ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χατζηδάκης: Καμία παράταση στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι το 90% επιχειρήσεων - επαγγελματιών έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, ενώ τυχόν παράτασή της θα έθετε σε κίνδυνο κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε διάψευση των ελπίδων ότι θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS, προχώρησε, με δήλωσή του, ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης. 

Όπως επεσήμανε υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που η παράταση είναι κάτι που έχει αποκλειστεί, μεταξύ των οποίων πιο σημαντικοί το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του θα μπορούσε να σημάνει απώλεια κονδυλίων και δεύτερων ότι το 90% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχει, ήδη, προχωρήσει την όλη διαδικασία. 

Πιο αναλυτικά ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι: «Υπογραμμίζω για μία ακόμα φορά ότι το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές βαίνει προς ολοκλήρωση και δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση να δοθεί παράταση.

Ήδη, πάρα τη βεβαιότητα ορισμένων ότι δεν θα τα καταφέρναμε, το 90% των επιχειρήσεων έχουν είτε ολοκληρώσει τη διαδικασία είτε έχουν δεσμευτεί να το κάνουν με προγραμματισμένο ραντεβού έως το τέλος του μήνα. Όποια φήμη και αν κυκλοφορεί για τυχόν παρατάσεις είναι απολύτως αβάσιμη. Θα μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ήδη ανακοινώσει για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι διότι το έργο είναι ενταγμένο ως ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν θα ανεχτούμε να διακοπεί μέρος της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του έργου αυτού.

Ο δεύτερος λόγος είναι διότι το 90% των επαγγελματιών έχει ήδη ανταποκριθεί σε όσα ορίζει ο νόμος. Τίθεται λοιπόν και ένα θέμα ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων: των πολλών που θα έχουν συνδεθεί με τις φορολογικές αρχές και των λίγων που θα είναι εκτός πλαισίου νομιμότητας προσποριζόμενες αθέμιτα οφέλη.

Τόσο για το θέμα της σύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές όσο και για το θέμα της κατοχής εν γένει POS, οι έλεγχοι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Έχουν επιβληθεί ήδη πρόστιμα για μη κατοχή POS, ενώ ειδικά για το θέμα της μη διασύνδεσης POS με τις ταμειακές έχουν επίσης επιβληθεί πρόστιμα ξεκινώντας από μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ σε περιπτώσεις που δεν είχε κλειστεί ραντεβού μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Πρόκειται για ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης. Η μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και τους ευχαριστούμε για αυτό.  Καλούμε και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν καθώς η Πολιτεία δεν έχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων στο σημαντικό αυτό ζήτημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Νομοθετική ρύθμιση που μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις στα POS

Αναφερόμενος στις χρεώσεις στα μικρά ποσά ότι είναι μεγάλες ο υπουργός σημείωσε ότι κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% για ποσά έως 10 ευρώ.
pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: 255.000 επιχειρήσεις συνέδεσαν POS-ταμειακές ή έκλεισαν ραντεβού

Τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Με τους ρυθμούς αυτούς αναμένεται πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.
pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στη διασύνδεση POS-ταμειακών ζητά η ΕΣΕΕ

Επιπλέον ζητά παράταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας – που είχε οριστεί για τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να έχουν οι επιχειρηματίες τον αναγκαίο χρόνο για να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές απαιτήσεις της λειτουργικής μετάβασης.