ΓΔ: 1457.6 -0.08% Τζίρος: 142.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
businessdaily-Vasilis-Psaltis - Andrea Orcel
Φωτο: Alpha Bank

B. Ψάλτης - A. Oρσέλ: Τι είπαν για τη συνεργασία, τα επιτόκια και την Ευρώπη

Κοινή συνέντευξη των επικεφαλής της Alpha Bank και Unicredit. Τι είπε ο ιταλός τραπεζίτης για την μεγάλη επένδυση στη χώρα μας. Δεν θα αυξήσει το ποσοστό της στην εγχώρια τράπεζα. Οι ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Την εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ως τον κύριο λόγο για την μεγάλη επένδυση της Unicredit στη χώρα μας και τις ευκαιρίες που για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της στρατηγικής συνεργασίας Alpha Bank – Unicredit υπογραμμίζουν σε κοινή συνέντευξή τους στην «Καθημερινή» οι επικεφαλής των δυο τραπεζών Βασίλης Ψάλτης και Αντρέα Ορσέλ.

Αναλυτικότερα ο ιταλός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι «η ανάκαµψη της Ελλάδας, µετά την κρίση, είναι εντυπωσιακή! H οικονοµία έχει νέα δυναµική, ο πληθωρισµός αποκλιµακώνεται, η απασχόληση ενισχύεται και τα δηµοσιονοµικά µεγέθη βελτιώνονται. Γι’ αυτό είµαι πολύ χαρούµενος για τη συνεργασία µε την Alpha Bank». Ο κ. Ορσέλ αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία του με τον επικεφαλής της Alpha Bank προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πελάτες «µπορούν να έχουν πρόσβαση στα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία µπορούµε και διαθέτουµε χάρη στο µέγεθός µας και στις συνεργασίες που έχουµε αναπτύξει».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι η Alpha είναι η τράπεζα της επιχειρηματικότητας και μέσω της στρατηγικής συμφωνίας δημιουργούνται νέες μεγάλες ευκαιριες: «Αυτή η πτυχή της συνεργασίας µας βρίσκεται στο επίκεντρο όσων προσπαθούµε να επιτύχουµε στην Ευρώπη: οι ελληνικές επιχειρήσεις να συνδέονται µε τον πυρήνα της Ε.Ε. Ετσι ανοίγουµε την τράπεζα στον κόσµο µε έναν τρόπο που θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί διαφορετικά. Μπορούµε να προσφέρουµε κάτι πραγµατικά νέο και όλοι όσοι αντιλαµβάνονται την ευκαιρία να έχουν µια τέτοια ολοκληρωµένη πρόταση τραπεζικών υπηρεσιών είναι ενθουσιασµένοι. Ο Αντρέα, µάλιστα, είχε την ευκαιρία να το ακούσει από τους ίδιους τους πελάτες µας».

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 30 κοινές ομάδες των δυο τραπεζών που εργάζονται για την υλοποίηση της συνεργασίας.

Σε ερώτηση προς των ιταλό τραπεζίτη αν σχεδιάζει αύξηση της συμμετοχής της Unicredit στην Alpha απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «Θα τοποθετούσα, λοιπόν, την Ελλάδα ως µια επιπλέον χώρα στο ευρωπαϊκό µας τραπεζικό δίκτυο µέσω εταιρικής σχέσης και όχι µέσω ιδιοκτησίας».

Σε ότι αφορά την μεγάλη απόκλιση στα επιτόκια καταθέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας οι δυο τραπεζίτες απέδωσαν την κατάσταση στην υπερβάλλουσα ρευστότητα στην Ελλάδα «Αν κοιτάξετε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, η Ελλάδα είναι στο 60%, η Ιταλία στο 90% και η Ευρωζώνη στο 100%. Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα µετρητά που κατατίθενται στις ελληνικές τράπεζες από αυτά που µπορούν να χρησιµοποιήσουν οι τράπεζες για δάνεια. Ακριβώς λόγω της προσφοράς και της ζήτησης, αυτό έχει, εξ ορισµού, επιπτώσεις στην τιµολόγηση των καταθέσεων», σημείωσε ο Α. Ορσέλ.

Ανάγκη για μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη

Ο Α. Ορσέλ σημείωσε ότι εντείνεται η συζήτηση σχετικά µε την ανάγκη της Ευρώπης για ισχυρότερες τράπεζες. «Θεωρώ ότι η Ε.Ε. πρέπει να συγκλίνει, και νοµίζω ότι όλοι συµφωνούν σε αυτό. Αλλά όταν προσπαθείς να υλοποιήσεις αυτόν τον στόχο, υπάρχουν εµπόδια σε κάθε κλάδο. Στην περίπτωση της Unicredit καταλήξαµε στο όραµα ότι ο όµιλος θα είναι η τράπεζα για την Ευρώπη. Ως εκ τούτου βρισκόµαστε συνεχώς αντιµέτωποι µε την ανάγκη να προχωρήσουµε την τραπεζική ένωση. Ολοι συµφωνούν σε αυτό. Το πρόβληµα είναι ότι δεν έχουµε καταφέρει ακόµη να το υλοποιήσουµε».

Τέλος σχολιάζοντας την Έκθεση Μάριο Ντράγκι επισήμανε την στασιμότητα που παρατηρείται στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια σχολιάζοντας ότι «Κατά την άποψή µου, η στασιµότητα αυτή αποτελεί καταστροφή αξίας, ευκαιριών και κυρίως καταστροφή της προοπτικής για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Και αν περιµένουµε χρόνια για να αναλάβουµε δράση, η κατάσταση θα επιδεινώνεται ώσπου θα γίνει µη αναστρέψιµη».

«∆εν έχουµε ένωση κεφαλαιαγορών, οι τράπεζές µας είναι κατακερµατισµένες. Ούτε µία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν βρίσκεται στις 25 κορυφαίες παγκοσµίως. Ετσι, το τραπεζικό σύστηµα µπορεί να δυσκολευθεί να χρηµατοδοτήσει αυτά τα σχέδια. Οι κυβερνήσεις είναι µια επιλογή, αλλά όλοι οι κρατικοί προϋπολογισµοί είναι υπό πίεση.

Επομένως απαιτείται επενδυτικό καύσιµο – και το επενδυτικό καύσιµο µπορεί να προέλθει είτε από τις τράπεζες είτε από τις κεφαλαιαγορές» προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί «σηµαντικές µεταρρυθµίσεις», τόνισε ο κ. Ορσέλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Ξεκινά η διαδικασία για την προσφορά της UniCredit, στα 1,33 ευρώ η τιμή

Το ΤΧΣ εκκινεί τη διαδικασία για την πώληση του 9% που κατέχει στην Alpha Bank, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου, ενώ η UniCredit έχει τη δυνατότητα βελτίωσης της αρχικής προσφοράς της.