ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μέτρα για τον κορωναϊό: Παγώνουν φορολογικές υποχρεώσεις

Aναστολή στην πληρωμή ΦΠΑ για να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων αποφασίστηκε σε ευρεία υπουργική σύσκεψη. Πριν το Εurogroup της 16η Μαρτίου θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων.

Τις πρώτες παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωναϊό αναμένεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα  θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κλιμακωτά και κατά περίπτωση ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεννόηση με τους εταίρους. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων όπως η πληρωμή ΦΠΑ προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.  

Τα μέτρα θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:

1. Για περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα. Σε αυτή τη περίπτωση οι παρεμβάσεις στήριξης ενδέχεται να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

2. Σε ολόκληρες περιοχές και κλάδους

3. Αν χρειαστεί, στο σύνολο της οικονομίας

Σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το πρόβλημα με τον κορωναϊό που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων.  Κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε πως ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα γίνεται με περίσκεψη, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλουμε κορωνοποίηση της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα έναν μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων». Ωστόσο, εμφανίστηκε και καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στο σκέλος των εσόδων

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωναν ότι είναι πρόωρη ακόμη οποιαδήποτε εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο λέγοντας ότι νδεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς. «Κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras_regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις «κόφτες» για τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Να μην πέσει κάτω από τα 30 δισ. η στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων, να μειωθεί αισθητά το πρωτογενές έλλειμμα και να συγκρατηθεί η διόγκωση του χρέους θα επιδιώξει το υπ. Οικονομικών, σχεδιάζοντας τις επόμενες παρεμβάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα ανοικτά για αναβολή στις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια είναι να προχωρήσει φέτος η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές σ' όλη τη χώρα και το 2022 να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ.