ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το 15θήμερο της αγωνίας για το λογαριασμό της κρίσης

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο για ένα προσωρινό σοκ στην οικονομία που θα δώσει τη θέση του σε ταχεία ανάκαμψη, ή αν θα περάσουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

«Σε αναμμένα κάρβουνα» και με το βλέμμα στραμμένο στο τέλος Μαΐου, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο ορόσημο για την πορεία της οικονομίας, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα αρμόδια στελέχη θεωρούν πολύ κρίσιμες τις επόμενες 15 ημέρες, καθώς από τις εξελίξεις στη πραγματική οικονομία θα υπάρξει σαφής εικόνα για την ένταση, τη διάρκεια και την έκταση της κρίσης. Όπως εκτιμούν, στο διάστημα αυτό θα φανεί αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο για ένα προσωρινό σοκ στην οικονομία που θα δώσει τη θέση του σε ταχεία ανάκαμψη, ή αν θα περάσουμε σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες και ακραίες καταστάσεις τόσο για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο όσο και για τους εργαζόμενους.

Ήδη η εξάπλωση του κορονοϊού κάθε μέρα που περνάει «μολύνει» ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας και του παραγωγικού ιστού με αποτέλεσμα να «φουσκώνει» ο λογαριασμός των κρατικών μέτρων στήριξης για εκατομμύρια εκατομμύρια εργαζομένους και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών σε αυτή τη φάση η προτεραιότητα είναι να αποτραπεί η φτωχοποίηση κοινωνικών στρωμάτων που χάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους και κινδυνεύουν να «κυλήσουν» στην ανέχεια μη μπορώντας να ανταποκριθούν σε βασικές βιοποριστικές ανάγκες και ανελαστικές υποχρεώσεις. «Θα επικαιροποιούμε και θα εμπλουτίζουμε το πακέτο των παρεμβάσεων στη βάση των νέων δεδομένων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν η καταιγίδα συνεχιστεί πολύ ακόμα θα εξαντληθεί η δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου και θα πρέπει να βρεθούν άλλες πηγές ρευστότητας», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Ο ίδιος τόνιζε ότι η τωρινή κατάσταση δεν έχει καμία ομοιότητα με την ελληνική κρίση χρέους του 2010 ή με τις αναταράξεις του 2015 καθώς όλοι στην ΕΕ αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες ρευστότητας, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια συγκυρία θα ήταν παρακινδυνευμένο να εξαιρεθεί από τις ευρωπαϊκές ευνοϊκές ρυθμίσεις η χώρα μας με 240 δισ. ευρώ χρέους προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή υπογράμμιζε ότι οι κοινωνίες και οι οικονομίες έχουν περάσει στο παρελθόν από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουμε για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες από την επέλαση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι όλες οι οικονομίες, και η ελληνική, πρέπει να παραμείνουν όρθιες και ο παραγωγικός ιστός ζωντανός ακόμη και αν χρειασθεί να λειτουργήσει με…«χαμηλούς κτύπους καρδιάς».

Για το οικονομικό επιτελείο κομβικής σημασίας είναι ο λογαριασμός της κρίσης να γίνει στο τέλος και η πληρωμή του να απλωθεί σε όσο το δυνατόν πιο μεγάλη διάρκεια χρόνου για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη. Στον αγώνα για την παροχή ρευστότητας στις οικονομίες καθοριστική κρίνεται η συμβολή των κεντρικών τραπεζών καθώς και η ενεργοποίηση νέων μηχανισμών χρηματοδότησης όπως η έκδοση ευρωομολόγου που μπορεί να γίνει με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και να αποπληρωθεί σε μεγάλο βάθος χρόνου από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός και ο Χρήστος Σταϊκούρας που βλέπει το δημοσιονομικό λογαριασμό να φουσκώνει επικίνδυνα βολιδοσκοπεί  με τους συμβούλους του μέρα με τη μέρα τις προθέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ οι τηλεδιασκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη με διαφορετικές συνθέσεις, εντός και εκτός συνόρων. Ο υπουργός Οικονομικών έχει κάνει λόγο για ύφεση μέχρι και 3% φέτος στην Ελλάδα αλλά οι προβλέψεις αναθεωρούνται επί τα χείρω με ραγδαίο ρυθμό και ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το βάθος της ύφεσης, καθώς εξαρτάται από το πότε θα «πέσει» η καμπύλη εξάπλωσης του ιού και θα βγει η οικονομία από τη καραντίνα

Πάντως, παράγοντας του χρηματοπιστωτικού χώρου δίνει μία άλλη διάσταση στις εξελίξεις εκτιμώντας ότι η κρίση αυτή μπορεί να οδηγήσει τελικά σε κάτι θετικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αφού, όπως λέει, ίσως να έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία για τεκτονικές αλλαγές στην ευρωζώνη, λύση που υποστηρίζουν και ισχυροί τεχνοκράτες στην ΕΕ καθώς τη θεωρούν μονόδρομο για να μην εξελιχθεί η κρίση του κορωνοϊού σε συστημική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση με στρατιές ανέργων και λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 1,5 ευρώ το πετρέλαιο: Ράλι τιμών χωρίς επιδότηση αντλίας

Πίεση στα νοικοκυριά από την άνοδο κατά 30% στις διεθνείς τιμές από τον Ιούνιο και την παράλληλη κατάργηση της έκτακτης επιδότησης στην αντλία που είχε δοθεί πέρυσι. Επίδομα θέρμανσης 100 - 800 ευρώ.
oil-thermansi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς την επιδότηση στην αντλία

Στο 1,5 ευρώ αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, από 1,1 ευρώ πέρυσι με την επιδότηση στην αντλία που φέτος καταργείται. Το επίδομα θέρμανσης και τα εισοδηματικά όρια.
Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.