ΓΔ: 1455.1 -1.12% Τζίρος: 55.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Ecofin: Δυσκολίες στην απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Δεν «βλέπει» παράταση για το Ταμείο μετά τον Αύγουστο του 2026 το συμβούλιο των υπ. Οικονομικών της Ένωσης. Ποια είναι η εικόνα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κ. Χατζηδάκη.

Ως ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης και κυρίως σε θέματα που αφορούν την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, από το ECOFIN. 

Στα συμπεράσματα του συμβουλίου σημειώνεται ότι καταγράφονται δυσκολίες στην απορρόφηση κονδυλίων από αρκετά κράτη-μέλη, ενώ κλειδί παραμένει η ταχεία ολοκλήρωση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων έως τον Αύγουστο του 2026 και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για παράταση εφαρμογής του. 

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε εφικτή την πραγματοποίηση επενδύσεων, που δεν θα είχαν γίνει ή θα είχαν γίνει με μεγάλη καθυστέρηση. Επεσήμανε δε ότι οι επενδύσεις αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά και όχι μόνο στις ωφελούμενες χώρες. Επίσης αξιολόγησε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση είναι συνδεδεμένη με μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών - μελών. 

Όσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η χώρα μας λαμβάνει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο, σε σχέση με το ΑΕΠ της, ενώ είναι πρωταθλήτρια στην υλοποίηση, καθώς έχει λάβει μέχρι σήμερα ποσό ύψους 14,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% του συνολικού προγράμματος, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 30% και έχει ολοκληρώσει 23% των οροσήμων έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 17%. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει δύο επιπλέον αιτήσεις πληρωμών για 2,3 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει 18 από τα 20 ορόσημα που απαιτούνται.

Επεσήμανε ότι «η εφαρμογή του ΤΑΑ είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλα τα κράτη μέλη, καθώς πρέπει να απορροφήσουν σε λίγα χρόνια πολλούς ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους, σε συνδυασμό μάλιστα με το ΕΣΠΑ. Οι δυσκολίες που εντοπίζονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν όλα τα κράτη μέλη, όπως η έλλειψη ευελιξίας και η περισσότερη από όση αναμενόταν στην αρχή διοικητική δουλειά, πρέπει να αντιμετωπιστούν οριζόντια. Και αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τους αναγκαίους ελέγχους τόσο σε εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Ναι, στην πράσινη μετάβαση με χρηματοοικονομική στήριξη

«Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση και εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, θέτοντας παράλληλα  την κλιματική ατζέντα στο επίκεντρο των διμερών συμφωνιών που ως Ευρώπη έχουμε με τρίτες χώρες» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup και το Ecofin ο Κ. Χατζηδάκης

H ημερήσια διάταξη του Eurogroup περιλαμβάνει συζήτηση για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, τις προοπτικές και προκλήσεις για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το ψηφιακό ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία για νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών και υποχρέωση για σταδιακή μείωση του χρέους κατά 1% ετησίως είναι δύο από τις βασικές επιδιώξεις της Αθήνας που επιτυγχάνονται με τη συμφωνία στο Ecofin.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Κ. Χατζηδάκης στις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN στις Βρυξέλλες

Στο Eurogroup, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, με έμφαση στον πληθωρισμό, τις προοπτικές για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.