Σε 9,8 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών χαρακτηρίζει μη εισπράξιμα, για διαφόρους λόγους.
Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ κατέγραψαν νέα αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και διαμορφώθηκαν σε 49,3 δισ. ευρώ, από 48,84 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 444,22 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΚΕΑΟ που εκδόθηκε χθες, η μεταβολή προήλθε από την αύξηση κατά 400,74 εκατ. ευρώ των προσαυξήσεων και λιγότερο από νέες οφειλές.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το ΚΕΑΟ προβαίνει στον διαχωρισμό των οφειλών και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.
Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.
Ενδεικτικά, αναφέρει, ότι στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.
Προσθέτει επίσης, ότι από τα 49,3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στο «χαρτοφυλάκιο» του ΚΕΑΟ περίπου τα 9,8 δισ. ευρώ είναι οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.
Όπως μάλιστα εξηγεί, οι οφειλές των 9,8 δισ. ευρώ αφορούν εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω ΑΠΔ, που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο Κ.Ε.Α.Ο., καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει.
Πίεση στους υπόλοιπους οφειλέτες
Στους υπόλοιπους οφειλέτες, από τους οποίους εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν οι οφειλές, το ΚΕΑΟ εντείνει τον έλεγχο αφερεγγυότητας, ειδικά των Κοινών Επιχειρήσεων.
Ο δείκτης αφερεγγυότητας μιας κοινής επιχείρησης οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο., προκύπτει από στοιχεία που αφορούν:
- στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών
- στην δραστηριότητα της επιχείρησης (επιχειρήσεις καθαριότητας, φύλαξης, εκπαιδευτικοί όμιλοι, κέντρα αισθητικής)
- στο αν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας
- στα χαρακτηριστικά των υπευθύνων (π.χ. ορισμός ως υπεύθυνων πρώην εργαζομένων της επιχείρησης)
- στη νομική μορφή των επιχειρήσεων (μονοπρόσωπες, ΕΠΕ, ΙΚΕ)
- στο αν οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση είναι άσχετες με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση επιχείρησης με δραστηριότητα “καθαρισμοί” με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και νηπιαγωγούς)
- στην όλη συμπεριφορά της επιχείρησης.