Πέτυχε το market test για τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Όπως ανακοίνωσε η Gastrade υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές για διακίνηση 2,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος, με το market test να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών εταιρειών εμπορίας φυσικού αερίου.

Δεσμευτικές προσφορές για διακίνηση 2,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του του market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε η Gastrade, που αναπτύσσει το έργο, το market test ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώ σε αυτό συμμετείχαν τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, αλλά και τελικοί καταναλωτές, οι οποίοι «σφράγισαν το ενδιαφέρον τους για τη δέσμευση δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό».

Οι ποσότητες φυσικού αερίου θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύονται στις αγορές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η ανταπόκριση της αγοράς στο market test του LNG Αλεξανδρούπολης υπήρξε άκρως ικανοποιητική και ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που εκδηλώθηκε σε πρόσφατες αντίστοιχες περιπτώσεις νέων έργων στην περιοχή μας», αναφέρει η Gastrade.

«Το εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα της δεύτερης, δεσμευτικής φάσης, του market test για το έργο της Αλεξανδρούπολης και η συμμετοχή πολύ σημαντικών ενεργειακών ομίλων της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, αποτελεί το πλέον ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου και εν τέλει για την ενεργειακή αναβάθμιση, την ασφάλεια και τον ενεργειακό πλουραλισμό στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά και αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις σταθερές βάσεις πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η συγκεκριμένη επένδυση» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade. Το market test διεξήχθη υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της δυναμικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου γίνεται το κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

Με κοινή υπουργική απόφαση ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη «ένεση» από την Βουλγαρία στο σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

Η βουλγαρική πλευρά δεσμεύει ποσότητες 500 εκατ. κυβικών φυσικού αερίου στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην εξέλιξή του σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου οι υπογραφές για τον EastMed

Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου θα συνδέει τις νέες πηγές φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου και την Ευρώπη με την υπογραφή στην Αθήνα της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδείξεις μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κρήτη

Τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία PGS δημιουργούν αισιοδοξία ότι νότια της Κρήτης βρίσκεται μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιο από το πεδίο «Αφροδίτη» της Κύπρου.