ΓΔ: 1524.67 1.18% Τζίρος: 187.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
startup-technology-unicorn
Φώτο: Shutterstock

Ζαλίζουν τα μεγέθη των startups: Στα 12 δισ. δολ. αυξήθηκε η αξία τους

Το 2024 οι χρηματοδοτήσεις προς το ελληνικό οικοσύστημα startup ξεπέρασαν τα 555 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15%, ενώ πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας στην ιστορία με 1,24 δισ.

Εκρηκτική ανάπτυξη περίπου 50% έχει σημειώσει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς το 2024 έφτασε στην εντυπωσιακή αποτίμηση των 12 δισ. δολαρίων, ακολουθώντας βίους αντίθετους από την ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας έχοντας επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, αναδεικνύεται ως παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, με την ραγδαία αυτή ανάπτυξη να αντανακλά τον εξελισσόμενο ρόλο της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου στην Ευρώπη.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η τεχνολογία υγείας ήταν μεταξύ των τομέων με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2024, ευθυγραμμιζόμενοι στενά με τις παγκόσμιες τάσεις της καινοτομίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation, που αναφέρει ότι περισσότερες από 3.000 startup απαρτίζουν πλέον το οικοσύστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 οι χρηματοδοτήσεις προς το ελληνικό οικοσύστημα startup ξεπέρασαν τα 555 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15% από το 2023, ενώ το αντίστοιχα το ευρωπαϊκό οικοσύστημα παρουσίασε μια μικρή πτώση της τάξης του 5%.

Οι επενδύσεις στις ελληνικές startups αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ένα ανθεκτικό οικοσύστημα που προσελκύει υψηλότερους όγκους κεφαλαίων αλλά και διαφοροποιείται σε διάφορους τομείς. Συγκρίνοντας τις επενδυτικές τάσεις της Ελλάδας με το ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, διαπιστώνουμε μια αυξανόμενη ευθυγράμμιση με τους τομείς με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024, η Ευρώπη έχει δείξει αυξημένη εστίαση σε τομείς που βασίζονται στην τεχνολογία, με την Ελλάδα να παρουσιάζει δύναμη σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η τεχνολογία υγείας. Αυτή η ευθυγράμμιση δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αυξάνεται απλώς σε όγκο, αλλά γίνεται επίσης στρατηγικός παίκτης εντός της Ευρώπης, εστιάζοντας στους τομείς με υψηλό δυναμικό που προωθούν την καινοτομία σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη μοιράζονται παρόμοιες τάσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση σε μεταγενέστερα στάδια, υποδεικνύοντας ένα περιβάλλον ωρίμανσης όπου οι εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση να εξασφαλίσουν σημαντικούς γύρους χρηματοδότησης καθώς κλιμακώνονται.

Οι startups που ξεχώρισαν το 2024

Οι χρηματοδοτήσεις προς το ελληνικό οικοσύστημα startup αυξήθηκαν κατά 15%, ξεπερνώντας το συνολικό ποσό των 555 εκατ. ευρώ. Το 80% του ποσού αυτού κατευθύνθηκε στις 10 κορυφαίες εταιρείες, μια θετική ένδειξη σε μια εποχή που το παγκόσμιο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Επίσης, στην Ελλάδα, οι γύροι Series C και D παρουσίασαν αξιοσημείωτη δραστηριότητα με 150 εκατ. ευρώ και >40 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, αντικατοπτρίζοντας την έμφαση που δίνει η Ευρώπη σε μεγαλύτερους γύρους για εταιρείες σε αναπτυξιακό στάδιο.

Ωστόσο, το ελληνικό οικοσύστημα παρουσίασε μια υγιή κατανομή των συμφωνιών σε διάφορα στάδια χρηματοδότησης, καταδεικνύοντας μια ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης από επενδύσεις αρχικών σταδίων έως επενδύσεις όψιμων σταδίων. Ειδικότερα, σημειώθηκαν 17 συμφωνίες pre seed, και 41 seed συμφωνίες, αναδεικνύοντας μια ισχυρή βάση επενδύσεων αρχικών σταδίων που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Ο μεγάλος όγκος των συμφωνιών για seed γύρο, υποδηλώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην καλλιέργεια μιας ευρείας βάσης νεοσύστατων επιχειρήσεων, παρέχοντας την απαραίτητη αρχική υποστήριξη για ένα ευρύ φάσμα εγχειρημάτων.

Στο στάδιο της Series Α, υπήρξαν 11 συμφωνίες, διατηρώντας σταθερούς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών σε αυτό το επίπεδο προχωρά με επιτυχία στην επόμενη «πίστα». Το στάδιο αυτό αποτελεί συχνά κομβικό σημείο για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις προκειμένου να επεκτείνουν τις προσφορές των προϊόντων τους και να ενισχύσουν την εμβέλεια της αγοράς, και η συνεχής δραστηριότητα της Series Α αντανακλά την ποιότητα των εταιρειών του οικοσυστήματος που βρίσκονται στο στάδιο εκκίνησης.

Σε επίπεδο Series Β πραγματοποιήθηκαν 6 συμφωνίες, γεγονός που δείχνει ότι ένας επιλεγμένος αριθμός εταιρειών επιτυγχάνει την έλξη που απαιτείται για την εξασφάλιση περαιτέρω κεφαλαίων κλιμάκωσης. Αν και λιγότερες από τα στάδια seed και Series Α, αυτές οι επενδύσεις Series Β είναι κρίσιμες, παρέχοντας σημαντική χρηματοδότηση σε εταιρείες που αποδεικνύουν ισχυρή επικύρωση από την αγορά και δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης.

Οι γύροι των τελευταίων σταδίων γίνονται επίσης όλο και πιο συνηθισμένοι, με μια συμφωνία Series C και 1 συμφωνία Series D να ολοκληρώνονται το 2024, ένα θετικό σημάδι για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτές οι συμφωνίες, αν και περιορισμένες σε αριθμό, αντιπροσωπεύουν μια ωριμότητα στο οικοσύστημα, καθώς ορισμένες εταιρείες φτάνουν σε μια κλίμακα που προσελκύει σημαντικές επενδύσεις μεταγενέστερου σταδίου.

Αυτή η δραστηριότητα σε προχωρημένο στάδιο σηματοδοτεί την αυξανόμενη ικανότητα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων να εξελίσσονται πέρα από τη χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο και να επιτυγχάνουν το επίπεδο λειτουργικής και αγοραστικής ωριμότητας που είναι απαραίτητο για την προσέλκυση μεγαλύτερων κεφαλαίων ανάπτυξης.

Η ελληνική startup με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση φέτος είναι η D-Orbit, εξασφαλίζοντας το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Εξειδικευμένη στη διαστημική εφοδιαστική, η D-Orbit προσφέρει λύσεις για την ανάπτυξη δορυφόρων, συμβάλλοντας στην ταχέως αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία.

Ακολουθεί η Axelera AI, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκέντρωσε 60,82 εκατ. ευρώ. Η Axelera AI φέρνει την επανάσταση στο edge computing με ισχυρό υλικό AI, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας της επεξεργασίας σε συσκευές IoT. Η Blueground, γνωστή για τις ενοικιάσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, προσέλκυσε 40,25 εκατ. ευρώ, επεκτείνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο αποτύπωμά της. Η Hellas Direct, πάροχος InsurTech, εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τις υπηρεσίες της που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Εν τω μεταξύ, η Numa, μια πλατφόρμα επικοινωνίας με τεχνητή νοημοσύνη, συγκέντρωσε 28,98 εκατ. ευρώ.

Η νεοσύστατη βιοτεχνολογική εταιρεία Deepcure συγκέντρωσε 22 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας στην ανακάλυψη φαρμάκων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Η iCOMAT, ηγέτης στις προηγμένες τεχνολογίες κατασκευής, συγκέντρωσε 20,13 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τα όρια στα σύνθετα υλικά. Στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, η Plum, μια εφαρμογή διαχείρισης προσωπικών οικονομικών, εξασφάλισε 19 εκατ. ευρώ για την επέκταση των υπηρεσιών της σε αυτοματοποιημένες αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Η Connectly.ai, με 17,89 εκατ. ευρώ, επικεντρώνεται σε λύσεις δέσμευσης πελατών με τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, η Kinvent, η οποία συγκέντρωσε 15,5 εκατ. ευρώ, ειδικεύεται στην τεχνολογία αποκατάστασης, προσφέροντας προηγμένα εργαλεία για τη φυσικοθεραπεία.

Τα deals από την ελληνική αγορά που έκαναν πάταγο

Μόλις δυο deals πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά, που ήταν ωστόσο εξόχως εντυπωσιακά καθώς υπήρξε η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν, επιβεβαιώνοντας το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη χώρα.

Η BETA CAE Systems που έχει εισάγει επαναστατικά εργαλεία και πρακτικές λογισμικού αυτοματισμού στις διαδικασίες προσομοίωσης και ανάλυσης πριν από σχεδόν 30 χρόνια, εξαγοράστηκε από την αμερικανική Cadence, αντί 1,24 δισ. δολαρίων. Αυτή είναι η και η μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας εξέχων παίκτης στο λογισμικό προσομοίωσης για τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής, έχοντας αναπτύξει τεχνολογία που βοηθά στον πολύπλοκο μηχανολογικό σχεδιασμό, επιτρέποντας σε εταιρείες όπως η Honda, η General Motors και η Lockheed Martin να βελτιστοποιήσουν την απόδοση οχημάτων και κινητήρων. Η συμφωνία υπογραμμίζει την αυξανόμενη αξία της τεχνολογίας προσομοίωσης ως στρατηγικού εργαλείου για τη μηχανική και την καινοτομία.

Η Cadence με έδρα την Καλιφόρνια, γνωστή κυρίως για το λογισμικό της στη βιομηχανία ημιαγωγών, έχει επεκτείνει τις δυνατότητές της ώστε να καλύπτει ευρύτερα φυσικά συστήματα, από πλακέτες κυκλωμάτων έως αεροπλάνα, με την εξαγορά της BETA CAE να στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της.

Το δεύτερο deal που πραγματοποιήθηκε μέσα στη χρονιά, ήταν η εξαγορά της Uizard Technologies από την Miro. Η πλατφόρμα σχεδιασμού προϊόντων με τεχνητή νοημοσύνη για ομάδες προϊόντων αποκτήθηκε από την εταιρεία συνεργατικών πινάκων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και το Άμστερνταμ.

Η Uizard, που ιδρύθηκε το 2018 από τους Tony Beltramelli, Henrik Haugbølle, Ιωάννη Σίντο και Florian van Schreven, μετατρέπει τις ιδέες σε διαδραστικά ψηφιακά πρωτότυπα, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν wireframes, mockups και πρωτότυπα για εφαρμογές και ιστότοπους.

Η εξαγορά αυτή ευθυγραμμίζει τις καινοτόμες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης της Uizard με την πλατφόρμα της Miro, βελτιώνοντας τα εργαλεία σχεδιασμού και ιδεοληψίας για τις ομάδες προϊόντων. Αν και οι οικονομικοί όροι δεν αποκαλύφθηκαν, τα εργαλεία της Uizard θα παραμείνουν διαθέσιμα χωρίς αλλαγές στην καθημερινή εμπειρία για τους υφιστάμενους χρήστες της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα στις startups φέρνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος τονίζει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε μέχρι το τέλους του χρόνου να έχει πιάσει τον στόχο των 35 funds.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί η χρηματοδότηση των startup, αντέχει το ελληνικό οικοσύστημα

Οι ελληνικές startup διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια παρά τις δυσκολίες. Σταθερή η πορεία των startup εντός των τειχών, ενώ περισσότερες εξαγορές πραγματοποιήθηκαν εκτός συνόρων.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φέρνει νέο χρήμα στις startups η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει συμμετοχές σε 27 funds που έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνάει το 1,6 δις. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τη συμμετοχή και σε ακόμα δύο funds.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάζεψαν» 874 εκατ. οι ελληνικές startup, ποια πήρε τα περισσότερα

Παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνει η αύξηση των επιτοκίων, διατηρείται το ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα. Η Runway άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει αποτίμηση 1,5 δισ. δολ.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 12 δισ. η αξία των ελληνικών startups, μεγάλες προσδοκίες για το 2025

Οι επενδυτές εκφράζουν αισιοδοξία τους για το 2025, καθώς το ελληνικό οικοσύστημα αναπτύσσεται με αυξανόμενη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων και θετικές προοπτικές για την οικονομία.