ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σενάρια αναβολής της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Σοβαρή διαταραχή στην αγορά ακινήτων από την επιδημία, με «πάγωμα» αγοραπωλησιών, ξένου ενδιαφέροντος και κρατήσεων Airbnb. Σκέψεις για εφαρμογή νέων αντικειμενικών τιμών από το 1ης Ιανουαρίου 2021.

Σε αναθεώρηση του σχεδιασμού για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι πιθανώς να υποχρεωθεί να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο εντός της εβδομάδας. Η αύξηση των τιμών ζώνης και η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού περίπου 3.500 περιοχών ανά την επικράτεια, που σήμερα υποφορολογούνται, αναμενόταν να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με τον τρόπο αυτό και κυρίως μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, θα δημιουργούνταν ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Ωστόσο, τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η εξάπλωση του κορονοΐού στην οικονομία έχουν καταστήσει λίαν επισφαλή όλη την παραπάνω «άσκηση», με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη σοβαρές σκέψεις να μετατεθεί χρονικά, τουλάχιστον για το φθινόπωρο, ώστε οι νέες αντικειμενικές τιμές να τεθούν τελικά σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ήδη, εντός του Σαββατοκύριακου, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση για τον λόγο αυτό, τονίζοντας ότι οι περιοχές στις οποίες αναμένονταν σημαντικές αυξήσεις των τιμών ζώνης, έχουν ήδη δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την κατακόρυφη επιβράδυνση της ροής ξένων επισκεπτών ή επενδυτών.

Όπως σημειώνεται, η μέχρι πρότινος ανθηρή εικόνα των ακινήτων που επωφελούνταν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το πρόγραμμα της Golden Visa, έχει διαφοροποιηθεί άρδην, αλλάζοντας και τα δεδομένα για τις αξίες τους. Επίσης, εκτός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η ζήτηση για αγορά ακινήτων με κεφάλαια από το εξωτερικό, κυρίως δε από την Κίνα, για επενδυτικούς λόγους έχει εκμηδενιστεί. Αναιμική είναι και η εγχώρια ζήτηση ακινήτων, με αποτέλεσμα η μέχρι πρότινος θετική εικόνα των αγοραπωλησιών σε διάφορες περιοχές της χώρας να είναι πλέον εκ διαμέτρου διαφορετική.

Σημειωτέον ότι, όπως προκύπτει και από διεθνή ανάλυση της AirDNA για τις επιπτώσεις του κορονοΐού στον τουρισμό και συγκεκριμένα στα ακίνητα που λειτουργούν στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κρατήσεις έχουν ήδη καταγράψει πτώση της τάξεως του 70% κατά μέσο όρο στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την διάδοση του ιού. Εν τω μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη και αντίστοιχα μέτρα καραντίνας που έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες κι άλλες χώρες, πέραν της Ιταλίας, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, είναι σαφές ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί παρά θα βελτιωθεί.

Ήδη, ανάλογα ποσοστά μειωμένων κρατήσεων (έως και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις) έχουν καταγραφεί και στην Αθήνα, ενώ το Airbnb σε παγκόσμια βάση υποχρεώθηκε σε αναθεώρηση της πολιτικής ακύρωσης των κρατήσεων, καθιστώντας την πολύ πιο ελαστική, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να προχωρήσουν σε κρατήσεις (έστω για μετά από κάποιους μήνες), χωρίς να ανησυχούν ότι θα κληθούν να πληρώσουν κάποιο ποσό ως αποζημίωση, σε περίπτωση που τελικά δεν ταξιδέψουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, προβλέπεται να ανακοινωθεί νέος κύκλος μέτρων για την ελάφρυνση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες από τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «κόπηκαν» στις διασταυρώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Δεν θα λάβουν την αποζημίωση για χαμένα ενοίκια οι ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων ακινήτων μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους που διενήργησε η ΑΑΔΕ. Τι θα ισχύσει για τις μειώσεις ενοικίων τον Μάρτιο.
Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέες μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις, αλλά όχι και ματαιώσεις επενδύσεων.