Μια μεγάλη στροφή έκαναν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, αθόρυβα, μέσα στο 2024, καθώς έδωσαν τέλος στην πολιτική της μείωσης τιμολογίων που ακολουθούσαν για χρόνια και πέρασαν στους καταναλωτές αυξήσεις, αξιοποιώντας και την επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας για να ενισχύσουν τα έσοδά τους.
Το αποτέλεσμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής φάνηκε ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, ο τζίρος των παρόχων ενισχύθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεπερνώντας τα 2,7 δισ. ευρώ, καθώς οι πάροχοι μετά από χρόνια στασιμότητας, ενισχύουν τα έσοδα τους.
Τα έσοδα παρέμεναν καθηλωμένα στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια. Έχοντας καταγράψει συνεχόμενες χρονιές πτώσης τιμών (το 2023 οι τιμές, όπως καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ είχαν μειωθεί κατά 3,2%), οι πάροχοι επιχείρησαν το 2024 να ξεπεράσουν τη στασιμότητα των εσόδων τους και την πίεση στην κερδοφορία από τον πληθωρισμό, προχωρώντας σε αυξήσεις τιμολογίων, με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει αύξηση 1,9% την περασμένη χρονιά.
Κάτι που αντανακλάται και στα έσοδα των παρόχων στο πρώτο εξάμηνο του 2024, όταν και ήδη είχαν περάσει οι έμμεσες αυξήσεις με την κατάργηση της έκπτωσης του 1 ευρώ στους λογαριασμούς, ενώ παράλληλα είχαν ανακοινωθεί και οι πρώτες αυξήσεις στα συμβόλαια κινητής.
Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 τα έσοδα των παρόχων εμφανίστηκαν ενισχυμένα κατά περίπου 8% σε ετήσια βάση καθώς διαμορφώθηκαν στα 2,72 δισ. ευρώ έναντι των 2,49 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.
Οι υψηλότερες ταχύτητες που έχουν έρθει με την αυξημένη διείσδυση της οπτικής ίνας καθώς σε συνδυασμό και με τα νέα κουπόνια Gigabit Voucher, οι γραμμές των 100 Mbps θα γίνουν οι νέες «24αρες» (σ.σ. 24 Mbps, γραμμές χαλκού), έχουν αλλάξει πλέον την τιμολογιακή βάση, που ξεκινάει υψηλότερα μετά τις αναβαθμίσεις ταχυτήτων στους καταναλωτές.
«Κλειδί» σε αυτό αποδεικνύεται και το κουπόνι Gigabit Voucher το οποίο αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η τηλεπικοινωνιακή εικόνα της χώρας.
Αύξηση εσόδων 10% από τη σταθερή τηλεφωνία
Οι πάροχοι θα είναι εκεί να δρέψουν τους ακόμα πιο… «πλούσιους» καρπούς που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια καθώς οι πελάτες που βρίσκονται τώρα στις χαμηλές ταχύτητες των 24 Mbps θα βρίσκονται στη ζώνη των 300 Mbps, εξαιτίας των κουπονιών και της κατάργησης του τέλους 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις από 100 Mbps και άνω που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
Πλέον οι ταχύτητες των 100 Mbps έρχονται να αντικαταστήσουν εκείνες των 24 Mbps στη χαμηλότερη στάθμη ταχυτήτων, με την τιμολογιακή βάση να ανεβαίνει από τα 20 ευρώ στα 30 ευρώ, ενισχύοντας το ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη) για τους παρόχους στη σταθερή.
Η στρατηγική των προηγούμενων ετών, αρχής γενομένης από την αναβάθμιση ταχυτήτων από τον ΟΤΕ, έχει οδηγήσει πλέον σε υψηλότερες τιμές με τα έσοδα από τη σταθερή να ενισχύονται κατά περίπου 10% καθώς από τα 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέβηκαν στα 1,33 δισ. ευρώ το 2024, την ίδια στιγμή που στην κινητή τα έσοδα κατέγραφαν αντίστοιχη πτώση της τάξης του 9% παρά την αύξηση της κατανάλωσης των mobile data.
Συγκεκριμένα τα έσοδα των παρόχων από την κινητή στο πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 981 εκατ. ευρώ, όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν ανέλθει στα 1,08 δισ. ευρώ. Το 2024 η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ookla σημείωσε έκρηξη της κατανάλωσης των mobile data φτάνοντας τα 20 GB, απέχοντας ωστόσο από την κορυφή των 45,2 GB που έχει η Σαουδική Αραβία.
Αντίστοιχα υψηλότερα κινήθηκαν τα έσοδα από δορυφορικές υπηρεσίες που διαμορφώθηκαν στα 68,07 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 11% έναντι των 60,39 εκατ. ευρώ το 2023.
Η μεγαλύτερη πάντως άνοδος καταγράφεται στα λοιπά έσοδα που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις προηγούμενες κατηγορίες καθώς ενισχύθηκαν σχεδόν 60% φτάνοντας στα 337,29 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 από 141,91 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.
Η ανάγκη για επενδύσεις
Εντούτοις, τα δίκτυα γίνονται παράλληλα ολοένα και πιο δαπανηρή υπόθεση για τους παρόχους, με ορισμένους να έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, ενώ σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και στρατηγικές συγχωνεύσεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Ασίας.
Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνονται (σ.σ. μαζί και τα παράπονά τους), καθώς τα δίκτυα κινητής στην Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, ενώ η χώρα μας παραμένει στους ουραγούς στις ταχύτητες της σταθερής και κυνηγάει την…ουρά της στην κινητή.
Η Ελλάδα είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ευρυζωνικές ταχύτητες, με μεγάλες πόλεις της χώρας εκτός των αστικών κέντρων να βρίσκονται ακόμα στην εποχή του χαλκού, και τη χώρα να είναι από τις λίγες της ΕΕ που δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για το τέλος του δικτύου που μετράει έναν αιώνα ζωής, ώστε να αντικατασταθεί από οπτική ίνα.
Επίσης η αυξημένη κατανάλωση των mobile data έχει επιβαρύνει τα δίκτυα κινητής, με τη χώρα μας να μένει πίσω στις κατατάξεις της Ookla καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα των δικτύων, ενώ οι πάροχοι καλούνται να τρέξουν στην αξιοποίηση των νέων συχνοτήτων στα 3,5 Ghz.