ΓΔ: 1464.96 0.58% Τζίρος: 144.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Papathanasis, YPETHO, YPOIK
Φωτο: Aris Oikonomou/SOOC

Παπαθανάσης: Στήριγμα για οικονομία τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να διευρυνθεί το εύρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα».

Εφόδια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας αποτελούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάση να σημειώνει πως στόχευση της κυβέρνησης αποτελεί να αξιοποιηθούν αυτά τα εργαλεία από όλες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

«Συνολικά, έχουμε στη διάθεση μας 81 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 36 δισ. Ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, 26 δισ. Από το ΕΣΠΑ και 19 δισ. Και κάτι από το πρόγραμμα ΚΑΠ και άλλα προγράμματα, χωρίς να συμπεριλάβουμε το ελληνικό αναπτυξιακό σκέλος» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το βήμα του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. 

Η ανάπτυξη στη χώρα το 2024 θα αγγίξει το 2,4% ενώ στην Ευρώπη η μέση ανάπτυξη θα είναι στο 0,8%, με τον κ. Παπαθανάση να σημειώνει ότι έχουμε «τρείς φορές την ανάπτυξη της Ευρώπης» και αυτό συμβαίνει γιατί φέτος το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεων ανέρχεται σε 13,9 δισ. ευρώ. «Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχουμε τα τελευταία 14 χρόνια και αν προσθέσει κανείς και τις αναλήψεις από τα τραπεζικά ιδρύματα δανειακού σκέλους, θα δει ότι χωρίς τις ιδιωτικές επενδύσεις, μόνο το δημόσιο σκέλος θα φτάσει τα 14,8 δισ. ευρώ». 

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως απασχολεί την  κυβέρνηση ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα που να μπορούν να απορροφήσουν τους πόρους που έρχονται, τονίζοντας πως «οι πόροι που έρχονται δεν αφορούν μόνο τους μεγάλους», και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να διευρυνθεί το εύρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Έχοντας περίπου 60.000 επιχειρήσεις με πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα, δεν είναι αρκετές. Όταν ξεκινήσαμε το 2019 ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος». 

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν να προσφέρουν εμπράγματες εξασφαλίσεις στις τράπεζες, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δημιούργησε προγράμματα για να απαντηθεί αυτό το πρόβλημα. Τρέχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που είναι ακόμα ζωντανό και εγγυάται τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 80%». 

Σημείωσε πως το 71% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που χειρίζεται τα πρόγραμμα και παίρνει μέρος των πόρων από το ΕΣΠΑ είναι επιχειρήσεις που έχουν έως 10 εργαζομένους. «Όσο ανοίγουμε την πόρτα της χρηματοδότησης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη». 

Επισήμανε παράλληλα και την ανάγκη για στόχευση των προγραμμάτων. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει στόχευση 20% σε ψηφιακές επενδύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πολλές ψηφιακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Αναζητούμε ψηφιακές επενδύσεις, με στόχο να ξεκολλήσουν οι εκταμιεύσεις να αυξηθούν οι πιστώσεις που μπορούν να δώσουν οι τράπεζες και να διοχετευθούν στην αγορά πάνω από 18 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί οι ευρωπαϊκοί αφορούν τους πολλούς, και την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. 

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, υπάρχουν προγράμματα για την καινοτομία, για την αγροτική επιχειρηματικότητα, και το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων που δεν θα τρέξει από τις τράπεζες και θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Υπάρχουν πολλά προγράμματα και πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκουν τον τρόπο και τον δρόμο μέσα από τα εγγυοδοτικά προγράμματα που έχουμε να πάρουν δάνεια». 

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Α. Βρεττού, σημείωσε πως «είμαστε σε μια πολύ ευχάριστη συγκυρία καθώς υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων» για το σύνολο των επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως εκτός από τη διάθεση που υπάρχει από φορείς και τράπεζες θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις κινήσεις τους. 

«Οι τράπεζες το πρώτο πράγμα που οφείλουν να κάνουν, προτού καν χρηματοδοτήσουν είναι να προστατέψουν τα χρήματα των καταθετών. Είναι εποπτευόμενα ιδρύματα και δεν μπορούν να δώσουν δάνεια ανεξέλεγκτα» καθώς υπάρχουν αυστηροί κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυρία Βρεττού τόνισε πως υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που έρχονται για δάνειο, χωρίς ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα ή παρουσιάζουν μηδενικά κέρδη, σημειώνοντας πως μια τράπεζα που ελέγχεται δεν μπορεί να δώσει δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν είναι σωστή στη συναλλακτική συμπεριφορά της και αυτά που απαιτούν οι εποπτικές αρχές. 

Η κα Βρεττού ωστόσο υπογράμμισε ότι και οι τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές κινήσεις, όπως την μείωση της γραφειοκρατίας και καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν την ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Επίσης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank στάθηκε στην καχυποψία που υπάρχει ακόμα στις τράπεζες για τις επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να είχαν βρεθεί σε servicers μετά την κρίση, ακόμα και αν έχουν εξυγιανθεί εδώ και χρόνια και να δώσουν διέξοδο και πάλι στον χρηματοδοτικό τομέα. «Δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη στη χώρα όταν ένας μεγάλος αριθμός πελατών οι οποίοι επειδή κάποια στιγμή στη διάρκεια της κρίσης βρέθηκαν σε κάποιο προσωρινό κώλυμα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nikos_papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η πυροπροστασία κτιρίων του Δήμου Αθηναίων

Το έργο, συνολικής δαπάνης 1.002.307 ευρώ, θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής και περιλαμβάνει κυρίως ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζούρος: Δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ στη ναυτιλία από ελληνικές τράπεζες

Τα τελευταία έτη η ναυτιλία διανύει την καλύτερή της περίοδο, και οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας διασφαλίσει υψηλή ρευστότητα σημείωσε ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Eπικεφαλής Corporate & Ιnvestment Banking της Πειραιώς.
megalou, piraeus, bank, businessdaily
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλου: Στόχος είναι να αυξάνουμε το χαρτοφυλάκιο δανείων μας

Προσέθεσε ότι μεταξύ άλλων «οι σταθεροί όγκοι νέων δανείων και τα αυξανόμενα έσοδα από χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος μπορούν να μετριάσουν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη μείωση των επιτοκίων».