους.
  • Ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024. Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης, οι περιορισμένες ανάγκες μετατροπής χρέους και η σημαντική ταμειακή θέση (κοντά στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ) θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαχείριση του χρέους.
  • Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4% το 2023 και στο 1,9% το 2024. Η δυναμική της αγοράς εργασίας θα υποστηρίξει την ταχύτερη αύξηση των μισθών φέτος (πάνω από 6%), αλλά οι κίνδυνοι για σπειροειδείς αυξήσεις μισθών και τιμών είναι περιορισμένοι.
  • Η προβλεπόμενη μείωση των εισαγωγών (λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης) θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα 2023-2024 (αφού έφτασε στο υψηλό 12ετίας του 9,7% του ΑΕΠ το 2022). Το έλλειμμα (το οποίο αναμένεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 6,5% τα επόμενα δύο χρόνια) θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και τις μεταβιβάσεις από την ΕΕ, μειώνοντας έτσι τους εξωτερικούς κινδύνους ευπάθειας.
  • Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ραγδαία βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού συνεχίστηκε το 4ο τρίμηνο του '22, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο 8,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, καθώς οι συναλλαγές διάθεσης στοιχείων ενεργητικού είναι πιθανό να είναι μικρότερες. Η πιστωτική επέκταση έχει αποδυναμωθεί το 2023, εν μέρει καθώς επιβραδύνθηκε ο εταιρικός δανεισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί καθώς η ανάπτυξη αρχίζει να ενισχύεται το δεύτερο εξάμηνο του '23.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα προχωράει με δημοσιονομική υπευθυνότητα

Ο υπουργός Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη συμφωνία που θα διασφαλίζει τον περιορισμό του δημοσίου χρέους χωρίς όμως να υπονομεύεται η ανάπτυξη.