ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εφραίμογλου: Πώς θα γίνει η προσαρμογή στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Εκδήλωση για την ενημέρωση των επιχειρήσεων για την εφαρμογή του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά μια σημαντική μεταρρύθμιση που ωφελεί τόσο τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, όσο και την ελληνική οικονομία». Αυτό σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε, χθες, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων - μελών του για την εφαρμογή του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, η υπουργός είπε ότι «η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας διασφαλίζει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Επιπλέον, διασφαλίζει και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας τα θεμέλια για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Στόχος μας, να εφαρμόσουμε αυτό το ψηφιακό εργαλείο στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Γι αυτό και εκδηλώσεις όπως αυτή του ΕΒΕΑ, είναι σημαντικές. Γιατί απαντάμε σε προβληματισμούς των ανθρώπων της αγοράς, ακούμε προτάσεις και όλοι μαζί συζητάμε βελτιωτικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».

Η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αννα Στρατινάκη, εξέφρασε την άποψη ότι ο καλός εργοδότης δεν έχει λόγο να φοβηθεί την κάρτα εργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος όσο και τη διαδικασία. Επιπρόσθετα επισήμανε: «Δίνεται η δυνατότητα μέσα από το «Εργάνη ΙΙ» για τους εργοδότες να καταγράφουν στο τέλος του επόμενου μήνα το ωράριο των εργαζόμενων. Κάθε μήνα, διευκρίνισε, οι εργοδότες θα κληθούν να επιλέγουν αν θα δηλώσουν προκαταβολικά το ωράριο ή θα κάνουν χρήση της απολογιστικής διαδικασίας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για λογαριασμό των επιχειρήσεων».

Ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ανέλυσε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου και απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας δεν τροποποιεί το ισχύον πλαίσιο του εργατικού δικαίου.

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, επεσήμανε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τοποθετήθηκε από την αρχή υπέρ της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «ζητούμενο για εμάς ήταν και παραμένει μια αγορά που λειτουργεί με κανόνες και που διέπεται από δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Η επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας μπορεί, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, λειτουργώντας προς το συμφέρον όλων και συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας αγοράς στην οποία θα πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν».

Ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η προσαρμογή σε μια ακόμη ψηφιακή διαδικασία δημιουργεί απαιτήσεις, καθώς, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να διαθέσουν χρόνο και πόρους. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, να υπάρξει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση και - βεβαίως - να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα όποια εμπόδια προκύπτουν στην πράξη.

«Ήταν επιβεβλημένη, επομένως, η απόφαση του υπουργείου να παρατείνει την προθεσμία εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουλίου. Έχουμε το παράδειγμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, όπου πραγματικά χρειάστηκε - και δόθηκε - περισσότερος χρόνος, ώστε να αντιμετωπιστούν τεχνικές και άλλες δυσκολίες. Πιστεύουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι η σωστή προετοιμασία και η συνεργασία, με στόχο την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στη νέα διαδικασία. Το ΕΒΕΑ θα συμβάλει με κάθε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας τα μέλη του σε επίπεδο ενημέρωσης, αλλά και αναδεικνύοντας τα ζητήματα που ανακύπτουν, με υπεύθυνες προτάσεις και στοχευμένες λύσεις», είπε η κυρία Εφραίμογλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ για Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση

Όπως τονίζει το ΕΒΕΑ, τα κίνητρα του ΝΟΚ για μείωση της κάλυψης στα νέα κτίρια, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, υπηρετούν την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.
Apasxolisi, Employment, Symfonia, Deal
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το SUCCEED έφερε κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Νορβηγίας

Για το έργο «SUCCEED- Supporting small medium enterprises and innovative startups to aCCEleratE their Development through the provision of holistic services» συμπράττουν τo ΕΒΕΑ ως συντονιστής-εταίρος και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Όσλο ως εταίρος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές απόκτησης ΑΦΜ/Κλειδάριθμου

«Οι ομογενείς μας, αλλά και μη ελληνόφωνοι φορολογούμενοι, πλέον μπορούν να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά για τη χορήγηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου» ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνονται τα βήματα για τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας

Κορυφαία στελέχη τραπεζών συζήτησαν για το πως ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των τραπεζών αλλά και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.