ΓΔ: 1416.78 0.37% Τζίρος: 112.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Στήριξη στο ΑΕΠ από τις επενδύσεις, στο 2,3% η ανάπτυξη για το β' τρίμηνο

Αύξηση κατά 3,9% των επενδύσεων, με ιδιαίτερα ήπια την ενίσχυση της κατανάλωσης μόνο κατά 0,9%. Ισχυρή η πορεία των εισαγωγών, με αυτές αγαθών να εμφανίζουν διψήφιο ρυθμό αύξησης.

Η καλή πορεία των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση και ακολούθως των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, με ενίσχυση 2,1%, ήταν αυτή που στήριξε την πορεία του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο, το οποίο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. 

Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης πολλαπλάσιο του αντίστοιχου της ευρωζώνης, ο οποίος, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 0,6% (από 0,5% στο α' τρίμηνο), αλλά και από αυτόν για το σύνολο της ΕΕ που έφθασε στο 0,8%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εμφάνισε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση στην ΕΕ, μετά την Πολωνία (+1,5%), ενώ σε ετήσια βάση είχε τον όγδοο ταχύτερο ρυθμό.

Το αρνητικό για την ελληνική οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση για τις εμπορευματικές συναλλαγές, έγκειται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται με αρκούντως πιο ισχυρό ρυθμό από τις εξαγωγές, με την ενίσχυσή τους στο β' τρίμηνο (σε ετήσια βάση) να φθάνει στο 9,6%, με αυτές που αφορούν τα αγαθά να έχουν διψήφιο ρυθμό που έφθασε στο 10,5%.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ: 

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2024, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%
  • Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023.

Η εικόνα σε ετήσια βάση είναι η ακόλουθη:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. 
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. 
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

 

Η πορεία σε τριμηνιαία βάση: 

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. 
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. 
  • εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,0%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού, «ράλι» για το κόστος στέγασης

Στο 2,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, με επιστροφή των ανοδικών τάσεων τόσο για τα τρόφιμα όσο και για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Παραμένει πρωταθλητής το ελαιόλαδο με +38,9%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στις προβλέψεις για επενδύσεις στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Από 15,1% μειώνεται η πρόβλεψη αύξησης των επενδύσεων φέτος στο 6,7%, όπως αναφέρει το Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Λίγο χαμηλότερα η ανάπτυξη, αλλά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 148 δισ. έφερε στην Ελλάδα η ναυτιλία μέσα σε μια δεκαετία

Διατηρεί την ηγετική θέση παγκοσμίως η ελληνόκτητη ναυτιλία, προβληματίζει η μείωση των πλοίων υπό ελληνική σημαία κατά 25% σε μια δεκαετία. Η άμεση και η συνολική συνεισφορά στην οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρέναρε» από 3,1% σε 2,1% τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Στο 2,3% από 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, με τον τιμάριθμο της διατροφής να πέφτει κατά 1%. Μεγάλες αυξήσεις σε τομείς που επηρεάζονται από τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία - καφέ και αερομεταφορές.