ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Chistos Staikouras
Φωτό: Dimitris Kapantais / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Οι πέντε παρεμβάσεις στην περιφερειακή ενότητα Δράμας

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.

Τις οδικές, σιδηροδρομικές και κτιριακές υποδομές που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Δράμας παρουσίασε, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε Συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Δράμας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πέντε σημαντικές παρεμβάσεις:

  1. Τον Κάθετο Άξονα «Δράμα – Αμφίπολη».
  2. Το Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός» του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα».
  3. Το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου.
  4. Το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  5. Τα σιδηροδρομικά έργα που περιλαμβάνονται στην περιοχή δικαιοδοσίας της Δράμας.

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 κατά του Ναζισμού και του Φασισμού, ενώ πραγματοποίησε συναντήσεις με βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Δωρόθεο.

Αναλυτικά τα έργα που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη

Το υπόψη έργο αφορά στον βασικό άξονα από τη Δράμα έως την Αμφίπολη (Παλαιοκώμη). Είναι συνολικού μήκους περίπου 43 χλμ., και θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς, με 9 κόμβους. Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022, με προϋπολογισμό περίπου 249 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 3 χρόνια και η περίοδος λειτουργίας και συντήρησης είναι 27 χρόνια. Στις 11 Απριλίου 2023, ολοκληρώθηκε η Α΄ Φάση του Διαγωνισμού. Στις 29 Απριλίου 2024, ανοίχθηκαν οι προσφορές των Συμμετεχόντων κατά την διάρκεια της ΒΙ Φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προεπιλεγέντων υποψηφίων θα γίνει μέσα σε μήνα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται τον Ιούλιο του 2024. Ακολουθεί η ΒΙΙ Φάση.

Η σύνταξη τεύχους υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται για το Νοέμβριο του 2024. Έπεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, η οριστικοποίηση συμβατικών εγγράφων και η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης. Αυτή εκτιμάται στο τέλος του 2025.

Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού / Τμήμα «Δράμα – Καβάλα» / Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός»

Το έργο, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αφορά στην κατασκευή του τελευταίου υπο-τμήματος του άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» [Ε61], μήκους περίπου 8,3 χλμ.

Εργασίες εκτελούνται στο υποτμήμα Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας. Το ποσό της προκαταβολής για τις αποζημιώσεις απαλλοτριωμένων εκτάσεων εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων εντός του εφετινού καλοκαιριού, οπότε και απελευθερώνεται πλήρως το μέτωπο των εργασιών, στο σύνολο του έργου.

Για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου απαιτείται Συμπληρωματική Σύμβαση Έργου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μετά και την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου, η περαίωση του έργου υπολογίζεται στο 1ο τρίμηνο του 2026.

Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου

Είναι σε εξέλιξη η αποπεράτωση του 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου, με προϋπολογισμό περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021 – 2027».

Το Δημοτικό Σχολείο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης. Η ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 5η Νοεμβρίου 2025.

Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Περαιώθηκε, από τις Κτιριακές Υποδομές, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, το έργο που αφορά τον έλεγχο και την αποκατάσταση βλαβών στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης. Το Σωφρονιστικό Κατάστημα λειτουργεί με 60 κρατούμενους, με άμεσο στόχο τους 100.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 190.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σιδηροδρομικά έργα

Συντήρηση της εν λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή δικαιοδοσίας του τμήματος Δράμας μέχρι το 2025. Ισόπεδες διαβάσεις, με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ, ολοκληρωμένες σε 18 μήνες από τη σύμβαση. Τα τεύχη δημοπράτησης αναμένονται να είναι έτοιμα το 2ο δεκαπενθήμερο Μαΐου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Εντός χρονοδιαγράμματος ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου

«Ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, είναι ένα δύσκολο έργο το οποίο έχει περάσει πολλές περιπέτειες. Από την πλευρά της και η ‘Ολυμπία Οδός' έχει προχωρήσει εξαιρετικά το συγκεκριμένο έργο» ανέφερε ο Νίκος Ταχιάος.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επένδυση ουσίας οι Σταθμοί Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών

«Καλύπτουμε ένα σημαντικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα σε χώρους ασφαλούς και προστατευόμενης στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων» επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ανθεκτικότητα των υποδομών

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως «δεν αρκεί απλά να κατασκευάζουμε σιδηρόδρομο και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας. Χρειάζεται να το διαχειριζόμαστε ορθολογικά».
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 13 μεγάλα έργα για την Π.Ε. Έβρου παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η σημερινή περιοδεία του κ. Σταϊκούρα στην Π.Ε. Έβρου ξεκίνησε με επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες, καθώς και στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Εν συνεχεία μετέβη στην Π.Ε. Ροδόπης, όπου επισκέφθηκε επιχειρήσεις.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Χ. Σταϊκούρας εγκαινίασε τη πρώτη μονάδα καλλιέργειας φυτοπλαγκτόν

«Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στηρίζουμε την εφαρμογή πρακτικών, με ισχυρό περιφερειακό, τοπικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.