ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Θετική έκθεση Κομισιόν με «αστερίσκο» για πλειστηριασμούς

Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν ικανοποιητικά, τονίζει η Κομισιόν, αλλά επισημαίνει με αυστηρότητα την ανάγκη για καθιέρωση νέου θεσμικού πλαισίου αφερεγγυότητας που θα απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς.

Θετικά σχόλια για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα περιλαμβάνει η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, ταυτόχρονα όμως η Επιτροπή απευθύνει αρκετά αυστηρές συστάσεις ενόψει της αναμόρφωσης του δικαίου για την αφερεγγυότητα και υπογραμμίζει την ανάγκη να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς από τον Μάιο, οπότε και θα έχει λήξει η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα, σχετικά με την την πρόοδο της χώρας επί των δεσμεύσεων πολιτικής που αναλήφθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις ως το τέλος του 2019. Οι δέκα δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του Ελληνικού δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την πρόοδο στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επίσης, τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται  τον Μάιο. Σημειώνεται ότι με βάση την έκτη έκθεση θα αποφασισθεί τον Ιούνιο από το Eurogroup αν θα απελευθερωθούν κονδύλια για την Ελλάδα από την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

«Καμπανάκι» για τις τράπεζες - πλειστηριασμούς

Η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζοντας ότι εκεί απαιτείται «σημαντική περαιτέρω δράση» από τις αρχές. Ειδικότερα, στο εκτενές κεφάλαια της έκθεσης που αφορά το τραπεζικό σύστημα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, αν και προχώρησε αρκετά γρήγορα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019, το ποσοστό τους παραμένει πολύ υψηλό, ενώ επισημαίνεται η χαμηλή ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, που αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.

Το σημαντικότερο στοιχείο της έκθεσης, όμως, αφορά την προετοιμασία για την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, μετά τη λήξη του ισχύοντος νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει λάβει το αρχικό σχέδιο των ελληνικών αρχών, το οποίο θα συνεχίσει να διαφοροποιείται και να βελτιώνεται πριν φθάσουμε στο τελικό σχέδιο, που θα αξιολογηθεί οριστικά από τους θεσμούς των δανειστών στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας. Ουσιαστικά, από την επιτυχία σε αυτό τον τομέα θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα περάσει επιτυχώς την έκτη αξιολόγηση για να αποδεσμευθούν και τα 640 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες τον Ιούνιο.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, η έκθεση τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι το αναθεωρημένο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την ατομική πτώχευση θα διασφαλίζει το δικαίωμα των πιστωτών που έχουν εξασφαλίσεις να ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, περιλαμβανομένων των κύριων κατοικιών, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αρνητική επιρροή σε αυτό από το δίκαιο για την αφερεγγυότητα. Σήμερα, τονίζεται, το θεσμικό πλαίσιο προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς, κυρίως επειδή καθυστερούν οι δικαστικές διαδικασίες στο πλαίσιο του νόμου για την αφερεγγυότητα, δηλαδή του νόμου Κατσέλη.

Η μεταρρύθμιση, τονίζεται στην έκθεση, θα διασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα καθυστερούν λόγω των διαδικασιών του νόμου για την αφερεγγυότητα, ότι θα εισαχθούν μηχανισμοί που θα δίνουν κίνητρο για γρήγορη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ότι οι οφειλέτες θα απελευθερώνονται από το χρέη τους σε εύλογο χρόνο, ενώ τα δίχτυα ασφαλείας για τους πιο ευάλωτους οφειλέτες θα προσφερθούν στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, έξω από το πλαίσιο των διαδικασιών για την αφερεγγυότητα και χωρίς να επηρεάζουν τα δικαιώματα των πιστωτών. Αυτή η διατύπωση ξεκαθαρίζει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για προστασία των ασθενέστερων θα πρέπει να γίνει με μέτρα κοινωνικής - επιδοματικής πολιτικής, χωρίς όμως να θίγονται τα δικαιώματα των πιστωτών για ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται πιο κοντά το... όνειρο για πληρωμές των επιχειρήσεων σε 30 ημέρες

Η αυστηρή πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 30 ημερών σε όλες τις πληρωμές από δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις. Η «μάχη» με τα λόμπι στις Βρυξέλλες. Ακόμη και οι 120 ημέρες θεωρούνται κανονικός χρόνος πληρωμής στην Ελλάδα.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιονομική... ελίτ της Ευρώπης κατατάσσει η Κομισιόν την Ελλάδα

Μία από τις επτά χώρες που τηρούν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ελλάδα, ενώ τις παραβιάζει ακόμη και η Γερμανία. Τι διαπιστώνει η Κομισιόν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
digital_euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Ποιο προνόμιο περνά από τα κράτη στους... κοινούς θνητούς

Για πρώτη φορά στην ιστορία κάθε ιδιώτης θα μπορεί να κρατά χρήματα στην κεντρική τράπεζα, δικαίωμα που έχουν μόνο τα κράτη και οι τράπεζες. Πώς θα αλλάξουν οι συναλλαγές μας: Οι 25 απαντήσεις από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μυστήριο με τον τζίρο των 48 δισ. από... φτωχούς επαγγελματίες

Έντονη πίεση Βρυξελλών για μέτρα. Οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν τζίρο άνω των 48 δισ., αλλά δήλωσαν εισοδήματα μόνο 4,2 δισ. Οι δύο στους τρεις εμφανίζονται «φτωχοί» με λιγότερα από 10.000 ευρώ. Τι προτείνει η ΤτΕ, ειδική μελέτη ΙΟΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος του νόμου Κατσέλη με χιλιάδες αποφάσεις από τα Ειρηνοδικεία

Πώς εκκαθαρίζονται ως το τέλος του έτους συνολικά 47.900 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Τα Ειρηνοδικεία καλούνται να εκδώσουν 26.355 αποφάσεις. Πώς αποτιμάται σήμερα η λειτουργία του νόμου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δάνεια των 90,5 δισ., οι servicers και γιατί ανησυχεί η Κομισιόν

Αργή η είσπραξη των «κόκκινων» δανείων από τους servicers λόγω συνεχών εμπλοκών στους πλειστηριασμούς. Τα κενά καλύπτονται με πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Μόνο 900 εκατ. οι εισπράξεις το 2022 από πλειστηριασμούς.