ΓΔ: 1946.88 1.44% Τζίρος: 326.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:31
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου καυσίμων
Φώτο: Shutterstock

Σταθερότητα στις τιμές της βενζίνης, κάτω από τα 70 δολάρια το μπρεντ

Σταθερές οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά, στα 1,74 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη. Η μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν επηρέασε τις διεθνείς τιμές, κάτω από 70 δολ. το βαρέλι το μπρεντ.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις φαίνεται ότι κυλούν οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου- μήνα που παραδοσιακά καταγράφει αυξημένη ζήτηση λόγω των μετακινήσεων των θερινών διακοπών- με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν σταθερές.

Παρά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί ελαφρώς, καθώς η ζήτηση διεθνώς παραμένει υποτονική. Ενδεικτικά, σήμερα η τιμή του σημείωσε πτώση 0,6% και διαμορφώθηκε στα 69 δολάρια ανά βαρέλι.

Την εικόνα σταθερότητας επιβεβαιώνει στο BD και ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επισημαίνοντας ότι η τιμή της αμόλυβδης κινείται γύρω στα 1,74 ευρώ το λίτρο και δεν αναμένονται σημαντικές ανατιμήσεις το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, παρά τη σχετική σταθερότητα, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές βενζίνης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο καυσίμων της Κομισιόν, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ε.Ε. και στη δεύτερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, μετά την Ολλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα των καυσίμων αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αληγιζάκης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στην ελληνική αγορά παραμένουν υψηλές λόγω της βαριάς φορολογίας. 

Όπως εξήγησε, ακόμη και αν μηδενίζονταν το κόστος αγοράς, τα μεταφορικά και όλα τα περιθώρια κέρδους, οι καταναλωτές θα πλήρωναν πάνω από 1 ευρώ ανά λίτρο, εξαιτίας της φορολογίας που αγγίζει το 60% της τελικής τιμής.

Πιέσεις στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να ασκήσει και η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, μέσω του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ II) από την 1η Ιανουαρίου 2027. Το νέο σύστημα θα επιβαρύνει με κόστος περίπου 45 ευρώ ανά τόνο CO₂ όλα τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές, τη θέρμανση και τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά τριετίας η τιμή της βενζίνης μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου

Κάτω από 1,7 ευρώ το λίτρο έπεσε η μέση τιμή της βενζίνης στην Αθήνα, στα 1,75 ευρώ η πανελλαδική τιμή. Σχεδόν 10% η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του αργού, λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου καυσίμων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις στα καύσιμα από την Παρασκευή μετά τη «βουτιά» του μπρεντ

Στη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ - Ιράν, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 10%, αλλά οι αυξήσεις στην ελληνική αγορά ήταν της τάξεως του 2%. Από την Παρασκευή αναμένεται υποχώρηση.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τρίτη συνεχόμενη αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει αύξηση παραγωγής πετρελαίου έως και 411.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, με στόχο την πτώση τιμών και να ασκηθούν πιέσεις σε Ιράν και Καζακστάν για συμμόρφωση στις ποσοστώσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΠΕΚ+ συμφωνεί σε νέα αύξηση της προσφοράς πετρελαίου τον Ιούνιο

Οι traders αργού πετρελαίου προετοιμάζονταν ήδη για μια μεγάλη αύξηση, αφότου η Σαουδική Αραβία έδειξε τις τελευταίες εβδομάδες ότι ήταν πρόθυμη να αποδεχτεί μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου.