ΓΔ: 1802.34 -1.42% Τζίρος: 252.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Ανάπλαση ΔΕΘ: Εμβληματικό έργο 300 εκατ. με παραχώρηση 40 ετών και άνω

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ο διαγωνισμός, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Τι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη, ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα.

Με το μοντέλο της μακροχρόνιας παραχώρησης, διάρκειας 40 ετών ή και περισσότερο, θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπλαση της ΔΕΘ. Το δεύτερο εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, μετά το πολυσυζητημένο μετρό, αναμένεται να μαγνητίσει το ενδιαφέρον κοινοπρακτικών επενδυτικών σχημάτων, με την κούρσα του διαγωνισμού να ξεκινά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στόχος της ανάπλασης είναι να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη το εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η ανάπλαση της ΔΕΘ έχει μια μοναδικότητα, έναντι του μετρό και του Flyover, γιατί αφορά το πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της πόλης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, μιλώντας χθες στο 2ο Growthfund Summit.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει αυτή αποτυπωθεί στο masterplan, που επικυρώθηκε το 2019 μέσω και της δημόσιας διαβούλευσης. Η συμβολή του Δημοσίου θα ανέλθει στο 1/3 της επένδυσης, δηλαδή έως 120 εκατ. ευρώ, τα οποία και «κλείδωσαν» τον περασμένο Μάιο. Αυτά θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  

Σε κάθε περίπτωση, οι όροι του διαγωνισμού θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τη συμβολή του τεχνικού συμβούλου, η επιλογή του οποίου ολοκληρώθηκε από την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ, το PPF, που έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου. Επί της ουσίας, μένει να προσδιοριστεί το μείγμα της σύμπραξης ιδιώτη-δημοσίου, η διάρκεια της παραχώρησης, προκειμένου να είναι ελκυστική για την αγορά, καθώς και το ύψος του δανείου που θα χρειαστεί να πάρει η Έκθεση.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα, εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορεί μία εταιρεία μόνη της να καλύψει τις απαιτήσεις του έργου, που περιλαμβάνει ανάπτυξη ακινήτων, κατασκευή, αλλά και λειτουργία για το επιχειρηματικό κέντρο, το ξενοδοχείο και το υπόγειο πάρκινγκ. Έτσι, όλοι ποντάρουν σε μεγάλες και ισχυρές κοινοπραξίες. Πάντως, ήδη η DIMAND έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον διαγωνισμό, αφού εξετάσει βεβαίως τους όρους, όταν αυτοί οριστικοποιηθούν.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, επικεφαλής του PPF, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προσδιόρισε, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025. Αυτό θα σημάνει ότι η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2026, με παράλληλη λειτουργία της εκθεσιακής δραστηριότητας και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031.

Σχεδιασμός για την πόλη

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζήκας, ελήφθησαν εξαρχής υπόψιν στον σχεδιασμό η πόλη, η οικονομία της και η καθημερινότητα των κατοίκων. Αυτά αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που έγινε το 2020, όπου κατατέθηκαν 116 προτάσεις, μεταξύ των οποίων και από τα μεγαλύτερα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, με νικήτρια την κοινοπραξία Sauerbruch Hutton-Gustafson Porter + Bowman-Έλενας Σταυροπούλου. Η προμελέτη ολοκληρώθηκε το 2022.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο νότιο τμήμα, έκτασης 110 στρεμμάτων, το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% του σημερινού οικοπέδου, μαζί με έκταση περίπου 13 στρεμμάτων στην Αγία Φωτεινή -πάνω από το Παλέ ντε Σπορ. «Η πόλη δεν χρειάζεται ένα φαραωνικό έργο, για να καταστεί εκθεσιακός πόλος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ένα εκθεσιακό κέντρο μεσαίου επιπέδου, περίπου 60 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO. Περιλαμβάνει ακόμη επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο στη γωνία Αγγελάκη και Εγνατίας.

Οικονομικό αποτύπωμα

Η επίδραση της ανάπλασης στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης έχει εκτιμηθεί στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αγγίζοντας συνολικά την αλυσίδα αξίας των επαγγελματικών εκδηλώσεων (διαμονή, F&B, retail, κλπ.). Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά και τα έμμεσα έσοδα για το Δημόσιο. Ακόμη, αναμένεται να επιφέρει, άμεσα και έμμεσα, σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας, με περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας τον χρόνο μετά την ολοκλήρωση το πρότζεκτ.

Εντωμεταξύ, η αναβάθμιση του εκθεσιακού και συνεδριακού χαρτοφυλακίου της ΔΕΘ-HELEXPO, που αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, παράλληλα με τη δραστηριότητα του επιχειρηματικού κέντρου, θα ενισχύσει συνολικά τα έσοδα του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διόδια με... το «καλημέρα» στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης

Τι αποκαλύπτει η σύμβαση για την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Γιατί θα δημιουργηθούν τρεις σταθμοί διοδίων όσο θα κατασκευάζεται ο οδικός άξονας. Τουλάχιστον 1,19 δισ. ευρώ θα εισφέρει το Δημόσιο. Ανοιχτός δρόμος για εισαγωγή της παραχώρησης στο ΧΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν για νέο χρήμα οι κατασκευαστές για τα μεγάλα έργα υποδομής

Νέα εργαλεία χρηματοδότησης, από green bonds ως τα έσοδα των διοδίων ή των λιμενικών τελών προτείνει ο τεχνικός κόσμος για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.