ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκπτωση έως 50% στα πρόστιμα της Εφορίας σε όσους δέχονται την παράβαση

Όσο πιο γρήγορα ομολογεί ο φορολογούμενος την παράβασή του και παραιτείται από δικαιώματα προσφυγής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαγραφή προστίμου, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις.

Γενναίες μειώσεις των προστίμων της Εφορίας θα εξασφαλίζουν οι φορολογούμενοι που αποδέχονται τις παραβάσεις και ομολογούν τη φοροδιαφυγή, ενώ θα έχουν την ευχέρεια να αποπληρώσουν τα «κουρεμένα» πρόστιμα σε περισσότερες δόσεις.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη καθορίζει την κλιμάκωση της έκπτωσης, η οποία είναι ανάλογη του σταδίου στο οποίο θα γίνει η παραδοχή της παράβασης.

Στόχος της ρύθμισης είναι η άμεση πληρωμή των προστίμων και η αποφυγή των προσφυγών των φορολογουμένων, είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ είτε στα φορολογικά δικαστήρια, που σημαίνει καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων και προστίμων.

Άλλωστε, ένα σημαντικό μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, προέρχονται από απλήρωτα πρόστιμα και προσαυξήσεις, που λιμνάζουν επί χρόνια ή και δεκαετίες, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, ανέρχεται σε 107 δισ. ευρώ.

Με τις αλλαγές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιδιώκει την επίσπευση της είσπραξης των φόρων και των προστίμων, σε ορίζοντα 12 μηνών από την επιβολή τους, άτοκα στο ιδανικό σενάριο ή σε έως 48 έντοκες δόσεις.

Το «κούρεμα» των προστίμων

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει τη μείωση του προστίμου έως 50% σε περίπτωση μη αμφισβήτησης της οφειλής που προκύπτει έπειτα από φορολογικό έλεγχο.

Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα μείωσης έως 50% προστίμων που αφορούν οφειλή που προέκυψε έπειτα από φορολογικό έλεγχο και η οποία δεν αμφισβητείται από το φυσικό πρόσωπο ή την επιχείρηση. Όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η οφειλή, τόσο μεγαλύτερη μείωση προστίμων μπορεί να επιτευχθεί και συγκεκριμένα:

  1. Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Δηλαδή, με την παραλαβή της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο υπόχρεος αποδεχτεί τις διαπιστώσεις της εφορίας και αποδεχτεί τις παραβάσεις, άμεσα εντός 10 ημερών, τότε μειώνεται κατά 50% το πρόστιμο.
  2. Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Η προθεσμία προσφυγής στη ΔΕΔ είναι 30 ημέρες από την κοινοποίηση της έκδοση της οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει, ότι ελεγχόμενος φορολογούμενος, αν δεν αποδεχτεί το πρόστιμο στο πρώτο 10ήμερο (για να έχει έκπτωση 50%) έχει άλλες 20 μέρες περιθώριο για να λάβει έκπτωση 40%.
  3. Το πρόστιμο μειώνεται έως και 30%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή έχει περισσότερο χρόνο, καθώς εάν προσφύγει στη ΔΕΔ (εντός μηνός) η ΔΕΔ θα εκδώσει την απόφαση σε διάστημα έως 120 ημερών (4 μήνες). Ακολούθως, εάν απορριφθεί η προσφυγή, ο ελεγχόμενος έχει τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο, αλλά εάν δεν προχωρήσει και αποδεχτεί την παράβαση, τότε έχει έκπτωση 30%.
  4. Το πρόστιμο μειώνεται έως και 25%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. Ωστόσο, μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1 Οκτωβρίου 2024. Η συνολική οφειλή, μετά τη μείωση μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Σήμερα, οι πρόσθετοι φόροι και οι προσαυξήσεις κατόπιν ελέγχων καταβάλλονται εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους, χωρίς προσαυξήσεις. Ωστόσο οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την καταβολή τους σε έως 48 δόσεις, αλλά με την επιβάρυνση του τρέχοντος επιτοκίου που βαρύνει τις ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, εάν ο φορολογούμενος συμβιβαστεί και αποδεχτεί τις διαπιστώσεις του ελέγχου, τότε εκτός από το κούρεμα του προστίμου, από 25 έως 50%, θα έχει και περιθώριο καταβολής του ποσού σε έως 12 άτοκες δόσεις. Συγχρόνως θα έχει και περιθώριο ένταξης του ποσού στη ρύθμιση των 48 δόσεων.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία προβλέπει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.

Δεκαήμερο για τροποποιητικές

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης έως και την 10η ημέρα από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού.

Δηλαδή, φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογικές δηλώσεις θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης έως και τη 10η ημέρα από την ημερομηνία κοινοποίησης του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Σήμερα αυτό που ισχύει είναι η δυνατότητα υποβολής τους μέχρι την ημέρα κοινοποίησης του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο - σοκ από την Εφορία για κρυφές τραπεζικές καταθέσεις

Σε υπόθεση - κλειδί που κρίθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών βρέθηκαν σε φορολογούμενο αδικαιολόγητες καταθέσεις 6,33 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά... δημεύτηκαν, καθώς επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 6,28 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασταυρώσεις παντού από την ΑΑΔΕ: Από καταθέσεις μέχρι επιδοτήσεις

Ποιες είναι οι 11 κατηγορίες διασταυρώσεων. Βασικό εργαλείο οι τραπεζικές καταθέσεις. Στο στόχαστρο και ΦΠΑ, ΦΜΥ, αγροτικές επιδοτήσεις και αναδρομικά μισθών και συντάξεων από εσωτερικό και εξωτερικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία και από ξένες τράπεζες θα παίρνει η ΑΑΔΕ για φορολογικό έλεγχο

Οι 73+17 παρεμβάσεις που ενσωματώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024. Εντατικοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων και υλοποίηση εμβληματικών έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους θα καταλογίζεται φόρος πριν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου. Πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δήλωσης θα καταλογίζεται φόρος σε υπόπτους για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλιτώνουν την κατάσχεση λογαριασμών με «όπλο» τις πιστωτικές κάρτες

Πώς παρακάμπτουν πολλοί οφειλέτες τις κατασχέσεις λογαριασμών, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες. Γιατί δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση από κάρτες. «Πονοκέφαλος» για το υπ. Οικονομικών η αλλαγή της νομοθεσίας.