ΓΔ: 1474.86 -0.43% Τζίρος: 25.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες, προβληματίζουν οι χαμηλές τους αποτιμήσεις

Η χαμηλή αποτίμηση των μετοχών δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη διάρκεια της κερδοφορίας των τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ. Ενισχυμένη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ παραμένουν ανθεκτικές, τονίζει η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά εκφράζει τον προβληματισμό της για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών, που υποδηλώνουν, όπως επισημαίνει, ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη διάρκεια της κερδοφορίας των τραπεζών, δηλαδή κατά πόσο θα μπορέσουν να διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία όταν θα μειωθούν τα επιτόκια.

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ μπορεί να προκύψουν από τις εξής πηγές, σύμφωνα με την ΕΚΤ: 

  • Πρώτον, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, δεδομένων των ενδείξεων για αυξανόμενες απώλειες σε ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων που είναι πιο ευαίσθητα στις κυκλικές υφέσεις, ιδίως τα εμπορικά ακίνητα.
  • Δεύτερον, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών φαίνεται ότι θα παραμείνει υψηλό, ακόμη και αν τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται. Και τρίτον, τα έσοδα των τραπεζών ενδέχεται να εξασθενήσουν, καθώς τα λειτουργικά έσοδα αποδυναμώνονται λόγω της ακόμη υποτονικής αύξησης των δανείων και των μικρότερων εσόδων από τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που έρχονται.

Συνολικά το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι καλά εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης και ρευστότητας. Για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, είναι σκόπιμο οι αρχές να διατηρήσουν τα υφιστάμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι διαθέσιμα στις τράπεζες σε περίπτωση αντίθετων ανέμων, σε συνδυασμό με μέτρα με βάση τον δανειολήπτη που διασφαλίζουν υγιή πρότυπα δανεισμού.

Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μακροπροληπτικού πλαισίου για τις μη τράπεζες και η πιο ολοκληρωμένη εποπτεία των εν λόγω οντοτήτων σε επίπεδο ΕΕ θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ένας ανθεκτικός μη τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας θα στήριζε την πρόοδο προς μια ένωση κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διασφάλιση ότι οι μη τράπεζες θα παρέχουν μια σταθερή πηγή χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία κατά τη διάρκεια του κύκλου, τονίζει η ΕΚΤ.

Ενισχύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ έχει ενισχυθεί χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, με τον πληθωρισμό σταθερά μειούμενο και με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να ανακάμπτει, σύμφωνα με την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι προοπτικές παραμένουν εύθραυστες, καθώς τα περιθώρια για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές είναι μεγάλα σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ευάλωτες σε ένα μελλοντικό σοκ. Ενώ οι προσδοκίες για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενισχύουν την αισιοδοξία στις εκτιμήσεις κινδύνου των επενδυτών, το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, επισημαίνει η ΕΚΤ.

Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη ότι οι σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα μιας ομάδας ευάλωτων χωρών της ζώνης του ευρώ, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων. Συνολικά, πάντως οι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ των νοικοκυριών της ζώνης του ευρώ και των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στην άμβλυνση των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, καθιστώντας τα δημόσια οικονομικά πιο ευάλωτα σε δυσμενείς διαταραχές. Γενικότερα, το κόστος εξυπηρέτησης μπορεί να εξακολουθήσει να αυξάνεται στο μέλλον, καθώς οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνεχίζουν να ανατιμολογούνται με τα επικρατούντα, σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η υποχώρηση στην αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, ο εμπορικός τομέας συνεχίζει να βιώνει σημαντική μείωση των τιμών, περαιτέρω υποχώρηση τους δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αντίθετα, οι αγορές κατοικιών παρουσιάζουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης μετά από μια μέχρι στιγμής ομαλή διόρθωση των τιμών.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να σκιάζουν τις προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Ενώ οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του μειωμένου κινδύνου ύφεσης και του χαμηλότερου πληθωρισμού, παραμένει ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιάνουν οροφή τα spread των τραπεζών μετά τις μεγάλες αυξήσεις

Σταθεροποιούνται τα περιθώρια επιτοκίων που έφεραν μεγάλα κέρδη στις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά τη Λιθουανία. Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αργά βήματα η μείωση πληθωρισμού, επέστρεψε σε ανάπτυξη η ευρωζώνη

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 5,3% και θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' τρίμηνο. Κρίσιμος για τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο υψηλός δομικός πληθωρισμός.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνούν οι τράπεζες το stress test της ΕΚΤ, αυστηροί έλεγχοι ρευστότητας

Την αισιοδοξία του για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της ευρωζώνης δηλώνει ο Α. Ενρία. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμών στα μερίσματα. Σε εβδομαδιαία βάση η εποπτεία της ρευστότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλέπει πλεονάσματα η Κομισιόν αλλά επικρίνει τις ρυθμίσεις χρεών

Τις προβλέψεις της για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια επαναλαμβάνει η Επιτροπή, ενώ επιφυλάσσει δυσμενή σχόλια για τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Στόχος της ΕΚΤ η σταθερότητα τιμών και τραπεζών

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και για πόσο θα μπορούν να τα διατηρήσει υψηλά χωρίς να προκαλέσει υφεσιακά προβλήματα.