Μέχρι 5-6 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας «αντέχει» η λιανική αγορά ρεύματος στη χώρα μας, εκτιμούν ειδικοί, καθώς ο κλάδος εισέρχεται σε νέα φάση ανακατατάξεων.
Η ανακοίνωση της Motor Oil και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που γνωστοποιεί ότι συζητούν μεταξύ τους αλλά και με άλλες εταιρείες, για να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην αγορά ρεύματος βάζει «φωτιά» στα σενάρια που κυκλοφορούν για την επόμενη μέρα.
Η Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και η NRG (Motor Oil) είναι οι δύο πάροχοι που εμπλέκονται στις συνομιλίες και ανήκουν στους μεγάλους παίκτες της αγοράς με μερίδιο 6,7% και 4,6% αντίστοιχα στη χαμηλή τάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, πρόκειται για μια συνεργασία που έχει προεξοφληθεί από πολλούς στην αγορά, οι οποίοι λένε ότι η ένωση των δύο εταιρειών έχει ιδιαίτερα νόημα.
Ήδη συνεργάζονται οι δύο όμιλοι σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Α.Ε.), ενώ η Ήρων δεν ανήκει πλέον σε καθετοποιημένο όμιλο μετά από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar.
Οι νέες συνθήκες
Σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη αγορά, οι νέες συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν αυξάνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές.
Η στροφή των καταναλωτών στα μπλε τιμολόγια και ο πόλεμος τιμών που έχει ξεσπάσει στο κυνήγι των νέων πελατών πιέζουν τα κέρδη τους, ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα για τους παρόχους.
Ειδικοί μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο να δούμε πτωχεύσεις σε μια αγορά που ακόμα κυριαρχείται από τη ΔΕΗ και δεν έχει βρει τον βηματισμό της. Υπενθυμίζεται ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ βρίσκεται στο 62%.
Από τους περίπου 20 προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά, μόνο οι 10 έχουν μερίδιο αγοράς πάνω από το 0,5% στην χαμηλή τάση.
Φιλόδοξα σχέδια
Μέσα στην ευρύτερη εικόνα της αγοράς, πολλά είναι τα κινούμενα σημεία όπου αναμένονται εξελίξεις. Ο μεγάλος παίκτης που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι η Metlen. Η ομάδα του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχει δηλώσει ότι στοχεύει σε αύξηση του μεριδίου της αγοράς στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο 30% από το 20% που βρίσκεται τώρα.
Μια ακόμη εταιρεία με φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης είναι η Elpedison, που ανήκει 100% στην Helleniq Energy. Ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής της αγοράς έχει βάλει στο μάτι το 10% της αγοράς μέχρι το 2026 (σε σχέση με το 6% που έχει τώρα).
Σε αντίθεση με τη Metlen, η Helleniq Energy προσβλέπει αποκλειστικά σε οργανική ανάπτυξη και όχι σε με εξαγορά, αν και αναλυτές δεν αποκλείουν κάποια κίνηση συνεργασίας με έναν μικρότερο - ή μεγαλύτερο - παίκτη.
Παράλληλα, η εταιρεία Φυσικό Αέριο, που ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην τάση συγκεντρωτισμού που εμφανίζεται στην αγορά, όπως και η Ζενίθ. Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι μέτοχοι της Ζενίθ επίσημα διαψεύδουν σενάρια πώλησης του παρόχου.