ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Hildebrand-Philipp-BlackRock
Φωτο: ΑΠΕ. Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

BlackRock: Από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες η Ελλάδα

Όπως τόνισε ο κ. Φίλιπ Χίλντεμπραντ, Αντιπρόεδρος της BlackRock, η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό.

«Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες», είπε ο κ. Φίλιπ Χίλντεμπραντ, Αντιπρόεδρος της BlackRock στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας την παρέμβαση του κατά την δεύτερη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Μιλώντας με τον κ. Peter Spiegel, Managing Editor των Financial Times, ο αξιωματούχος της κολοσσιαίας επενδυτικής εταιρείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με αιχμή τον πληθωρισμό.

Όπως εξήγησε, η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό.

Ο κόσμος, είπε, βίωσε μία σειρά από σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, όχι μόνο εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και άλλων παραγόντων. Μειώθηκε η παραγωγική δυνατότητα της παγκόσμιας κοινότητας και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαρκή μάχη: ο πληθωρισμός να έχει ανοδικές τάσεις και να θέλουμε να διατηρήσουμε χαμηλά επιτόκια.

Ο κ. Φίλιπ Χίλντεμπραντ εξήγησε ότι παρότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να επιλύσουμε τις εντάσεις με την Κίνα και γενικά τις γεωπολιτικές εντάσεις, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής δε θα λυνόταν. Και εκτίμησε ότι «η αγορά ίσως έχει αρχίσει να ελπίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην τωρινή κρίση».

Επίσης, έκανε εκτενή ανάλυση του πληθωρισμού εξηγώντας ότι ο πληθωρισμός των αγαθών φαίνεται να αποκλιμακώνεται δραστικά και ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, ειδικά στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη. 

Αν δεν υποχωρήσει, ειδικά στις ΗΠΑ, δε θα επιτευχθεί ο στόχος του συνολικού πληθωρισμού για 2%, οπότε δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόνισε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φαίνεται δύσκολο να δούμε πολλές περικοπές επιτοκίων.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, απάντησε ότι στην Ευρώπη είναι «προβληματικός», παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και διαθέτει τεράστιες εταιρείες.

Όπως εξήγησε, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δε διαθέτει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και επιστρέφοντας στις τράπεζες, τόνισε ότι μετά την οικονομική κρίση, η Ευρώπη έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας της στον τραπεζικό τομέα. Τέλος, κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση για να ενδυναμωθεί ο κλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: 14 μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά

«Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ε.Ε., οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την ίση συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τις ισότιμες αμοιβές και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρινάκης: Οι τρεις πυλώνες πολιτικής για την αντιμετώπισή της ακρίβειας

Ερωτηθείς για τα «καλάθια» επισήμανε πως δεν είναι πανάκεια και πως η επιδοματική πολιτική δεν είναι προτεραιότητα, αναδεικνύοντας ωστόσο τη μεγάλη σημασία των κοινωνικών επιδομάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: Η κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της για καλύτερους μισθού

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε, ότι με τη νέα γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική από το 2019, που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου,έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα των εργαζομένων.