ΓΔ: 1705.61 0.00% Τζίρος: 136.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Rozolis-Tasos-SEKPY
Φωτο: ΣΕΚΠΥ

Ιστορική ευκαιρία για την αμυντική βιομηχανία το πρόγραμμα ReArm Europe

Γιατί το ReArm Europe προσφέρει ευκαιρία για την ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας. Τα σοβαρά προβλήματα στον συντονισμό κυβέρνησης - εταιρειών και το αίτημα για βιομηχανικές επιστροφές 30%.

Τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν δεν εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 800 δισ. ευρώ ReArm Europe, τότε θα χάσει το «τρένο» της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας έκρουσε χθες ο κ. Αναστάσιος Ροζολής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). 

Όπως τόνισε, μιλώντας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αυτό που γίνεται σήμερα γίνεται μια φορά στα 50 χρόνια. Είναι μια τεράστια ευκαιρία. «Δεν είναι τσάμπα λεφτά τα 800 δισ. Τα 650 δισ., είναι με υπέρβαση του χρέους και άρα οι πολίτες θα τα πληρώσουν και τα 150 δισ. είναι δάνεια. Παρόλα αυτά είναι μια τεράστια ευκαιρία. Αλλά πρέπει να την αξιοποιήσει η Ελλάδα. Από τα 13 δισ. που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα σε εξοπλιστικά υπολογίζουμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το 2 με 3% σε συμμετοχή (σ.σ.: της ελληνικής βιομηχανίας). Θέλει λοιπόν στρατηγική».

Ελλιπής συντονισμός

Ωστόσο όλα αυτά μοιάζουν μάλλον δύσκολα, καθώς από την μεριά της πολιτείας δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με την αμυντική βιομηχανία, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η σχέση με τον ΣΕΚΠΥ «δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να έχουμε», όπως τόνισε ο κ. Ροζολής. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αναλυτικά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αφού δεν υπάρχει καμία αρμόδια αρχή, που να τα συγκεντρώνει και ό,τι υπάρχει είναι αυτά που έχει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Για τον λόγο αυτό είναι και το πάγιο αίτημα τόσο του ΣΕΚΠΥ να ιδρυθεί μία γενική γραμματεία ή ένα υφυπουργείο μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να γίνουν συντονισμένες κινήσεις όχι μόνο για το ReArm Europe αλλά και για τα εξοπλιστικά προγράμματα γενικότερα για να υπάρχει σύνδεση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη Βουλή το 12ετες εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι κυρίως MRO, δηλαδή Maintenance, Repair, Overhaul, δηλαδή κυρίως συντήρηση και υποκατασκευαστικό έργο. Άρα, χρειαζόμαστε μια αρμόδια δημόσια δομή που θα θέσει τη στρατηγική, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το 30%, η συμμετοχή της χώρας στο ReArm και σε όλες τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν αλλά δεν θα είναι μόνιμες, θα είναι για ένα, δύο, τρία χρόνια. Θα φτιαχτούν οι κοινοπραξίες, θα φτιαχτούν τα εργοστάσια και μετά τελείωσε», τόνισε ο κ. Ροζολής.

Αναφερόμενος στις βασικές θέσεις του ΣΕΚΠΥ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι δεν είναι θέσεις συντεχνιακές. «Εμείς λέμε ότι η χώρα μας είναι αναγκασμένη να ξοδεύει ένα μεγάλο ποσό σε εξοπλισμούς. Μπορεί να συμβαίνει και σε εμάς ό,τι γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, να επιτυγχάνουν το λιγότερο 30% βιομηχανικές επιστροφές. Είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία δηλαδή στο προϊόν που αγόρασες», τόνισε.

Βιομηχανικές επιστροφές 30%

Στο ζήτημα μάλιστα των βιομηχανικών επιστροφών που θα πρέπει να φτάνουν το 30% των εξοπλιστικών προγραμμάτων είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα με ανάρτησή του στο Linkedn και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου σύσκεψη με 250 μικρές στην πλειοψηφία τους επιχειρήσεις, εκ των οποίων περίπου οι 50 είναι και μέλη του ΣΕΒ ενώ πολλές είναι και μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικου Υλικού (ΣΕΚΠΥ). 

Ωστόσο, εκτός από τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι συμβάσεις follow on support που υπάρχουν και είναι για την εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των οπλικών συστημάτων, καθώς τα κύρια οπλικά συστήματα ζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πάνω από 30 χρόνια. Και σε αυτές μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε ο κ. Αν. Ροζολής, της  ΜΕΤΚΑ στον Βόλο, που ανήκει στον όμιλο Metlen για τη σύμβαση, με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard. Η γερμανική εταιρεία είχε δώσει υποκατασκευαστικό έργο στη ΜΕΤΚΑ να φτιάχνει κομμάτια του πύργου του άρματος. 

«Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από χρόνια η ελληνική εταιρεία με τους Έλληνες μηχανικούς ανέπτυξε μεθόδους που κάνουν ασύμφορη στους Γερμανούς την κατασκευή σε άλλη χώρα και η ελληνική εταιρεία είναι πλέον σταθερό κομμάτι της παραγωγής των αρμάτων», επισήμανε ο κ. Ροζολής.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η Ελλάδα των 10-11 εκατομμυρίων και με την υψηλή τεχνολογική δυναμική που έχει θα μπορούσε να συμμετέχει σε όλα τα κοινοπρακτικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως τα F-35, αλλά και οι πύραυλοι Meteor.

«Αυτό που μας λείπει σήμερα είναι η στρατηγική των επόμενων πέντε ετών, πού θέλουμε να πάει η αμυντική βιομηχανία, τι θέλουμε να φτιάξουμε στην Ελλάδα. Γιατί εμείς σήμερα τα αντιμετωπίζουμε όλα a la carte, παίρνουμε Rafale γιατί βιαζόμαστε με μηδέν συμμετοχή, στις φρεγάτες καταφέραμε με διαπραγμάτευση και πίεση και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχει δέσμευση των Γάλλων για 12% συμμετοχή και μετά την τέταρτη Belharra θα ξεπεράσει το 15%. Άρα είναι εφικτό. Η Naval Group και η Fincantieri προσέφεραν πάνω από 30% για τις κορβέτες», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ.

Η εικόνα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΔΑΕΕ όπως ανέφερε ο κ. Αν. Ροζολής. σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400 οντότητες, δηλαδή εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, start-ups, κομμάτια από πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία ασχολούνται με την άμυνα. Ασχολούνται πάνω από 15.000 άνθρωποι και υπερβαίνει το 1,5 δισ. ο κύκλος εργασιών.

Από αυτές τις οντότητες, οι 100 ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund) και μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το success story της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, είναι πρώτη σε συμμετοχές σε προγράμματα και σε κατακυρώσεις προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες στο 57% των προγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΚΠΥ έχει 230 μέλη, εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας -βέβαια οι εταιρείες δεν είναι όλες 100% αμυντικές. Υπάρχουν εταιρείες που είναι 100% αμυντικές και υπάρχουν εταιρείες των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιούνται και σε πολιτική χρήση.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει μια έγκυρη εικόνα, ο ΣΕΚΠΥ έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το οποίο τώρα βρίσκεται σε επαφή με τη ΓΔΑΕΕ για να καταγράψουν για πρώτη φορά την αμυντική βιομηχανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Tholos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλός θόλος αεράμυνας από το Ισραήλ με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών

Επισπεύδονται οι εξελίξεις για τη μεγάλη προμήθεια, ύψους 2 δισ., που θα προσφέρει κάλυψη από πυραύλους και drones της Τουρκίας. Προσφορές από δύο ισραηλινές εταιρείες, συμμετοχή και από ελληνικές.
businessdaily-Dendias-Nikos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη αλλαγή από το υπουργείο Άμυνας στο νομοσχέδιο για την καινοτομία

Η πνευματική ιδιοκτησία των προϊόντων που θα δημιουργούνται με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών θα μένει στις εταιρείες και όχι στο Δημόσιο. Μεγάλες προσδοκίες από την ίδρυση Κοινού Σώματος Πληροφορικής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήρε τα... όπλα η αμυντική βιομηχανία για το νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας

Ο Σύνδεσμος των κατασκευαστών αμυντικού υλικού τονίζει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αν τα πνευματικά δικαιώματα για τα προϊόντα μένουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Xardalias-Nikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδαλιάς: Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

«Σε ότι αφορά, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ναυπηγεία, εγχώρια αμυντική βιομηχανία,  θα πάψουμε να ακολουθούμε. Ανοίγουμε νέους δρόμους», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αρμόδιος για θέματα αμυντικής βιομηχανίας.