ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
theodoropoulos_seb
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ποια είναι τα σχέδιά του

Επικράτησε με ποσοστό 76% της κυρίας Ιουλίας Τσέτη. Τα πέντε σημεία που θα δώσει βάρος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ποια πρόσωπα εξελέγησαν στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.

Με συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 76% ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επικράτησε στις εκλογές του ΣΕΒ της κυρίας Ιουλίας Τσέτη και θα είναι ο νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ήταν μέχρι σήμερα το αρχαιότερο μέλος στο ΔΣ του ΣΕΒ και φαίνεται πως η μέχρι τώρα πορεία του στον Σύνδεσμο έπεισε τους συναδέλφους του να τον ψηφίσουν ώστε να ηγηθεί της νέας εποχή του ΣΕΒ.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος έλαβε 424 ψήφους έναντι 133 της κυρίας Τσέτη. Σύμφωνα με τις «προγραμματικές» δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΕΒ, ο ίδιος θα εστιάσει σε πέντε σημεία:

1) Στη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι να έχουν υψηλότερες αμοιβές και οι επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία.

2) Να πειστεί η κυβέρνηση για ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης, ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που καινοτομούν ή επενδύουν στην πράσινη οικονομία.

3) Να γίνει γενναία αναδιοργάνωση στον ΣΕΒ στην οποία θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

4) Να συμβάλλει ο ΣΕΒ μέσα από τη συμμετοχή του στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα, να ξαναγίνει η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή οικονομία ανταγωνιστική.

5) Να «αγκαλιάσει» ο Σύνδεσμος ακόμη περισσότερο τους νέους επιχειρηματίες που δημιουργούν startups και αποτελούν το μέλλον της οικονομίας.

Στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος του ΣΕΒ ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε:

«Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αποτελεί για εμένα μια πολύ μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που μου εμπιστεύτηκαν τη συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και πλέον, από τη θέση του Προέδρου, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο θα μετέχουν οι τρεις αντιπρόεδροι Ευτύχης Βασιλάκης, Ράνια Αικατερινάρη και Ανδρέας Σιάμισιης, η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και ταμίας ο Μάρκος Βερέμης.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει δηλώσει ότι αν έβγαινε πρόεδρος θα διόριζε την κυρία Ράνια Αικατερινάρη πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, δηλαδή το πρόσωπο που θα έχει το day to day management του Συνδέσμου.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω μέλη του ΔΣ δεν είχαν ανθυποψηφίους για τις συγκεκριμένες θέσεις και βγήκαν...χωρίς αντίπαλο.

Αντιθέτως «μάχη» έγινε για τις υπόλοιπες 14 θέσεις του ΔΣ καθώς οι υποψηφιότητες ήταν 24. Εκεί όπως ήταν αναμενόμενο επικράτησαν τα υφιστάμενα στελέχη του ΔΣ καταλαμβάνοντας 9 από τις 14 θέσεις ενώ οι υπόλοιποι 5 είναι το νέο «αίμα» του Συνδέσμου που με την παρουσία τους  θα συμβάλλουν στην ανανέωσή του.

Εξελέγησαν από την παλιά φρουρά η Πέγκυ Αντωνάκου, ο Καλλίνικος Καλλίνικος, η Νάγια Καλογεράκη, ο Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πάνος Κυριακόπουλος, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο Γιώργος Περιστέρης ο Θεόδωρος Τρύφων και ο Βασίλειος Ψάλτης. Οι νέες παρουσίες στο ΔΣ του ΣΕΒ είναι ο Νικόλαος Καυκάς, η Φιλίππα Μιχάλη, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, ο Μενέλαος Τασόπουλος και ο Ευάγγελος Χρυσάφης.

Ο τελευταίος ουσιαστικά πήρε τη θέση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην εκπροσώπηση του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς ο επικεφαλής της METLEN, όπως είναι η νέα ονομασία του ομίλου και έως τώρα αντιπρόεδρος του ΣΕΒ δεν είχε βάλει υποψηφιότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τα περίπου 800 μέλη του ΣΕΒ ψήφισαν περίπου 560. Η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη από άλλες εκλογές όταν ήταν μόνο ένας υποψήφιος, γεγονός που δείχνει ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Τσέτη τάραξε τα νερά και κινητοποίησε τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ

Βιομήχανος από τον χώρο των τροφίμων ο 67χρονος κ. Θεοδωρόπουλος προέρχεται από επιχειρηματική οικογένεια - ο πατέρας του είχε μια μικρή γαλακτοκομική επιχείρηση, τη Recor-  αλλά ουσιαστικά είναι αυτοδημιούργητος καθώς είναι ο ιδρυτής της Chipita, της εταιρείας που έμαθε όλο τον κόσμο να τρώει συσκευασμένο κρουασάν με γέμιση πραλίνας φουντουκιού. Από τους συνιδρυτές της Vivartia έως ότου μαζί με τον όμιλο Olayan επαναγόρασε την Chipita για να την πουλήσει στην αμερικανική Mondelez το 2021 έναντι 2 δισ. δολαρίων.

Σήμερα είναι ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Bespoke Holdings, κάτω από την οποία βρίσκονται η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, η εταιρεία αλλαντικών Νίκας, η εταιρεία έτοιμων γευμάτων Αμβροσία, οι Ελληνικοί Χυμοί, ενώ πρόσφατα μέσω της ΙΟΝ εξαγόρασε και την καραμελοποιία Λάβδας. Μετέχει επίσης με μειοψηφικά ποσοστά στη Μεβγάλ και ηγείται της Woderplant, της εταιρείας που παράγει στην Ελλάδα υδροπονική ντομάτα.

Μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρος στον ΣΕΒ ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ και μέλος στα ΔΣ της Τιτάν, της Εθνικής και της ΔΕΗ. Είναι γνωστός για τα φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα, και  είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Λίνα Δρούγκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκλογικές μάχες στον ΣΕΒ για την προεδρία και το Διοικητικό Συμβούλιο

Εκτός από την αναμέτρηση Τσέτη - Θεοδωρόπουλου για την προεδρία, μάχες θα δοθούν και για το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς υπάρχουν 24 υποψηφιότητες και θα εκλεγούν 14. Το BD παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία της Ελλάδας να μεγαλώσει τη βιομηχανική της παραγωγή

Οι Ευρωπαίοι φέρνουν πίσω την παραγωγή από τρίτες χώρες με στόχο την αυτονομία σε βιομηχανικά προϊόντα. Οφέλη για την Ελλάδα από την ανακατανομή εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω πολέμου. Οι κινήσεις των Carlsberg, Pepsico και Pyramis.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσέτη: Δεν έχω σκελετούς στην ντουλάπα - Τι λέει για τις εκλογές του ΣΕΒ

Η Ι. Τσέτη τόνισε ότι είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές του ΣΕΒ κι επειδή διαπίστωσε αδιαφορία απέστειλε εξώδικο. Τελικά η διοίκηση του ΣΕΒ αποφάσισε να μην γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Έμφαση στα καθημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων

Στους λόγους που τον ώθησαν στη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του ΣΕΒ καθώς και στις προτεραιότητές του αν εκλεγεί αναφέρθηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε συνάντηση με δημοσιογράφους.