ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04

Μέτρα για τον κορωναϊό: Παγώνουν φορολογικές υποχρεώσεις

Aναστολή στην πληρωμή ΦΠΑ για να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων αποφασίστηκε σε ευρεία υπουργική σύσκεψη. Πριν το Εurogroup της 16η Μαρτίου θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων.

Τις πρώτες παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωναϊό αναμένεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα  θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κλιμακωτά και κατά περίπτωση ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεννόηση με τους εταίρους. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων όπως η πληρωμή ΦΠΑ προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.  

Τα μέτρα θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:

1. Για περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα. Σε αυτή τη περίπτωση οι παρεμβάσεις στήριξης ενδέχεται να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

2. Σε ολόκληρες περιοχές και κλάδους

3. Αν χρειαστεί, στο σύνολο της οικονομίας

Σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το πρόβλημα με τον κορωναϊό που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων.  Κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε πως ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα γίνεται με περίσκεψη, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλουμε κορωνοποίηση της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα έναν μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων». Ωστόσο, εμφανίστηκε και καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στο σκέλος των εσόδων

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωναν ότι είναι πρόωρη ακόμη οποιαδήποτε εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο λέγοντας ότι νδεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς. «Κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση χαρίζει στα funds σπίτια χωρίς δικαστικές αποφάσεις

Ο Κ. Τσουκαλάς επικρίνει το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, τονίζοντας ότι διευκολύνει τα funds να κατάσχουν πρώτες κατοικίες χωρίς δικαστήριο. Ζητά να αφαιρεθεί το σχετικό άρθρο και στηλιτεύει στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικηγόροι ζητούν απόσυρση διάταξης που πλήττει την προστασία πολιτών από τράπεζες

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά την απόσυρση ρύθμισης του Υπ. Οικονομικών που αποδυναμώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας πολιτών απέναντι σε τράπεζες και funds, εξυπηρετώντας μόνο τα δικά τους συμφέροντα.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

39,9 εκατ. ευρώ για νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Εντάχθηκε στο ΕΠΑ 2021-2025 η κατασκευή νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στη Μεγαλόπολη με προϋπολογισμό 39,9 εκατ. ευρώ. Θα διαθέτει σύγχρονες υποδομές και θα ενισχύσει τόσο την απασχόληση όσο και την κοινωνική επανένταξη.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Η ισχυρή Περιφέρεια ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε στην Αλεξανδρούπολη τη σημασία της Αν. Μακεδονίας-Θράκης για την ανάπτυξη της χώρας, τονίζοντας τη μείωση ανεργίας, την ενίσχυση του ΔΠΘ και μέτρα στήριξης τοπικών κοινωνιών και επενδύσεων.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δράμα: Στο επίκεντρο σχολεία, χρηματοδοτήσεις και εκκλησιαστικά κειμήλια

Ο Κ. Πιερρακάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Δράμας και το 4ο Δημοτικό, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης σχολικών υποδομών μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Αναφέρθηκε στην επιστροφή εκκλησιαστικών κειμηλίων από Βουλγαρία.