ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ευάγγελος-Μυτιληναίος
Φωτο: Mytilineos

Ευ. Μυτιληναίος: Η αναβάθμιση θα φέρει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen σημείωσε πως η αναβάθμιση της Moody's ανοίγει τον δρόμο και για την αναβάθμιση του ΧΑ. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί από τους δασμούς. Τι είπε για εξοπλισμούς και γαλλικές φρεγάτες.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την αναβάθμιση της Moody’s που έφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Δεν υπάρχουν νικητές» στον πόλεμο δασμών, επισήμανε, τονίζοντας πως μπορεί να επηρεαστεί η ανοιχτή ελληνική οικονομία. 

Ο κ. Μυτιληναίος, κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VIII» που πραγματοποιεί ο Κύκλος Ιδεών, σημείωσε πως η αναβάθμιση της Moody’s «είναι μια εξαιρετική εξέλιξη. Όλοι πλέον οι διεθνείς οίκοι που πλέον παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις απ’ ό,τι νομίζουμε, και για την χώρα μας, έχουν βάλει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και είναι θέμα χρόνου νομίζω μέσα στο 2025 όπου η Ελλάδα μετά από 15 χρόνια θα επανέλθει από τις αναδυόμενες αγορές σε ανεπτυγμένη». 

Υπογράμμισε πως η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι θα εισρεύσουν στη χώρα κεφάλαια. «Πολλές φορές μιλάω με υποψήφιους μετόχους από funds που έχουν μια μικρή θέση στον όμιλο μας και τους ρωτάω γιατί δεν αυξάνουν την θέση τους και απαντούν πως απαγορεύεται από τον κανονισμό τους να επενδύουν περισσότερα σε αγορές που δεν βρίσκονται στις ανεπτυγμένες».

Παράλληλα δήλωσε πως η αναβάθμιση της Moody’s  δικαιώνει και την στιβαρή και σοβαρή οικονομική πολιτική που άσκησε ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, τον οποίο σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο «τον αντάμειψε ο πρωθυπουργός δίνοντας του έναν ευρύτερο ρόλο, καθώς έκανε ένα καλό νοικοκυριό και ελπίζει να το κάνει αυτό και στα ευρύτερα υπουργεία προς όφελος της οικονομίας». 

Σχετικά με την αμυντική βιομηχανία, σημείωσε ότι «αυτό που έγινε με τη φρεγάτα Belharra, δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας ότι τα ελληνικά ναυπηγεία  που πριν 20 χρόνια έφτιαξαν τα γερμανικά υποβρύχια που κρατάνε σήμερα την ισορροπία στο Αιγαίο, μπορούσαν να φτιάξουν ολόκληρη τη φρεγάτα. Ωστόσο, τα αντισταθμιστικά που έδωσε η γαλλική πλευρά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ήταν 0,5%, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο.

Κανένας νικητής στον πόλεμο δασμών 

Ο πόλεμος των δασμών πρόκειται να προκαλέσει μία γρήγορη αύξηση του πληθωρισμού που θα φανεί στους επόμενους έξι μήνες και θα υπάρξει μια ελαφριά ύφεση στις ΗΠΑ που θα έχει κι άλλες συνέπειες σε έναν «πόλεμο που δεν έχει νικητές μόνο χαμένους» σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της METLEN. 

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως οι δασμοί αποτελούν πλέον ένα μέσο άσκησης της σκληρής δύναμης των ΗΠΑ αλλά του G7 γενικότερα σημειώνοντας ότι «οι δασμοί μπαίνουν και σε φίλους. Κυρίως σε φίλους, γιατί οι φίλοι των ΗΠΑ είναι και οι χώρες που υπάρχουν οι μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές», τονίζοντας πως είναι «και ένα όπλο». 

Ανέφερε ότι οι δασμοί δεν έχουν νικητές μόνο χαμένους. Στην προκειμένη περίπτωση και με τις ΗΠΑ να έχει ξεκινήσει το θέμα των δασμών, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οι δασμοί θα λειτουργήσουν τιμωρητικά, ενώ επισήμανε πως ο «πληθωρισμός των δασμών» θα φέρει οπωσδήποτε μια ελαφρά ύφεση στις ΗΠΑ που δεν υπολογιζόταν πριν από δύο μήνες «και αυτή η ελαφρά ύφεση δεν ξέρεις πως θα αντιμετωπιστεί από τη FED».  

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως μια ύφεση στις ΗΠΑ «θα αποτελέσει άσχημα νέα για όλο τον πλανήτη», τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα που έχει μια πολύ μεγάλη σχέση με τις ΗΠΑ. Σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μια πολύ ανοιχτή οικονομία και στενά συνδεδεμένη με την Ευρώπη που με τη σειρά της εξαρτάται πολύ από την Κίνα και τις ΗΠΑ. «Εφόσον ξεκινήσει δασμολογικός και εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και Ευρώπης, η Ελλάδα θα την πληρώσει είτε σε ρυθμούς ΑΕΠ, πιέσεις στον πληθωρισμό. Μένει να δούμε πως θα πάει αυτό» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος τονίζοντας την μεταβλητότητα που επικρατεί. 

Σημείωσε την αβεβαιότητα που υπάρχει στο οικονομικό πεδίο  και οδηγεί στην καθυστέρηση των επενδύσεων που περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο οικονομικά και πολιτικά οδηγώντας σε στασιμότητα της οικονομίας. «Αυτή είναι μια από τις σημαντικές παράπλευρες επιπτώσεις που προκαλούν οι δασμοί πέρα από πληθωρισμό και μια πιθανή ύφεση». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βαρύ πλήγμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς από τους δασμούς του Τραμπ

Τεχνολογικοί κολοσσοί, από την Apple και την NVIDIA, μέχρι την Amazon δοκιμάζονται από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Γιατί η παραγωγή του iPhone είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στην Αμερική.