ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Οι εκλογικές μάχες στον ΣΕΒ για την προεδρία και το Διοικητικό Συμβούλιο

Εκτός από την αναμέτρηση Τσέτη - Θεοδωρόπουλου για την προεδρία, μάχες θα δοθούν και για το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς υπάρχουν 24 υποψηφιότητες και θα εκλεγούν 14. Το BD παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 9.00 το πρωί θα αρχίσει τις εργασίες της η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ για να εγκρίνει τα πεπραγμένα του Συνδέσμου το 2023, τον προϋπολογισμό του 2024 αλλά και να εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για τις συγκεκριμένες εκλογές, αφού για πρώτη φορά στα 117 χρόνια ζωής του Συνδέσμου τον προεδρικό θώκο διεκδικούν δύο υποψήφιοι. H Ιουλία Τσέτη από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από τον τομέα των τροφίμων.

Μέχρι τώρα, στις εκλογές του ΣΕΒ υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος για πρόεδρος, ο οποίος ήταν γνωστός 3-4 μήνες πριν τις εκλογές και αποτελούσε κοινή επιλογή των «γερόντων» του ΣΕΒ. Υπήρχε πάντα ψηφοδέλτιο και κάλπη αλλά ήταν μια τυπική διαδικασία χωρίς κανένα σασπένς.

Η απόφαση της κυρίας Τσέτη να υποβάλει υποψηφιότητα και να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κ. Θεοδωρόπουλο που ήταν ο εκλεκτός της παλιάς φρουράς του ΣΕΒ τάραξε τα νερά και πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον οι αρχαιρεσίες της Τρίτης. Μάλιστα ο Σύνδεσμος υποχρεώθηκε να αναβάλει για λίγες ημέρες την ανοικτή εκδήλωση που ακολουθεί κάθε συνέλευση, στην οποία μιλάνε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού θα ...μετράνε ψηφοδέλτια.

Η εκλογή μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Ενδιαφέρον έχει, όμως, εκτός από τη μάχη για τη θέση του προέδρου, και η διαδικασία για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς για 14 θέσεις οι υποψηφιότητες είναι 24. Το BD παρουσιάζει σήμερα το ψηφοδέλτιο του ΣΕΒ με τους υποψήφιους για κάθε θέση στο ΔΣ.

Για τη θέση του προέδρου, όπως προαναφέρθηκε, το μέλος του ΣΕΒ που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη θα κληθεί να βάλει ένα σταυρό μεταξύ της κυρίας Τσέτη και του κ. Θεοδωρόπουλου. Για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία τα πράγματα είναι απλά, καθώς δεν υπάρχουν περισσότερο διεκδικητές σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων. Οι τρεις αντιπρόεδροι που έχουν βάλει υποψηφιότητα και θα εκλεγούν είναι ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από την Helleniq Energy, ο Ευτύχης Βασιλάκης από την Aegean και η κυρία Ράνια Αικατερινάρη από την ElvalHalcor.

Μία υποψηφιότητα υπάρχει για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, η κυρία Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, αδερφή του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, εκπροσωπώντας την Τιτάν και μία υποψηφιότητα για τη θέση του Ταμία, του κ. Μάρκου Βερέμη της Upstream που κατέχει την ίδια θέση και σήμερα. Η θέση του Γενικού Γραμματέα θα παραμείνει γυναικεία υπόθεση, καθώς σήμερα τα καθήκοντα ασκεί η κυρία Ιουλία Τσέτη. 

Νέο «αίμα» στο ψηφοδέλτιο του Συνδέσμου

Ο ΣΕΒ κάθε δύο χρόνια που γίνονται εκλογές ανανεώνεται σε πρόσωπα και κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος. Όπως αναφέρθηκε, για τη θέση των 14 μελών στο ΔΣ έχουμε 24 υποψηφιότητες εκ των οποίων κάποιοι διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των συναδέλφων τους επιχειρηματιών. Μεταξύ αυτών είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Ideal Holdings, η κυρία Εφη Κουτσουλέρη της Quest, η κυρία Φιλίππα Μιχάλη από την NN και ο Μενέλαος Τασόπουλος της Παπουτσάνης.

Από το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο διεκδικούν την εκλογή τους έμπειρα στελέχη με «πολλά χιλιόμετρα» στον ΣΕΒ που γνωρίζουν τα θέματα, όπως ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Γιάννης Καραγιάννης της Olympia Group, o Θεόδωρος Τρύφων της Elpen και ο Αριστοτέλης  Παντελιάδης της Μetro. Επίσης, υποψηφιότητα βάζει και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Κωνσταντίνος Νεμπής στη θέση του κ. Μιχάλη Τσαμάζ που αποχωρεί από τον ΟΤΕ και ο κ. Ευάγγελος Χρυσάφης από τη Μυτιληναίος στη θέση του Ευάγγελου Μυτιληναίου που αποχωρεί από τα διοικητικά του ΣΕΒ (σήμερα είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους).

Το ψηφοδέλτιο των εκλογών του ΣΕΒ

Σημειώνεται πως στα 14 μέλη που θα εκλεγούν ως μέλη του ΔΣ θα προστεθούν ex officio και οι πέντε πρόεδροι των πέντε περιφερειακών συνδέσμων του ΣΕΒ. Δηλαδή οι πρόεδροι των συνδέσμων Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος, Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς. 

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα περίπου 800 εγγεγραμμένα μέλη του ΣΕΒ. Η ψηφοφορία θα γίνει  με φυσική παρουσία. Στη συνέλευση θα εκλεγεί και το νέο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ που απαρτίζεται από 90 άτομα, όπου και εκεί αυτοί που θα βάλουν υποψηφιότητα θα εκλεγούν. Όσον αφορά στον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, αν εκλεγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει κάνει γνωστό ότι θα διορίσει στη θέση την κυρία Ράνια Αικατερινάρη, ενώ η κυρία Τσέτη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Τη θέση αυτή σήμερα κατέχει ο κ. Ευ. Βιδάλης.

Ο ΣΕΒ είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας της χώρας. Οι επιχειρήσεις - μέλη του έχουν ενεργητικό 374 δισ. ευρώ, 58 δισ. ίδια κεφάλαια, 63 δισ. πωλήσεις, 4,2 δισ. κέρδη προ φόρων, καταβάλλουν ετήσιους μισθούς 6,3 δισ ευρώ και απασχολούν 228.000 εργαζόμενους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία της Ελλάδας να μεγαλώσει τη βιομηχανική της παραγωγή

Οι Ευρωπαίοι φέρνουν πίσω την παραγωγή από τρίτες χώρες με στόχο την αυτονομία σε βιομηχανικά προϊόντα. Οφέλη για την Ελλάδα από την ανακατανομή εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω πολέμου. Οι κινήσεις των Carlsberg, Pepsico και Pyramis.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσέτη: Δεν έχω σκελετούς στην ντουλάπα - Τι λέει για τις εκλογές του ΣΕΒ

Η Ι. Τσέτη τόνισε ότι είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές του ΣΕΒ κι επειδή διαπίστωσε αδιαφορία απέστειλε εξώδικο. Τελικά η διοίκηση του ΣΕΒ αποφάσισε να μην γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Έμφαση στα καθημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων

Στους λόγους που τον ώθησαν στη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του ΣΕΒ καθώς και στις προτεραιότητές του αν εκλεγεί αναφέρθηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε συνάντηση με δημοσιογράφους.