Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα ήδη ισχνά περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ από την απορρόφηση διεθνών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά εκφράζουν στελέχη του κλάδου, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να περάσουν αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου σε ζημιές.
Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της εφοδιαστικής αλυσίδας και του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, η αγορά βρίσκεται σε αναταραχή, καθώς ο υπουργός ζήτησε από τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων να συνεχίσουν να βάζουν «πλάτη», ώστε ο πληθωρισμός να διατηρηθεί σε μηδενικά επίπεδα στα τρόφιμα αλλά και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
«Έχουμε πετύχει να έχουμε τον μικρότερο πληθωρισμό τροφίμων απ' όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Και επειδή μας ενδιαφέρει αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει να έχει αποτελέσματα, απευθυνόμαστε στην αγορά και πιέζουμε με όλους τους τρόπους οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς να μην περάσουν -όσο γίνεται- στην ελληνική αγορά. Να απορροφηθούν απ' όλο τον χώρο των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών, με μείωση του μεσοσταθμικού τους κέρδους», τόνισε ο υπουργός.
Όλα αυτά την στιγμή που το κόστος εισαγόμενων ειδών, όπως το κακάο, ο καφές, οι χυμοί - κυρίως του πορτοκαλιού - και το μοσχαρίσιο κρέας έχει ήδη ανέβει σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας την παραγωγή και κατ’ επέκταση τις τιμές μιας πολύ μεγάλης ομάδας προϊόντων.
Όπως τόνισαν στο BD στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, «αυτό που μπορούν να κάνουν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ το κάνουν και θα το κάνουν, όχι επειδή το ζητά ο υπουργός αλλά γιατί το χρειάζεται ο Έλληνας καταναλωτής και πρέπει να δώσουν δυνατότητα στον καταναλωτή είτε με προϊόντα χαμηλότερης τιμής είτε με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του».
Όμως δεν είναι απεριόριστη αυτή η δυνατότητα. «Επομένως αν δεν βοηθήσει και το διεθνές περιβάλλον», όπως σημειώνουν, «θα είναι πάρα πολύ δύσκολο ίσως και αδύνατο».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 0,1% στα τρόφιμα, όταν στην Ευρώπη ήταν 2,6% και στην Αμερική ήταν 3,5%.
Βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων αυτήν την στιγμή είναι ότι λόγω της κλιματικής κρίσης κάποια προϊόντα βρίσκονται ήδη σε μία πίεση διεθνώς, ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν πάρει πάλι την ανιούσα. Παράλληλα υπάρχει μία μεγάλη πίεση στη λειτουργία των επιχειρήσεων όσον αφορά το εργασιακό κόστος. Όλα αυτά, όπως επισημαίνουν στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου, δυσκολεύουν πάρα πολύ αυτό που ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και κατ' επέκταση η κυβέρνηση.
Όπως επισήμαναν, τα σούπερ μάρκετ έχουν καθαρό περιθώριο κέρδους μόλις 1,8%, οπότε συμπιέζοντας και άλλο το περιθώριό τους υπάρχει ο φόβος να γυρίσουν ζημιογόνες οι αλυσίδες. Στελέχη του λιανεμπορίου σημειώνουν, τέλος, ότι τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά αν οι προμηθευτές αυξήσουν τις τιμές.