Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στις εμπορικές συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και σε Κίνα για την επικείμενη μείωση των δασμών, οδήγησε σε ανάκαμψη της αγοράς. Η οικονομία και η εταιρική κερδοφορία έχουν δεχτεί πλήγμα, αλλά οι αριθμοί για το α' τρίμηνο είναι πολύ καλοί. Υψηλότερα διαμορφώθηκε η ετήσια αύξηση των κερδών α΄ τριμήνου του S&P 500 στο 14% από το 8% που προβλεπόνταν. Βέβαια η κερδοφορία αναθεωρείται χαμηλότερα κοντά στο 9% από 13% που ήταν στις αρχές του έτους.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διευκρινίζει ότι παρά την μεγάλη μεταβλητότητα τον Απρίλιο του 2025, οι μετοχές στην Ευρώπη είχαν θετική συνολικά απόδοση και προτείνει οι επενδυτές να είναι θετικοί με την αγορά της Ευρώπης, αφού υπάρχει συνέχεια για τις εισροές κεφαλαίων, η αποτίμηση θεωρείται δίκαιη και τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη παρουσιάζουν ενδείξεις σταθεροποίησης παρά την ένταση στο διεθνές εμπόριο. Επιπρόσθετα, η αύξηση των κρατικών δαπανών αναμένεται να συντηρήσει την ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση.
Η Alpha Bank προτείνει ως καλές επιλογές τους κλάδους χρηματοοικονομικών και κοινής ωφέλειας, οι οποίοι παρουσίασαν ισχυρά αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο. Αναμένεται να γίνουν και μέτρα χαλάρωσης σχετικά με τους δασμούς, οπότε θα ευνοηθεί περαιτέρω ο κλάδος. Τα αμυντικά χαρακτηριστικά που διαθέτει ο κλάδος κοινής ωφέλειας συνάδουν με το τρέχον οικονομικό περιβάλλον. Ακόμη , διαθέτει ελκυστική αποτίμηση και η κερδοφορία αναθεωρείται ανοδικά.
Μεγάλη διακύμανση για την απόδοση στη λήξη 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ, το οποίο είναι στο 4,40%. Ανοδική ώθηση δέχεται από την ανθεκτικότητα της οικονομίας και λόγω της ανεξαρτησίας της Fed, προερχόμενη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η επίπτωση των αυξανόμενων πραγματικών επιτοκίων καλύπτεται εν μέρει από μειωμένες πληθωριστικές προσδοκίες 10ετίας, ωστόσο διατηρούμε κάποιες ανησυχίες για τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, επιδεινούμενες λόγω αδύναμου δολαρίου και παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας.
Τονίζεται η ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη με απόδοση 1,50% στο β' τρίμηνο, το οποίο υπερκαλύπτει τις απώλειες του α΄ τριμήνου, λόγω υποχώρησης όλης της καμπύλης, εξαιτίας καθοδικής αναθεώρησης πληθωριστικών προσδοκιών. Η πραγματική απόδοση 10ετίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη το β΄ τρίμηνο. Θεωρούμε ότι το ισχυρό ευρώ και το αδύναμο πετρέλαιο δρουν αποπληθωριστικά και παρέχουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις μειώσεις.
Ο χρυσός πηγαίνει προς τα πάνω συνέχεια και η spot τιμή του ήταν σε ιστορικό υψηλό ($3.500,10/ουγγιά) στις 22 Απριλίου, έχοντας ανατίμηση από την αρχή της χρονιάς της τάξης του 23%. Με όλα όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, ενώ οι οι Κεντρικές Τράπεζες κυρίως αναδυόμενων χωρών συνεχίζουν τις αγορές χρυσού ως μέσο διαφοροποίησης των αποθεματικών τους.
Ελκυστική επιλογή σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας είναι ο τομέας των υποδομών, το οποίο αποδεικνύεται με την υπεραπόδοση του (S&P Global Infrastructure: 10%) έναντι του MSCI World (0,85%) τη φετινή χρονιά, ενώ τα βασικά μέταλλα βρίσκονται υπό πίεση, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας παγκοσμίως.