ΓΔ: 1701.62 -0.01% Τζίρος: 23.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:54:32
Αντιμόνιο
Φωτο: Shutterstock

Αντιμόνιο: Ενημερωτική αντεπίθεση από το ΥΠΕΝ μετά το «όχι» της Χίου

Εκστρατεία ενημέρωσης αρχίζει μετά το Πάσχα το υπουργείο, μετά την αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για έργο εξόρυξης αντιμονίου. Πηγές τονίζουν ότι η εξόρυξη θα είναι υπόγεια, άρα και ασφαλέστερη.

Ανάλυση και ενημέρωση για την εξόρυξη του αντιμονίου στη Χίο ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας μετά το Πάσχα, σε μια προσπάθεια να προωθήσει το έργο που απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Business Daily.

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε στις αρχές Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στις διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ζητώντας την ακύρωση του έργου που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη Βολισσό, στη βορειοδυτική Χίο.

Επίσης, έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν τον Μάιο.

Η έλλειψη της τοπικής υποστήριξης ουσιαστικά μπλοκάρει την επένδυση και θέτει εκτός τροχιάς την εξόρυξη μιας κρίσιμης πρώτης ύλης για την άμυνα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις κατασκευές και την κλωστοϋφαντουργία. 

Οι κάτοικοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στο περιβάλλον, ενώ στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουν ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί με υπόγεια και όχι επιφανειακή εξόρυξη, γεγονός που το καθιστά ασφαλέστερο.

«Ετοιμάζουμε κάτι σαν ανάλυση που θα απαντάει στα ερωτήματα και στις απορίες της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το έργο. Θα αρχίσουμε να επικοινωνούμε αυτά τα στοιχεία μετά το Πάσχα, μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο. Με συγκεκριμένα στοιχεία και απαντήσεις θα μιλήσουμε για το έργο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο και δεν πρέπει να πάει χαμένη», πηγές αναφέρουν στο Business Daily.

Σημειώνεται ότι το αντιμόνιο δεν παράγεται καθόλου σε ευρωπαϊκό έδαφος και εισάγεται από την Κίνα που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός της διεθνώς. Μικρότερες ποσότητες παράγονται και από τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΥΠΕΝ. Τέσσερις ήταν οι υποψήφιοι επενδυτές που κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους στον διεθνή διαγωνισμό αν και ακούγεται ότι πάνω από δέκα εταιρείες έδειξαν αρχικό ενδιαφέρον. 

Πρόκειται για τη Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ, που ανήκει στον όμιλο εταιρειών της τσιμεντοβιομηχανίας ΗΡΑΚΛΗΣ, την ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, βραχίονα μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Geotest, εταιρεία συμβούλων μηχανικών και τη Γαία Μελετών ΑΕ, εταιρεία μελετητών και συμβούλων μηχανικών.

Σημειώνεται ότι το αντιμόνιο είναι σπάνιο μέταλλο που χρησιμοποιείται, εκτός των άλλων, και στην παραγωγή πυρομαχικών. 

Ο ελληνικός διαγωνισμός έχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον,  καθώς αυτή την περίοδο υπάρχει σοβαρή έλλειψη αντιμονίου στην παγκόσμια αγορά, λόγω των περιορισμών εξαγωγών που έχει επιβάλει η Κίνα, σε μια περίοδο έντονης ζήτησης από την αμερικανική, αλλά και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του αντιμονίου έχει ανεβεί σχεδόν 300% μέσα σε ένα χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικά-Δίκτυα-Ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πάρουν επιδότηση ρεύματος 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δικαιούνται ενίσχυση για το αυξημένο κόστος ρεύματος του χειμώνα. Ηλεκτρονικά οι αιτήσιες, αυτόματη πίστωση στον λογαριασμό χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά.
Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας κρίνεται στο πεδίο

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή κλείνει μία εκκρεμότητα και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας.