Φώτο: Shutterstock

Ενεργοποιείται το ευνοϊκό καθεστώς φόρων για εύπορους ξένους

Όσοι επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα μπορούν να φορολογούνται για τα εισοδήματά τους στην αλλοδαπή με κατ' αποκοπή ποσό 100.000 ευρώ το χρόνο.

Την προσέλκυση φορολογουμένων του εξωτερικού με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στην Ελλάδα επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, που θέτει σε εφαρμογή, μέσω κοινής απόφασης με την ΑΑΔΕ, το καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης των κατοίκων ημεδαπής.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψαν κοινή απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης φυσικών προσώπων, που μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ΚΦΕ, από το φορολογικό έτος 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.

Η διαδικασία ένταξης είναι απλή και διέπεται από διαφάνεια, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου:

  • Προϋπόθεση αποτελεί η πραγματοποίηση επένδυσης αξίας τουλάχιστον 500.000 €, από την 12η Δεκεμβρίου 2019 και εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
  • Η μέγιστη διάρκεια υπαγωγής ορίζεται στα 15 έτη.
  • Το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης  είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας  και υπόκειται σε φόρο για τα εισοδήματα ημεδαπής προέλευσης ενώ για εκείνα της αλλοδαπής καταβάλλει φόρο κατ’ αποκοπή ποσού εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000€) για κάθε φορολογικό έτος, δίχως να απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης τους.
  • Επίσης, μπορεί να ζητήσει να υπαχθούν στις νέες διατάξεις και συγγενικά του πρόσωπα (γονείς, ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα κ.λ.π.) καταβάλλοντας 20.000 € ανά έτος για κάθε ένα από αυτά.

Πρόκειται για μια καινοτομία του Φορολογικού Συστήματος που θεσπίστηκε με τον πρόσφατο ν. 4646/2019 και αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων φορολογικών κατοίκων υψηλής οικονομικής επιφάνειας και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων μέσω εισαγωγής κεφαλαίων στην Ελλάδα, δημιουργίας επενδυτικών μονάδων, δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και στην αγορά ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχούν για το μέλλον τους το 56% των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, είναι αυξημένες οι ανησυχίες για μια πιθανή οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού με τις επιχειρήσεις να πιστεύουν οτι θα μειωθεί η ανάπτυξη της αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στην εφορία

Παράταση δύο μηνών για δευτερεύουσες δηλώσεις, όπως συγκέντρωσης κεφαλαίου και χαρτοσήμου και φόρου διαμονής με στόχο την ελάφρυνση του φόρτου των λογιστών για διεκπεραίωση των κρίσιμων δηλώσεων.
Investments
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για 751 επιχειρήσεις να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ

Με την απόφαση του υφ. Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη, δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές που είχαν απορριφθεί να επανεισαχθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης για τέσσερις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) .
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και τις ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Πιο δύσκολη φέτος η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Στον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας για να βγει η χώρα από την κρίση έκανε αναφορά ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων που σημείωσε πως σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία.