ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Papakyrillou-Ismini-CEO-HDB
H νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο, κα. Ισμήνη Παπακυρίλλου.

Ενισχύεται ο ρόλος της HDB στον Ευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM)

Με ομόφωνη απόφαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του AECM. 

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - HDB συμμετείχε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM) που ξεκίνησε με την εκλογή της Διευθύνουσας Συμβούλου, Ισμήνης Παπακυρίλλου στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ειδική ημερίδα με θέμα «την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», όπου παρουσιάστηκαν ως παράδειγμα επιτυχούς συμβολής στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά και μη χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB.

Με ομόφωνη απόφαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  AECM. 

Ο πρόεδρος του AECM, Guy Selbherr, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της HDB, Γεώργιο Ζαββό για τη συνολική συνεισφορά του και καλωσόρισε την κα. Παπακυρίλλου στο Δ.Σ.

Στην ομιλία της για «την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», η κα. Παπακυρίλλου, ανέπτυξε τους τρεις στρατηγικούς άξονες της HDB:
1.    Διεύρυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση
2.    Στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας
3.    Εξωστρέφεια 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB που στηρίζουν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, όπως τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ, τα Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης προϋπολογισμού 175  εκατ. ευρώ, καθώς και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ που αφορά σε καινοτόμες επιχειρήσεις και συνδυάζει την παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγησης σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου.

Η κα. Παπακυρίλλου έκανε ειδική αναφορά και στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προϋπολογισμού 2,2  δισ. ευρώ, το οποίο μέσα σε λίγες ημέρες λειτουργίας έχει ξεπεράσει τις 5.000 αιτήσεις. 

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021-2027) και υλοποιείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας και προσαρμογής των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης, η υποβολή αίτησης για το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, καθώς και για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, περιλαμβάνει την συμπλήρωση ερωτηματολογίου στην πλατφόρμα της HDB «ESG Tracker». Μέσω του εργαλείου αυτού, οι εταιρείες μπορούν να καταγράφουν -βάσει ESG κριτηρίων- σε ποιό στάδιο βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκονται,  λαμβάνοντας μία ειδική σχετική αναφορά (report). 

Η κα. Παπακυρίλλου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ που στοχεύει στη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων, παρέχοντας το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ. Μέλος του AECM στη χώρα μας είναι και το ΤΜΕΔΕ, που εκπροσωπήθηκε στην ετήσια συνάντηση από τον Πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Μακέδο.

Ο Ευρωπαϊκός  Φορέας Εγγυοδοσίας AECM (European Association of Guarantee Institutions) που ιδρύθηκε το 1992, είναι ένας ισχυρός και καταξιωμένος φορέας και αποτελείται από 48 μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται σε 32 χώρες. 

Όλα τα μέλη έχουν κοινή αποστολή να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παρέχουν εγγυήσεις δανείων. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ετήσια Γενική Συνέλευση του AECM πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα και είχε φιλοξενηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τον Ιούνιο του 2023.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέργεια μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και HDB

Πρόκειται για τη συνεργασία ύψους 400 εκ ευρώ με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο της οποίας έχουν δημιουργηθεί τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 2 δις ευρώ νέα δάνεια.
hdb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια έως 250.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις, μέχρι 30/6 η εκταμίευση

Οι Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank, η Attica Bank,η Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, η Συν. Τράπεζα Καρδίτσας, η Συν. Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και η Συν. Τράπεζα Χανίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση έως 200.000 ευρώ για μηχανικούς από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές με εγγύηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΤΜΕΔΕ που θα παρέχει προς τις τράπεζες εγγύηση για το 80% του δανείου.