Εντός του 2025 θα δοθεί το έναυσμα για τις παρεμβάσεις που θα προσφέρουν ανάσες στο κυκλοφοριακό έμφραγμα του λεκανοπεδίου. Πρώτο βήμα είναι ως το τέλος του έτους η αναμόρφωση του κόμβου Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού, με τη δημιουργία διπλής εξόδου. Κι ενώ οι επεκτάσεις του μετρό προς Ίλιον και της Λεωφόρου Κύμης έχουν παγώσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης με τη Lamda Development η είσοδος του μετρό στο project του Ελληνικού.
Με τους περιορισμένους πόρους να κρίνουν τις δυνατότητες για έργα στην Αττική, δεδομένου ότι οι πόρτες του ΕΣΠΑ είναι κλειστές για νέους οδικούς άξονες, ο μόνος «κλειδωμένος» διαγωνισμός αφορά στον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά. Το έργο, με κόστος που θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο του Κηφισού, όπου καθημερινά γίνονται περί τις 20.000 κινήσεις φορτηγών. Η δημοπράτηση για την ολοκλήρωση του στοιχειωμένου έργου αναμένεται μέσα στο έτος.
Προκρίνεται το «Ελευσίνα-Οινόφυτα»
Έχοντας θέσει σε προτεραιότητα τις βελτιωτικές κινήσεις που μπορούν να φέρουν άμεση ανακούφιση στους οδηγούς, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά με την παραχωρησιούχο της Νέας Αττικής Οδού σε παρεμβάσεις στον κόμβο Μεταμόρφωσης. Όπως εξήγησε, εχθές, στο περιθώριο ημερίδας για τη χρηματοδότηση έργων και υποδομών, ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταχιάος, «δεν πρόκειται για μια συγκοινωνιακή διευθέτηση. Θα απαιτηθούν έργα και κάποιες διακοπές, κυρίως στην έξοδο προς Ελευσίνα», προσδιορίζοντας τη διάρκειά τους σε 3 με 4 μήνες.
Ουσιαστικά, θα πρέπει να αυξηθεί η χωρητικότητα του κόμβου, όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές φορτηγών προς Λαμία. Καθώς όλα τα οχήματα, είτε από Ελευσίνα, ή από αεροδρόμιο πέφτουν στην ίδια έξοδο επικρατούν συνθήκες ασφυξίας. Έτσι, θα ανοιχθεί και δεύτερη έξοδος, σε απόσταση 150 μέτρων κατά τα διεθνή πρότυπα, ώστε τα οχήματα να μη συρρέουν στο ίδιο σημείο.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων, είχε αναφέρει: «Επεξεργαζόμαστε κάποιες βελτιώσεις εντός της ζώνης κατάληψης της Αττικής Οδού, όμως η υλοποίηση είναι στα χέρια της πολιτείας». Η στιγμή πλέον είναι όλο και πιο κοντά, με τον κ. Ταχιάο να θέτει ως στόχο αυτό να κλείσει ακόμα και ως το τέλος της χρονιάς.
Συμπληρώνοντας το "Top 3" των προτεραιοτήτων του υπουργείου, ο κ. Ταχιάος τόνισε την αξία του οδικού άξονα Ελευσίνας – Οινοφύτων, γνωστού και ως παράκαμψη της Αττικής, αφού θα αποτρέπει τα βαρέα οχήματα να μπουν στην Αθήνα πέφτοντας στον κορεσμένο Κηφισό. Ο φάκελος του εν λόγω έργου έχει κατατεθεί από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο υπουργείο ως πρότυπη πρόταση από τον Μάιο του 2023. Πρόθεση είναι μεν να αποσφραγισθεί, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των προτύπων προτάσεων που έχει μείνει πίσω, παρότι αναμενόταν στις αρχές του έτους.
Ως προς το πολυσυζητημένο πια θέμα της Γέφυρας Βαρυμπόμπης, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ταχιάο η αντικατάστασή της ως «μονόδρομος», δεδομένου ότι αυτή κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 και δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το υπουργείο προς το παρόν συζητά το θέμα και δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τον δήμο Κηφισιάς, που αντιδρά στην κατεδάφιση και αντικατάσταση της γέφυρας, βάζοντας στο κάδρο τη συνεπακόλουθη επιβολή διοδίων. Σήμερα, πάντως, η αναστολή των διοδίων στη Βαρυμπόμπη -που θα διαρκέσει ως το τέλος του 2027- επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο με περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τι συζητείται με τη Lamda για το Ελληνικό
Η μεγάλη επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ελληνικό, δημιουργώντας μία νέα πόλη μέσα την πόλη με πρώτο ορόσημο το 2027, ανατρέπει και τις προτεραιότητες για έργα υποδομών. Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση που αναμένεται στα νότια προάστια δημιουργεί προβληματισμό, σε συνδυασμό με την αδυναμία χρηματοδότησης.
Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ταχιάος, η επέκταση της περιφερειακής Υμηττού μέσω της σήραγγας Ηλιουπόλεως προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, βρίσκεται εκτός κάδρου -επί του παρόντος τουλάχιστον-, λόγω του υψηλότατου κόστους που εκτιμάται στα 450-500 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο όμως των συζητήσεων με τη Lamda, έχει τεθεί στο επίκεντρο η «είσοδος» του μετρό στο TheEllinikon, στο πλαίσιο της μελλοντικής επέκτασης προς Γλυφάδα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, αναφέρθηκε στην πρόθεση του ομίλου να συμβάλει στις μελέτες -όπως έχει ήδη κάνει για τη σήραγγα Ηλιούπολης-, αλλά και να δώσει χώρο για σταθμό εντός του ακινήτου.
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Ταχιάος διευκρίνισε πως η συζήτηση δεν έχει φτάσει καν σε αυτό το σημείο, καθώς επί του παρόντος προέχει να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες. Σημειώνεται ότι το κόστος της αρχικής χάραξης που περιλαμβάνει τρεις σταθμούς (Πλατεία Μακεδονίας, Άνω Γλυφάδα, Γλυφάδα) είχε εκτιμηθεί σε 450-500 εκατ. ευρώ και αυτή βεβαίως θα πρέπει να αλλάξει.
Πρόκειται, δε, για μία συζήτηση που ανοίγει, ενώ ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 που θα συνδέσει την Ανθούπολη με το Ίλιον έχει παγώσει, καθώς είναι θολό ακόμη αν «χωράει» το έργο στο ΕΣΠΑ. Όπως εξήγησε ο κ. Ταχιάος, δεδομένου ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα πρέπει να περάσει η υπό κατασκευή Γραμμή 4, αλλά και η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς τα βορειοδυτικά, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί εάν μπορούν να λάβουν το «πράσινο φως» της χρηματοδότησης τρία έργα μετρό.