Για σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αλλάζω Θέρμανση και Θερμοσίφωνα», το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει παρά την επίσημη ανακοίνωσή του στη ΔΕΘ- κάνει λόγο η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ). Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις του κλάδου, που βλέπουν τις πωλήσεις τους να έχουν «παγώσει», όσο και στα νοικοκυριά, που συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά για να έχουν ζεστό νερό.
Όπως επισήμανε στο Business Daily o Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΒΗΕ, Χρήστος Κώνστας, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο «Αλλάζω - Ανακυκλώνω Θερμοσίφωνα», με έτοιμη πλατφόρμα και οδηγό, ωστόσο παραμένει στάσιμο μέχρι και σήμερα.
«Περιμέναμε να είχε ξεκινήσει πριν τις αρχές του έτους. Βγήκε ο οδηγός το νέο έτος και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει. Έχουν γίνει πάνω από 190.000 αιτήσεις, αλλά δεν ξέρουμε αν και πώς αξιολογούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα για την εγγραφή των προμηθευτών (κατασκευαστών, εμπόρων και εγκαταστατών) άργησε να ανοίξει, αποτελώντας και αυτό σημαντικό εμπόδιο.
Εξοικονόμηση 500 ευρώ ετησίως
Εξοικονόμηση έως και 2.400 κιλοβατώρες ετησίως- που μεταφράζεται σε 500 ευρώ –μπορεί να αποφέρει σ’ ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα 160 λίτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΒΗΕ. «Με 100.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες έχουμε εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που επιστρέφει στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Κώνστας.
Παράλληλα, ανέδειξε και την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, καθώς η εξοικονόμηση από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με τους ρύπους που παράγει ένα αυτοκίνητο για 15.000 χιλιόμετρα τον χρόνο.
Την ίδια στιγμή, προχώρησε σε σύγκριση με την επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων, την οποία περιέγραψε ως προνόμιο για τους οικονομικά ευκατάστατους, επισημαίνοντας ότι αποφέρει περιορισμένα οφέλη στην ελληνική αγορά, αφού τα οχήματα εισάγονται. Αντίθετα, υπογράμμισε πως «ο ηλιακός θερμοσίφωνας παράγεται στην Ελλάδα και το 90% της επιδότησης παραμένει εντός της χώρας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δώσει παράταση έως τις 5 Μαΐου 2025 για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επικαλούμενο καθυστερήσεις στην υποβολή των αιτήσεων λόγω αυξημένης ζήτησης.
Η ΕΒΗΕ, στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσής της- στην οποία έδωσε το παρών και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης- ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, τονίζοντας ότι πολλές βιομηχανίες βρίσκονται ένα βήμα πριν προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε χάσει το 50% της παραγωγικής μας δύναμης. Δουλεύουμε στο μισό γιατί δεν έχουμε παραγγελίες. Τα εργοστάσια δεν μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες, λειτουργούν με ροή παραγγελιών και τώρα δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε», εξήγησε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΒΗΕ.
«Είναι τρελό να χρειάζεται ένας χρόνος για να στηθεί μια πλατφόρμα και να μας ζητάνε να παράξουμε και να εγκαταστήσουμε χιλιάδες ηλιακούς μέσα σε δύο μήνες», συνέχισε.
Πάντως, η Ένωση συνεχίζει τις πιέσεις μέσα από επιστολές αλλά και επαφές με τους αρμόδιους φορείς. «Είναι πραγματικά ντροπή να μην έχει ο κόσμος ζεστό νερό ενώ υπάρχουν τα χρήματα», καταλήγει.