ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 325.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:13:36
Λιμάνι Πειραιά πλοία

ΟΛΠ: Σε ιστορικά υψηλά τα καθαρά κέρδη το 2024, μέρισμα 1,92 ευρώ/μετοχή

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διανομή μερίσματος και την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της εταιρείας, σημειώνοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Αυξημένα κατά 30% ήταν τα καθαρά κέρδη στα 87,4 εκατ. που κατέγραψε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ (ΟΛΠ) για το 2024, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Διοίκηση προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 1,92 ευρώ ανά μετοχή, ενισχυμένο κατά 43,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέρισμα του 1,336 ευρώ του 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διανομή μερίσματος και την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της εταιρείας, σημειώνοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως τονίζει η εταιρεία, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 230,9 εκατ., αυξημένα κατά 5% ή 11,1 εκατ. σε σύγκριση με το 2023. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 112,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 17,4%.  

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη διαρκή ενίσχυση της οικονομικής ευρωστίας και της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 204,5 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Στους επιμέρους επιχειρησιακούς τομείς, η κρουαζιέρα κατέγραψε νέο ρεκόρ, σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων, επιβατική κίνηση και έσοδα που αυξήθηκαν κατά 15,5%. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι στοχευμένες συνεργασίες ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση του Πειραιά ως κορυφαίου κόμβου κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο σταθμός αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 28,2%, κυρίως λόγω της ανόδου των εσόδων αποθήκευσης και της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης. Η θετική αυτή επίδοση αντιστάθμισε τη μείωση του φορτίου διαμετακόμισης, αναδεικνύοντας την αποδοτικότητα του τομέα.

Ο Προβλήτας Ι, τον οποίο διαχειρίζεται απευθείας η ΟΛΠ Α.Ε., παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 10,1%, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διακίνησης φορτίων στο δεύτερο εξάμηνο. Οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ σημείωσαν μείωση εσόδων 6,5% λόγω της μείωσης διακίνησης κυρίως στο πρώτο εξάμηνο. Συνολικά, η δραστηριότητα στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, διατηρώντας τα συνολικά έσοδα των προβλητών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στο ίδιο επίπεδο, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία επηρέασε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στην ακτοπλοΐα, καταγράφηκε αύξηση των εσόδων κατά 6,5% λόγω αύξησης τόσο στην μεταφορά επιβατών όσο και οχημάτων. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο του Πειραιά ως βασικού πυλώνα της εγχώριας ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά.

Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη διατήρησε έντονη δραστηριότητα το 2024, και τα συνολικά έσοδα από ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., κ. Su Xudong, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ακόμη μία χρονιά ισχυρών οικονομικών και λειτουργικών επιδόσεων. Παρά το παγκόσμιο αβέβαιο περιβάλλον, καταφέραμε να καταγράψουμε εκ νέου ιστορικά αποτελέσματα, επενδύοντας ταυτόχρονα στο μέλλον του λιμένα. 

Αυτό αποδεικνύει τη δύναμη της στρατηγικής μας και την αφοσίωση των ανθρώπων μας. Το προτεινόμενο μέρισμα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας και να στηρίζουμε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του λιμένα και την ελληνική οικονομία.»

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Ιαπωνία: Ενισχύεται η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγεία

Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν οι Υπουργοί Ναυτιλίας Ελλάδας και Οικονομικής Ασφάλειας Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς ναυτιλιακούς δεσμούς και τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα λιμενικών και ναυπηγικών επενδύσεων.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Η Ελλάδα, απαραίτητη για κάθε ευρωπαϊκή πολιτική στη θάλασσα

Ο Επίτροπος Τζιτζικώστας, στο Διεθνές Συνέδριο Θαλάσσιων Μεταφορών, υπογράμμισε τη σημασία των λιμανιών και της ναυτιλίας για την Ελλάδα και την ΕΕ και παρουσίασε δυο νέες στρατηγικές για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, ασφάλειας και βιωσιμότητας.
Διώρυγα του Σουέζ πλοία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυτιλία: Σταδιακή επιστροφή πλοίων στο Σουέζ, παραμένουν υψηλοί οι ναύλοι

Αυξάνεται η κίνηση πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ, με όλο και περισσότερα να επανεξετάζουν τις διαδρομές μέσω Ερυθράς Θάλασσας, ενώ ορισμένα επιλέγουν ακόμη τον περίπλου της Καλής Ελπίδας, ανάλογα με το προφίλ και τις ανάγκες τους.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός πλοίων στην Οδησσό τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο, μόλις 159 πλοία έφθασαν στα λιμάνια της Οδησσού, έναντι 400 πέρυσι, λόγω αυξημένων ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με τον υφ. Υποδομών Αντρίι Κασούμπα. Αρκετοί πλοιοκτήτες αναμένουν βελτίωση της ασφάλειας.
Εμπορικό πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Μαύρη Θάλασσα: Εμπορικά πλοία στο επίκεντρο άγραφου πολέμου

Η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει η πιο επικίνδυνη περιοχή για τη διεθνή ναυτιλία, με διαρκείς επιθέσεις σε πλοία λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο κίνδυνος για πλοία και πληρώματα στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς.