ΓΔ: 1425.53 0.23% Τζίρος: 6.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:02:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με 1,6% «έτρεξαν» οι τιμές του καφέ το πρώτο τετράμηνο του έτους

Οι διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια στην τιμή της πρώτης ύλης συνεχίζονται. Σε διάστημα μιας πενταετίας υπερδιπλασιάστηκε η χρηματιστηριακή τιμή του καφέ.

Σοβαρές απώλειες στην κατανάλωση καταγράφει στο πρώτο τετράμηνο του 2024 ο καφές φίλτρου – η μοναδική κατηγορία που έχει αρνητικό πρόσημο – ενώ οι άλλες τρεις κατηγορίες καφέ, με προεξάρχοντα τον εσπρέσο, παρουσιάζουν κέρδη. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η άνοδος των τιμών στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, μεσοσταθμικά δεν είναι μεγαλύτερη από 1,6%.

Από την άλλη πλευρά, οι διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, στην τιμή της πρώτης ύλης συνεχίζονται, ενώ όλοι οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς κάνουν λόγο για εμφανείς κερδοσκοπικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τιμή του καφέ στο αμερικανικό Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στις 24 Μαΐου 2019 ήταν 0,93 δολάρια η λίβρα (2,2 λίβρες αντιστοιχούν σε ένα κιλό), στις 22 Μαΐου 2023 η τιμή του ήταν 1,89 δολάρια ανά λίβρα, ενώ χθες η τιμή του ήταν 2,18 δολάρια η λίβρα! Δηλαδή σε διάστημα μιας πενταετίας υπερδιπλασιάστηκε η χρηματιστηριακή του τιμή. Και πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή της Βραζιλίας είναι πολύ καλή! Αλλά αίφνης προέκυψε πρόβλημα με την παραγωγή του Βιετνάμ.

Αναλυτικότερα στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο όγκος των πωλήσεων του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο –αντιστοιχεί στο περίπου 60% της συνολικής αγοράς, ενώ μετρήσεις για την αγορά της HORECA δεν υπάρχουν– αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,3%. Ως εκ τούτου η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών ήταν 1,6%.

Ως προς τις κατηγορίες αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές φίλτρου έχασε το 7% του τζίρου του και το 8,5% του όγκου των πωλήσεων, η κατηγορία του ελληνικού καφέ αύξησε τις πωλήσεις της κατά 7,1% και τον όγκο της κατά 0,5%, του εσπρέσο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 6% και ο όγκος του κατά 9,5% - πρόκειται για την κατηγορία με τις καλύτερες επιδόσεις – και ο στιγμιαίος καφές είχε αύξηση των πωλήσεων κατά 9% και του όγκου κατά 7,5%.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kafes-coffee-espresso
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» πωλήσεων στις κάψουλες εσπρέσο, σκληρός ανταγωνισμός στην αγορά

Μεγάλες ανακατατάξεις, καθώς ο στιγμιαίος καφές βρίσκεται στη δύση του και ο εσπρέσο κατακτά τη δεύτερη θέση. Σχεδόν κατά 9 φορές αυξήθηκε ο τζίρος στις κάψουλες από το 2016. Πολυεθνικές και μικρότερες εταιρείες δίνουν «μάχη» για μερίδια αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος τιμών των σούπερ μάρκετ στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Ανοικτή επίθεση Lidl με συγκρίσεις τιμών σε προϊόντα private label και μειώσεις τιμών σε 80 προϊόντα. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να παρασύρει χαμηλότερα και τις τιμές στα επώνυμα προϊόντα.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Απρίλιο έγινε η πρώτη μείωση τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το ποσοστό της μείωσης ήταν 0,1%, σύμφωνα με την έρευνα της Circana, ενώ αυξήθηκαν ο όγκος και η αξία των πωλήσεων. Αυξήθηκε το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και διαμορφώθηκε στο 27,1%.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε η... αποκαθήλωση τιμών στα τρόφιμα, καλά νέα και για το ελαιόλαδο

Σε πτωτική πορεία θα μείνουν στο ορατό μέλλον οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Αποκλιμάκωση αναμένεται και στο ελαιόλαδο χάρη στην αύξηση της παραγωγής.