ΓΔ: 1429.73 -0.57% Τζίρος: 191.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Στασινός: Η πολιτεία να εστιάσει στην ανθεκτικότητα των υποδομών

Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη σημαντική νίκη του στις εκλογές του ΤΕΕ, δηλώνει επίσης ότι: «Στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συντήρησης των κατασκευών, δίνοντας παράλληλη έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο».

«Στον τομέα των κτιρίων και των υποδομών, η ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση, η συντήρηση και η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και των γερασμένων υποδομών είναι το σημείο που πρέπει πρώτα να στοχεύσει η Πολιτεία, με τη συνδρομή του ΤΕΕ.» Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη σημαντική νίκη του στις εκλογές του ΤΕΕ, προσθέτοντας ότι: «Στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συντήρησης των κατασκευών, δίνοντας παράλληλη έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο».

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στο ΤΕΕ αναπτύσσεται ένα πληροφοριακό σύστημα με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές. Συμπλήρωσε δε, ότι προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του Κλάδου είναι η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση των έργων που τρέχουν ήδη και αυτών που έχουν προγραμματιστεί.

Ακόμα, ο κ. Στασινός τόνισε ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το ΤΕΕ, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορούν να αποτελέσουν πλέον το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού - και όχι μόνο - περιβάλλοντος της χώρας που θα μας λύσει τα χέρια σε παθογένειες δεκαετιών,εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε 4-5 χρόνια θα έχει αλλάξει συνολικά η χώρα σε κάθε θέμα που αφορά τα ακίνητα.

Σχολιάζοντας τη σημαντική πρόσφατη νίκη της παράταξης ΔΚΜ της οποίας βρίσκεται επικεφαλής σχολίασε, ότι: «Αποτελεί δικαίωση για την προσπάθεια που κάναμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους μηχανικούς, για αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ, για μια πιο σύγχρονη, πράσινη, ψηφιακή Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τους Έλληνες Μηχανικούς».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Ηλία Παλιαλέξη

Ερ. Η ΔΚΜ και εσείς προσωπικά σημειώσατε μία ιστορική νίκη στις πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ. Τι σηματοδοτεί αυτή η επιτυχία; Ποιά είναι η εντολή που λάβατε από τους συναδέλφους σας; Και πώς σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε;

Απ. Επιτρέψτε μου να τονίσω πως πρώτη σε σημασία νίκη ήταν η αύξηση της συμμετοχής των μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ. Μετά από αλλεπάλληλες αναμετρήσεις που η συμμετοχή ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα, φέτος περισσότεροι μηχανικοί, κατά 8,5% περισσότεροι από το 2019, προσήλθαν στην κάλπη για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον δείχνει ξεκάθαρα νομίζω ότι όσα κάνουμε στο ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά και έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε περισσότερα. Και να τονίσω επίσης ότι, σε μια εποχή που η συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες μειώνεται, η αύξηση της συμμετοχής στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας είναι μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.

Η πρωτιά μας στις εκλογές του ΤΕΕ είναι ψήφος εμπιστοσύνης για να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε. Όταν παράγεις αποτελέσματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, αναγνωρίζεται.

Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Η ιστορική πρωτιά της ΔΚΜ, κόντρα σε όσους αντιδρούσαν και ήθελαν «μία από τα ίδια», αποτελεί δικαίωση για την προσπάθεια που κάναμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους μηχανικούς, για αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ, για μια πιο σύγχρονη, πράσινη, ψηφιακή Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τους Έλληνες Μηχανικούς. Δεσμεύτηκα και έχω σκοπό να τηρήσω την υπόσχεσή μου, όπως έκανα και τις προηγούμενες φορές μέχρι σήμερα, ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Με ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για όσα χρειάζεται η χώρα τα επόμενα χρόνια. Με νέες υπηρεσίες για τους μηχανικούς. Με εργαλεία και αλλαγές που έχουν ανάγκη οι μηχανικοί, η οικονομία, η κοινωνία, οι πολίτες.  

Ερ. Ύστερα από αλλεπάλληλες κρίσεις το αναπτυξιακό τοπίο στη χώρα εμφανίζεται διαφορετικό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Τεχνικός Κόσμος;

Απ. Η μεγαλύτερη συνεχόμενη πρόκληση τα τελευταία χρόνια είναι ο ουσιαστικός και επιτυχής πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός. Σε επίπεδο τεχνικού κλάδου, οικονομίας, Ελλάδας, Ευρώπης, πλανήτη συνολικά. Έχουμε πολλά που πρέπει να γίνουν γρήγορα για να προλάβουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να αντιστρέψουμε την πορεία της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη περισσότερα είναι όσα πρέπει να γίνουν για να προσαρμοστούμε γρήγορα και επιτυχημένα σε ένα νέο τεχνολογικό και παραγωγικό περιβάλλον, με τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση και τεχνολογίες όπως τη τεχνητή νοημοσύνη.

Στη χώρα μας έχουμε και μερικές επιπλέον προκλήσεις, ως κλάδος. Με πρώτη την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που τρέχουν ήδη ή αυτών που έχουν προγραμματιστεί, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που πρώτο χρονικά μας πιέζει για το 2026. Αλλά και το ΕΣΠΑ αμέσως μετά. Δεύτερη πρόκληση είναι διεύρυνση και επίλυση παθογενειών στη χρηματοδότηση των έργων, μαζί με την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης, ανάθεσης και επίβλεψης.

Και τρίτη, νομίζω ακόμη πιο μεγάλη, πρόκληση είναι η παράλληλη ανάπτυξη του τομέα με την κοινωνία, μέσα από την επίλυση σοβαρών προβλημάτων των πολιτών από πρωτοβουλίες του κλάδου. Και αναφέρομαι ειδικά στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που αφορά ολόκληρη την κοινωνία αλλά ειδικότερα τις μικρότερες ηλικίες. Έχουμε την ευκαιρία, αν μας ακούσει η Πολιτεία, να δημιουργήσουμε καλύτερη και φθηνότερη στέγη για όλους, με συνολική πολιτική που θα δίνει έμφαση στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και στη μέγιστη απόδοση χώρων προς κατοίκηση από τις νέες οικοδομές και τις ανακαινίσεις κτιρίων.

Ειδικά στον τομέα των κτιρίων και των υποδομών, οφείλω να τονίσω ότι η Ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση, η συντήρηση και η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος και των γερασμένων υποδομών είναι το σημείο που πρέπει πρώτα να στοχεύσει η Πολιτεία, με τη συνδρομή του ΤΕΕ.

Ερ. Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας στη νέα σας θητεία, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες στη νέα εποχή;

ΑπΠρώτος και βασικός στόχος είναι να συνεχίσει να προχωρά μπροστά το ΤΕΕ, με νέα πληροφοριακά συστήματα και νέες υπηρεσίες προς τους μηχανικούς, τους πολίτες και την οικονομία. Παράλληλα, να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα που έχουμε ήδη αναλάβει και να τα συμπληρώσουμε με έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρου του κλάδου και της οικονομίας.

Ένα ακόμη από τα ζητήματα που το ΤΕΕ επιμένει να θέτει σε προτεραιότητα συνεχώς και να ζητάει και από την Πολιτεία να το βάλει ψηλά στην ατζέντα, όπως σας είπα, είναι η Ανθεκτικότητα. Ξέρετε, στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συντήρησης των κατασκευών μας και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να μάθουμε, κεντρικά και οργανωμένα, τί υποδομές διαθέτουμε, σε ποια κατάσταση είναι, ποιος έχει την ευθύνη τους. Μπορεί να ακούγονται πολύ απλά αυτά που λέω, ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει τις απαντήσεις. Στο ΤΕΕ έχουμε κάνει σημαντική δουλειά σε αυτό το κομμάτι, με την υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Αυτός λοιπόν είναι ένας δεύτερος, αλλά χρονικά άμεσος στόχο.

Αναπτύσσουμε ένα πληροφοριακό σύστημα με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης όπως φράγματα και άλλα, δημόσια κτίρια και πολλά ακόμη. Φυσικά, όλα αυτά θα συνοδεύονται με τα τεχνικά τους στοιχεία, άδειες - εγκρίσεις-μελέτες, ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητα κάθε έργου, αλλά κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και ιδίως συντήρησης.

Έτσι, θα έχουμε μία πρώτη, αρκετά κατατοπιστική εικόνα για τις υποδομές μας και θα μπορεί η Πολιτεία να προγραμματίσει τις συντηρήσεις, να δει πού πρέπει να παρέμβει άμεσα. Θα μπορούμε επίσης να βάλουμε τέλος και στο μπαλάκι των ευθυνών κάθε φορά που συμβαίνει ο,τιδήποτε. Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά η εισαγωγή των στοιχείων από όλους τους δημόσιους φορείς.

Και δεύτερη σημαντική, άμεση χρονικά προτεραιότητα, επίσης, είναι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια, δηλαδή σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε αναλάβει ως ΤΕΕ και θα ολοκληρωθεί γρήγορα και με αξιοπιστία καθώς θα διενεργηθεί από εξειδικευμένους και καταρτισμένους Μηχανικούς μέλη μας. Οι έλεγχοι ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και θα πρέπει να σας πω ότι αυτό που θα κάνουμε είναι κάτι που η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο προσεισμικός έλεγχος είναι, εκτός των άλλων, και μία απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών, δεν είναι απλή δουλειά, είναι και προσφορά ταυτόχρονα. Στόχος μας είναι να μην σταματήσουμε στις πιο κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση σεισμού που προανέφερα, αλλά να προχωρήσουμε και σε άλλα κτίρια.

Ερ. Η κοινωνία αναμένει εδώ και δεκαετίες την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων και των δασικών χαρτών. Πρόσφατα παρουσιάσατε, παρουσία του Πρωθυπουργού, τον νέο Ψηφιακό Χάρτη. Θεωρείτε ότι μπορούν να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για την αποτύπωση των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας μας; Με ποιόν τρόπο;

Απ. Οι πολίτες που παρακολουθούν από μακριά τα θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, ακινήτων λογικά είναι επιφυλακτικοί όταν ακούν για δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο, σχέδια πόλης. Διότι για 40-50 χρόνια τώρα η Πολιτεία τους ταλαιπωρεί, χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρώσει κανένα από αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Όμως πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή. Υπάρχουν χρήματα, υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία για να τελειώσουν όλα σύντομα και να δουν αποτέλεσμα οι πολίτες. Ναι είμαι αισιόδοξος ότι σε 4-5 χρόνια θα έχει αλλάξει συνολικά η χώρα σε κάθε θέμα που αφορά τα ακίνητα. Και θα σας αναλύσω σύντομα γιατί.

Δεκάδες ξεκομμένα έργα αποτύπωσης της γης, όπως οι δασικοί χάρτες ή το αρχαιολογικό κτηματολόγιο ή το ίδιο το Κτηματολόγιο, οι αιγιαλοί και οι παραλίες, και πολλά ακόμη, ολοκληρώνονται τώρα, τους επόμενους μήνες ή ολοκληρώθηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Έργα ωστόσο που είναι ξεκομμένα και δεν «μιλούσαν» ηλεκτρονικά μεταξύ τους.

Το ΤΕΕ σκέφθηκε, πρότεινε και υλοποίησε μια πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση, που δεν μας την επέβαλλε κανείς: να ενοποιήσουμε σε ένα ενιαίο σύστημα πάνω σε ψηφιακό χάρτη, όλες τις θεσμικές γραμμές, όλα αυτά τα ξεκομμένα έργα γεωχωρικών δεδομένων του δημοσίου. Με στόχο να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αυτό είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης που τώρα μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία.

Και μαζί, πάνω στο ίδιο σύστημα, θα μπουν και τα στοιχεία όλων των οικοδομών της χώρας, όπως οι νέες ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, οι παλαιότερες άδειες από τα αρχεία των πολεοδομιών που τώρα ψηφιοποιούμε, τα αυθαίρετα, αλλά και στοιχεία του δημοσίου με άλλες χρήσεις, όπως οι αντικειμενικές αξίες κλπ.

Ταυτόχρονα, με ενιαίες προδιαγραφές για να ακουμπήσει στο ίδιο πληροφοριακό σύστημα, προχωρά ήδη και ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, για πρώτη φορά από το 1975 όταν προβλέφθηκε στο Ελληνικό Σύνταγμα, πολεοδομικός σχεδιασμός στο 70% της χώρας όπου λείπει. Στα επόμενα δύο χρόνια δηλαδή θα έχουμε χρήσεις γης, όρους, προϋποθέσεις και απαγορεύσεις αξιοποίησης και δόμησης για όλη τη χώρα, καταργώντας πρακτικά την έννοια της εκτός σχεδίου περιοχής. Με κανόνες κοινούς και εκ των προτέρων γνωστούς σε όλους, με εύκολη και γρήγορη αποτύπωση σε ένα ψηφιακό σύστημα.

Με όλα αυτά, αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών. Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή. Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο. Παράλληλα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα.

Ειλικρινά πιστεύω ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πλέον το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού - και όχι μόνο - περιβάλλοντος της χώρας που θα μας λύσει τα χέρια σε παθογένειες δεκαετιών. Και πλέον αυτό δεν είναι θεωρία, σε λίγους μήνες θα είναι πραγματικότητα για όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι απαντά το ΤΕΕ σε δημάρχους για τα ψηλά, «πράσινα» κτίρια του ΝΟΚ

Ο Γιώργος Στασινός υπογραμμίζει ότι τα κίνητρα του Νέου Οικονομικού Κανονισμού είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε διεθνές επίπεδα και είναι απαραίτητα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στασινός: Ο μηχανικός πρέπει να είναι εφευρέτης και σύμβουλος ευρεσιτεχνίας

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τόνισε επίσης ότι οι προσπάθειες ενίσχυσης της καινοτομίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά είναι αποσπασματικές και πως πρέπει να γίνουν και στη χώρα μας οργανωμένα βήματα με σχέδιο.