ΓΔ: 1438.24 -0.34% Τζίρος: 8.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shitterstock

Χαμηλά ο πήχης για την αποθήκευση ενέργειας, ρίσκο για την οικονομία

Αυξάνεται ο στόχος στο Εθνικό Σχέδιο για τις εγκαταστημένες μπαταρίες, ωστόσο, όπως δηλώνουν αναλυτές στο BD απαιτούνται μεγαλύτερα βήματα. Τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

Σε νέα φάση μπαίνει το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που στοχεύει στο άνοιγμα της αγοράς των μπαταριών, ωστόσο αναλυτές τονίζουν στο Business Daily ότι η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη στην αποθήκευση ενέργειας και ότι πρόκειται για μια απόφαση που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην οικονομία.

Στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ολοκληρώνει το υπουργείο αυτές τις μέρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξάνεται ο στόχος για τις εγκατεστημένες μπαταρίες μέχρι το 2030 κατά 30% στα 4 GW από τα 3,1GW.

Παρά την αναθεώρηση, όμως, οι ανάγκες για μπαταρίες που θα εξισορροπούν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερες. Έως τότε θα συνεχίσει να έχει μεγάλη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο που αυξάνει κατά πολύ το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Antonio Arruebo, market analyst της Solar Power Europe με έδρα τις Βρυξέλλες, αναφέρει σε δηλώσεις του στο Business Daily ότι «χαιρετίζουμε πραγματικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αύξησε τον στόχο για την αποθήκευση μπαταριών, αν και χρειάζεται ακόμα υψηλότερος στόχος. Αυτά τα 4 GW θα μπορεί να επιτευχθούν μέχρι το 2027 και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος που θα φιλοξενήσει όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (HELAPCO) παρατηρεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί έως και 8 GW ηλεκτρικής αποθήκευσης έως το 2030», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Οι συνθήκες για την τοποθέτηση των μπαταριών στο σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος ωριμάζουν γρήγορα. Οι τεχνολογίες έχουν βελτιωθεί σημαντικά ενώ το κόστος είναι μειωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σε πρόσφατη έκθεση της που αξιολογεί τις προοπτικές της αγοράς για τις μπαταρίες αποθήκευσης (2024-2030), η Solar Power Europe κάνει λόγο για «επανάσταση της μπαταρίας» που έχει ήδη ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι το 2024 η ευρωπαϊκή αγορά BESS (Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα φτάσει τα 22,4 GWh, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 31% μετά από δύο εξαιρετικά χρόνια όπου η ανάπτυξη ανήλθε στο 100%. Οι αγορές BESS θα διατηρήσουν την ανοδική τους τροχιά μεταξύ 2025 και 2028, με ρυθμούς ανάπτυξης στο 30-40% έως το 2028.  Μέχρι τότε, το μεσαίο μας σενάριο αναμένει 78,1 GWh BESS να εγκαθίστανται ετησίως σε όλη την Ευρώπη», σύμφωνα με την έκθεση.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μπαταρίες

Στο ΥΠΕΝ, ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε προχθές ότι ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο για τις μπαταρίες που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

«Στο νομοσχέδιο που θα βγει σε λίγες μέρες σε διαβούλευση κάνουμε τολμηρή κίνηση στο θέμα των μπαταριών. Οι υφιστάμενες μονάδες φωτοβολταϊκών από το 2019 και μετά θα μπορούν να βάλουν κατευθείαν μπαταρίες χωρίς επιδοτήσεις και να μπουν μπαταρίες με απόλυτη προτεραιότητα χωρίς επιδοτήσεις σε όλη την χώρα. Θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων στις μπαταρίες τα επόμενα 2 χρόνια», ανέφερε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με την ΕΣΣΑΗΕ, υπό τις παρούσες τεχνοοικονομικές συνθήκες, καθίσταται προφανής η ζωτική σημασία ανάπτυξης των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και η αναγκαιότητα άμεσης και ασφαλούς υλοποίησης τους υπό ένα σαφές και θαρραλέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Όμως δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

«Αφού δημοπρατηθεί η χωρητικότητα αποθήκευσης της μπαταρίας (απο την κυβέρνηση), ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως η ρυθμιστική αρχή για να επιλέξει μεγάλα έργα μπαταριών (utility-scale) είναι περίπου 2-4 μήνες. Οι κατασκευαστικές εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και γενικά δίνεται στους developers 1-2 χρόνια για την ανάθεση του έργου», εξηγεί ο κ. Arruebo.

Σήμερα, βάσει του μητρώου αδειών της ΡΑΑΕΥ, τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ) και τα υβριδικά έργα ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης είναι πολλαπλάσια των προβλέψεων του υφιστάμενου ΕΣΕΚ.

Ξεκινώντας από τις εκδοθείσες άδειες αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών, οι οποίες ξεπερνούν τα 40 GW ισχύος και τις 100 GWh δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας, συνεχίζοντας με τις άδειες αποθήκευσης με χρήση αντλησιοταμίευσης, ίσες με 5,26 GW και 50 GWh δυναμικότητα και καταλήγοντας με τις άδειες ειδικών έργων, οι οποίες αθροίζουν σχεδόν τα 6 GW παραγωγικής ισχύος ΑΠΕ και 14 GWh αποθηκευτικής ικανότητας, σύμφωνα με την ΕΣΣΑΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται «έξυπνα» φωτοβολταϊκά που θα ακολουθούν την πορεία του ήλιου

Πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα τελευταίας γενιάς με υψηλή απόδοση θα εγκαθίστανται σε λίμνες και θα καλύπτουν μέχρι το 5% της επιφάνειάς τους. Το νομοσχέδιο και οι ανησυχίες για το περιβάλλον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια και τα fake news για εκρήξεις σε ανεμογεννήτριες

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΛΕΤΑΝ στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν σε τοπικά sites και τα κοινωνικά δίκτυα ότι πυρκαγιές στην Εύβοια ξέσπασαν εξαιτίας εκρήξεων σε ανεμογεννήτριες, πληροφορίες που αποδείχθηκαν ψευδείς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θωρακίζεται ενεργειακά η Ελλάδα με πενταπλάσια παραγωγή από ΑΠΕ

Από το 2002 έως το 2022, η παραγωγή από ΑΠΕ εκτινάχτηκε από 4,8% σε 22,7% και ο δείκτης ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με ανάλυση του ESM. Υπολείπεται, πάντως, του ευρωπαϊκού μέσου όρου.