ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αδύναμος κρίκος της ενέργειας τα αιολικά στις ακραίες συνθήκες καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες και άπνοια ρίχνουν την απόδοση των χερσαίων τουρμπινών και υποχρεώνουν τον ΑΔΜΗΕ να ρίχνει στη «μάχη» τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη. Καλύτερες αποδόσεις από τα φωτοβολταϊκά.

Τις αδυναμίες της πράσινης ενέργειας αναδεικνύει ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε αιολικά πάρκα όσο και σε φωτοβολταϊκές μονάδες, το σύστημα ενέργειας της χώρας παραμένει «ευάλωτο».

Στους καύσωνες, τα αιολικά πάρκα συχνά αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών με την άπνοια που παρατηρείται σε περιοχές που φιλοξενούν πολλά αιολικά πάρκα, όπως η Στερεά Ελλάδα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των χερσαίων τουρμπινών στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Έτσι, αναγκάζεται ο ΑΔΜΗΕ να ενισχύσει το σύστημα με άλλες (πιο ακριβές) μορφές ενέργειας ώστε να μην καταρρεύσει το δίκτυο από την αυξημένη ζήτηση που δημιουργούν τα κλιματιστικά της χώρας.

Στοιχεία από την ΕΛΕΤΑΕΝ και τη Wind Europe δείχνουν ότι η απόδοση των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη. Για τη χθεσινή ημέρα, το 10,8% του ηλεκτρισμού της Ελλάδας προήλθε από την αιολική ενέργεια ενώ πριν από ένα μήνα περίπου  (συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου) η συνεισφορά του κλάδου ανερχόταν στο 36%. Τα επίσημα στοιχεία για το ενεργειακό μείγμα της χώρας δείχνουν μια παρόμοια εικόνα.

Για σήμερα, οι ΑΠΕ θα συνεισφέρουν 32,5% στο ενεργειακό μείγμα, όταν πριν από μια εβδομάδα, στις 7 Ιουνίου, το ποσοστό βρισκόταν στο 46,5%«Πρόκειται για μια καιρική πραγματικότητα. Όταν αυξάνονται κατά πολύ οι θερμοκρασίες, απλά δεν φυσάει», τονίζουν ειδικοί της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα αιολικά πάρκα έχουν μειωμένη απόδοση το καλοκαίρι παρά το γεγονός ότι βρίσκονται διάσπαρτα στη χώρα. Εκτός από την Στερεά Ελλάδα, πολλά έχουν τοποθετηθεί στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, την Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Πέφτει ο άνεμος, ανεβαίνουν οι λογαριασμοί

Αυτή η καιρική πραγματικότητα, ωστόσο, λειτουργεί εις βάρος των καταναλωτών, τη στιγμή που οι τιμές ρεύματος είναι ήδη αυξημένες. Η απουσία της φθηνής ενέργειας που παράγουν τα αιολικά αφήνει ένα κενό που συμπληρώνεται από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά έξι μηνών και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Χθες, μάλιστα, καταγράφηκε νέα άνοδος στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου κατά 5% εν μέσω νέων ανησυχιών για την παροχή αερίου από την Ρωσία και των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί το καυτό καλοκαίρι που μας περιμένει.

Κατά συνέπεια, η μέση τιμή της χονδρικής στην Ελλάδα για τις πρώτες 13 μέρες του Ιουνίου ανέρχεται στα 95,20 ευρώ, 17% υψηλότερα από τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Για σήμερα, η τιμή της χονδρικής ενέργειας ανήλθε στα 105,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σύμφωνα με τη Αγορά Επόμενης Ημέρας-DAM) σε σχέση με τα 110,15 ευρώ της προηγούμενης ημέρας.

Το κενό που αφήνουν τα αιολικά πάρκα, συμπληρώνεται από τις θερμικές μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η τιμή του λιγνίτη γίνεται πιο ανταγωνιστική υπό τις παρούσες συνθήκες. Για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, χθες επιστρατεύτηκαν συνολικά 12 θερμικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στην κατανομή οι μονάδες Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Θίσβη, Αλουμίνιο, Protergia, Κόρινθος Power, Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2.

Τα υπεράκτια αιολικά

Η απουσία του αέρα τη στιγμή που αυξάνεται η ζήτηση για ρεύμα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αλλού στην Ευρώπη, όμως, κάποια κράτη στρέφονται στα υπεράκτια αιολικά για να λύσουν το πρόβλημα τους.

Οι χθεσινές καταμετρήσεις στην Νορβηγία και την Ολλανδία δείχνουν ότι τα offshore πάρκα παρήγαγαν περισσότερο ρεύμα από τις χερσαίες μονάδες. Στη Δανία, από το 60% του ρεύματος που προήλθε από αιολικά πάρκα, το 33,7% παρήχθη από offshore μονάδες, ενώ στην Ολλανδία το μεγαλύτερο κομμάτι της αιολικής ενέργειας οφείλεται στις υπεράκτιες μονάδες.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν αποτελεσματικά μέσα στον καύσωνα μετά από την μικρή πτώση που προκάλεσε πρόσφατα στην απόδοση τους η σκόνη από τη Σαχάρα. Το πρόβλημα της μειωμένης απόδοσης που έχουν τα πάνελ στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 40 βαθμούς και πάνω, θεωρείται ότι έχει ξεπεραστεί με τις νέες τεχνολογίες.

«Από την αρχή της χρονιάς, η μέση ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι αυξημένη κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων», αναφέρουν ειδικοί του κλάδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφειοκρατία – δικαστήρια οι μεγάλοι «κόφτες» των πράσινων επενδύσεων

Την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε δίκτυα, ΑΠΕ και αποθήκευση υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Μεγάλο εμπόδιο οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.
businessdaily-Fotovoltaika-Intrakat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την ηλιακή ως την πυρηνική ενέργεια: Πού θα επενδυθούν 2 τρισ. δολ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα παραμείνουν και το 2024 στην πρώτη θέση των επενδύσεων, αλλά παράλληλα θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο, η τιμή χονδρικής έχει εκτιναχθεί στα 76 €/MWh τον Μάιο εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου. «Φουσκωμένες» χρεώσεις για τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βραχυκύκλωσαν» οι ΑΠΕ από χαμηλή ζήτηση και την κάθετη πτώση τιμών

Ακόμη και στο μηδέν για αρκετές ώρες της ημέρας πέφτουν οι τιμές της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εκτροχιάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια των παραγωγών, για κλείσιμο μονάδων μιλούν οι μικρότεροι.