ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκπτωση φόρου 25% σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Κίνητρα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης για να εξοφλήσουν έγκαιρα φόρους και εισφορές καθιερώνει η κυβέρνηση.

Διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις με εκπτώσεις στην πληρωμή των χρεών στο Δημόσιο προβλέπει το κυβερνητικό πακέτο στήριξης της οικονομίας με στόχο να δώσει ανάσες στην αγορά αλλά και να περιορίσει την «αιμορραγία» στα δημόσια ταμεία.

Ειδικότερα παρέχεται κούρεμα 25% στις βεβαιωμένες οφειλές φόρων και στις ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις  που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους Κωδικούς  Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα όσες πληττόμενες επιχειρήσεις πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ θα έχουν έκπτωση 25% η οποία θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, το μέτρο της έκπτωσης 25% ισχύει:

  • για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή έχουν συμπεριληφθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ και τις δόσεις ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Έτσι, οι φορολογούμενοι που στις 31 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων θα την καταβάλουν «κουρεμένη» κατά 25%.
  • για  ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζομένους και είναι στους ΚΑΔ). Αφορά τις τρέχουσες  ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία, καθώς και για τις βεβαιωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ πλην ΦΠΑ.
  • για επιχειρήσεις που πλήττονται αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ, τις δόσεις ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (πλην ΦΠΑ) εφόσον καταβληθούν στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η έκπτωση ΦΠΑ 25% παρέχεται σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο.  Οι επιχειρήσεις που πλήττονται μπορούν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Το πλήγμα στα έσοδα του δημοσίου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς τα άδεια ταμεία δυσκολεύουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζόμενων τους επόμενους μήνες καθώς τα μηνύματα από τη πραγματική οικονομία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και δείχνουν εμβάθυνση της ύφεσης και ένταση των κλυδωνισμών σε νευραλγικούς κλάδους.

Στον αγώνα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ξεκινήσουν σταδιακά να εφαρμόζονται, αλλά το καυτό θέμα είναι να αποτραπούν αναταράξεις στην αγορά εργασίας με μειώσεις αποδοχών και αύξηση της ανεργίας που θα προσλάβουν επικίνδυνες διαστάσεις σε περίπτωση που η κρίση συνεχισθεί και μετά τοn Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό, με την πολιτική των εκπτώσεων στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και της εργασιακής ευελιξίας πέραν της εισροής ζεστού χρήματος στα ταμεία του κράτους επιχειρείται να μπει ανάχωμα στην απώλεια θέσεων εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που εφαρμόζουν ένα μικτό σχήμα αναστολής συμβάσεων με τηλεργασία  με το Δημόσιο να καταβάλλει το επίδομα των 800 ευρώ κι ο εργοδότης το ποσό που αντιστοιχεί στην τηλεργασία και μέχρι των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου.

Ένα ακόμη όπλο που ρίχνει στη μάχη της ρευστότητας το υπουργείο Οικονομικών είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή κρατικά δάνεια  ύψους 1 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, με χαμηλό επιτόκιο, περίοδο χάριτος και επιστροφή ολόκληρου ή μέρους του ποσού σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις μισές ημέρες του χρόνου δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές

Οι Έλληνες χρειάζεται να δουλεύουν 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και συνεπώς η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 είναι η 29η Ιουνίου.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο σχέδιο για φοροελαφρύνσεις: Ποιες είναι, πότε προγραμματίζονται

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ανώτατου πλαφόν, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση εταιρικού φόρου και συντελεστών ΦΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεμάτο... τρύπες και ασάφειες το πακέτο στήριξης της οικονομίας

Πολλά τα «θολά» σημεία στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Θα απαιτηθεί χρόνος και νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.