ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05

Aντιπρόεδρος ΠΟΞ: Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας ο ξενοδοχειακός κλάδος

Ο καθηγητής Μαρινάκος, ζητά από την πολιτεία να θεσπίσει μέτρα ελέγχου της αγοράς απέναντι στην ανεξέλεγκτη και άνευ ρυθμιστικού πλαισίου επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης,

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν θα κατορθώσει να κάνει το ποιοτικό «άλμα προς τα μπρος» που επιτάσσει ο διεθνής ανταγωνισμός, σύμφωνα με τον δρ. Κων/νο Μαρινάκο αντιπρόεδρο της ΠΟΞ και πρόεδρο του τουριστικού οργανισμού Πελοποννήσου.

Σε άρθρο του ο καθηγητής Μαρινάκος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προσαυξήσεις σε τέλη και φόρους, έως την εξελισσόμενη καταναλωτική ζήτηση, κάθε στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού οικονομικού τοπίου των ξενοδοχείων και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι ο κλάδος των ξενοδοχείων, πέραν του αυστηρού πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών, υγιεινής και ασφάλειας, των ρυθμισμένων, εδώ και δεκαετίες, εργασιακών σχέσεων διασφαλίζοντας συνθήκες εργασιακής ειρήνης στην χώρα μας, καλείται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει και ένα πρωτοφανές, σύνθετο και διαρκώς αυξανόμενο μείγμα οικονομικών βαρών. Τα βάρη μάλιστα αυτά είναι δυσανάλογα με αντίστοιχα βάρη παράλληλων δραστηριοτήτων στο χώρο της φιλοξενίας όπως αυτών της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως αναφέρει.

Στο σημείο αυτό ζητά από την πολιτεία να θεσπίσει μέτρα ελέγχου της αγοράς απέναντι στην ανεξέλεγκτη και άνευ ρυθμιστικού πλαισίου επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μετριαστεί ο κοινωνικός, οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος και να μην κινδυνεύσει από συρρίκνωση ένας κλάδος με υψηλό πολλαπλασιαστή και με τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ, στο εισόδημα και την απασχόληση, όπως εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, η Πολιτεία οφείλει να θεσπίσει άμεσα λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και ένα εργαλείο ελέγχου τήρησης του πλαισίου αυτού, ώστε η εν λόγω δραστηριότητα να αναπτύσσεται προς όφελος του κλάδου συνολικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τις συνέπειες του πολέμου

Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, με φόντο την ενεργειακή κρίση και τους κινδύνους για ανάπτυξη και πληθωρισμό.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρέατα και τρόφιμα κράτησαν στο 1,38% τον πληθωρισμό στα σούπερ μάρκετ

Ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο 2026 ανήλθε σε 1,38% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2026 υπήρξε μείωση -0,19%. Το 12μηνο Μαρτίου 2025-Φεβρουαρίου 2026 έκλεισε με αύξηση 1,55%.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός αλλά η ακρίβεια επιμένει στην αγορά

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) τονίζει ότι οι πιέσεις στην αγορά παραμένουν, αφού οι τιμές δεν πέφτουν άμεσα. Αναλύει τις συνέπειες για τις επιχειρήσεις και προτείνει μέτρα για την ανακούφιση από το φαινόμενο του «έρποντος πληθωρισμού».
Τόκιο και Όρος Φούτζι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Εγκρίθηκε ιστορικός προϋπολογισμός 665 δισ. ευρώ

Η Ιαπωνία ενέκρινε νέο κρατικό προϋπολογισμό-ρεκόρ, δίνοντας έμφαση σε στρατιωτικές δαπάνες και κοινωνική ασφάλιση, λόγω αυξημένων προκλήσεων ασφάλειας και επίμονου πληθωρισμού που πλήττει την κατανάλωση και την οικονομία της χώρας.