ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε αναβάθμιση της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς προχώρησε η Moody's

Ο οίκος ανέβασε τη γενική αξιολόγηση της Εθνικής ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αναβάθμισε τις καταθέσεις της Τρ. Πειραιώς στο Baa3/P-2.

Στο Ba1, ένα σκαλί χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ανέβασε η Moody's τη γενική πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αναβάθμισε στο Baa3/P-2 την αξιολόγηση των καταθέσεων της Τρ. Πειραιώς.

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1. 

H Moody's αναβάθμισε την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό. 

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody's, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. 

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Moody's επισημαίνει ακόμα ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας στηρίζεται από τη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει την πιο ισχυρή καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνουν, η Eθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα φθηνά δάνεια που έλαβε από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Η Moody's αναφέρει ότι μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία της τράπεζας. 

Στον αντίποδα, ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας. 

Η Πειραιώς στο Baa3/P-1

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων της Πειραιώς σε «Baa3/P-2» από «Ba1/P-3», ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

  • Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa3 (από Ba1, +1 βαθμίδα),
  • Αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας: Βa2 από Ba3,
  • Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 4 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023

Στην ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών συντέλεσε και η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ που έφτασαν στο 4% και αποτέλεσαν το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ πριν 14 μήνες ήταν στο -0,5%.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε τις τράπεζες ο οίκος Moody's, τι λέει για ενεργητικό και κέρδη

Όπως αναφέρει ο οίκος η αναβάμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και στις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι εκτιμούν για την οικονομία οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών

Κατά τις παρεμβάσεις τους από το βήμα των ετήσιων γενικών που πραγματοποιήθηκαν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας εκτίμησαν ότι η οικονομία αντέχει και διατηρεί τη δυναμική της παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία στις ελληνικές τράπεζες παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε δηλώσεις τους αλλά και στις παρουσιάσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων σε αναλυτές, έδωσαν έμφαση στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών τους καθώς και στην δραστική μείωση των κόκκινων δάνειων.