Τα απλήρωτα κοινόχρηστα συνεχίζουν να αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα στις πολυκατοικίες, το οποίο συχνά προκαλεί εντάσεις μεταξύ των κατοίκων, αλλά και δυσκολίες στη συντήρηση των κτιρίων.
Η κατάσταση μάλιστα έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, που παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο όπου αλλοδαπά φυσικά ή και νομικά πρόσωπα αγοράζουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa και μετά παρατάνε το ακίνητο και γίνονται «άφαντοι».
Σημειώνεται πως στην επταετία (2018-2024) που τρέχει το πρόγραμμα, έχουν χορηγηθεί περίπου 20.000 Χρυσές Βίζες, με το 2023 να αποτελεί χρονιά-ρεκόρ.
Φυσικά αυτό δεν επιβαρύνει άλλους από τους «συγκατοίκους» τους σε μια πολυκατοικία, οι οποίοι αναγκάζονται να επωμιστούν το οικονομικό βάρος του εξαφανισμένου ιδιοκτήτη.
Παράλληλα δημιουργείται όλο και μεγαλύτερη απροθυμία για την ανάληψη της ευθύνης του διαχειριστή, αφού ο υπεύθυνος όχι μόνο θα πρέπει να «κυνηγάει» τους κακοπληρωτές, αλλά στην ανάγκη οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του να προβούν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας σε νομικές ενέργειες, αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος επίλυσης του χρέους.
Τι περιλαμβάνεται στα κοινόχρηστα
Στα κοινόχρηστα περιλαμβάνονται, κατά βάση, οι δαπάνες για τα εξής:
- Πετρέλαιο θέρμανσης,
- Καθαρισμός πολυκατοικίας,
- Ανελκυστήρας και συντήρηση αυτού,
- ΔΕΗ κοινόχρηστων χώρων,
- ΔΕΥΑΔ
Τι οφείλει να κάνει η πολυκατοικία
Μόλις διαπιστωθεί η καθυστέρηση πληρωμής των κοινοχρήστων, ο διαχειριστής είναι ο αρμόδιος να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση, αφού προηγουμένως έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τον οφειλέτη. Στη Συνέλευση θα παρθεί απόφαση για τις επόμενες ενέργειες και τον τρόπο άσκησης των αξιώσεων της πολυκατοικίας.
Υπογραμμίζεται πως ο διαχειριστής οφείλει να αντιληφθεί εγκαίρως πως υπάρχουν οφειλές, καθώς οι αξιώσεις των διαχειριστών για μη καταβληθέντα κοινόχρηστα παραγράφονται στην πενταετία.
Αν η πολυκατοικία αναγκαστεί να στραφεί δικαστικά εναντίον του οφειλέτη, τότε ξεκινάει μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία για τους συνεπείς κατοίκους.
Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Όλο και συχνότερα, η κατάσταση με τα ανεξόφλητα κοινόχρηστα δημιουργείται από έναν ξένο αγοραστή (συνήθως από Κίνα και Ισραήλ), ο οποίος επένδυσε σε ένα ακίνητο προκειμένου να λάβει ευρωπαϊκό διαβατήριο μέσω της Golden Visa, το άφησε κενό και έγινε άφαντος, ανέφερε στο BD ο κ. Στράτος Παραδιάς, ιδρυτής και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Υπενθυμίζουμε πως η Golden Visa προσφέρει τον κάτοχό της και στα μέλη της οικογένειάς του δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα για πέντε έτη, καθώς και τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα Σένγκεν για την ίδια περίοδο.
Πολλές φορές το εν λόγω ακίνητο μένει εντελώς κενό, άλλοτε το εκμεταλλεύονται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, συχνά όμως το πουλάνε σε νέο αγοραστή, με τα ήδη υπάρχοντα χρέη στην πολυκατοικία. Σε όλα αυτά φυσικά δεν έχουν δώσει στοιχεία επικοινωνίας από τη χώρα διαμονής τους, κάνοντάς το εξαιρετικά δύσκολο και κοστοβόρο για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας ή τον νέο αγοραστή του ακινήτου να διευθετήσουν την κατάσταση.
Παρόλο που ο νέος αγοραστής ευθύνεται μόνο για τις οφειλές που προκύπτουν από την ημέρα αγοράς και μετά και όλες οι προηγούμενες οφειλές βαρύνουν τον πωλητή, αν αυτός δεν έχει περιουσιακά στοιχεία ή είναι δύσκολο να εντοπιστεί, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες καλούνται να καλύψουν το έλλειμμα.
Έτσι, οι ξένοι αγοραστές που πουλάνε ένα διαμέρισμα δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, δεν δίνουν στοιχεία επικοινωνίας και έτσι διαφεύγουν πλήρως την πληρωμή των κοινοχρήστων.
Ως αποτέλεσμα, ο διαχειριστής αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει χρήματα από το απόθεμα της πολυκατοικίας και όταν αυτό τελειώσει, το χρέος του κακοπληρωτή μεταφέρεται στους συνεπείς κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν τα έξοδά τους να αυξάνονται χωρίς λόγο, διότι αναγκάζονται να πληρώνουν τα «σπασμένα». Όπως ανέφερε και ο κ. Παραδιάς «είναι άδικο όλοι να πληρώνουν για κάποιον που χρωστούσε, πούλησε το διαμέρισμα και έφυγε».
Να σημειωθεί πως η κοινοποίηση της οφειλής στον υπεύθυνο από τον αρμόδιο δικηγόρο είναι επίσης μια διαδικασία που κοστίζει πολύ, σύμφωνα με τον ιδρυτή της ΠΟΜΙΔΑ.
Για την επίλυση αυτής της κατάστασης, η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα υποχρεώνει τον πωλητή να προσαρτά στο συμβόλαιο υπεύθυνη δήλωση μέσω www.gov.gr ότι δεν υφίσταται προς τη διαχείριση του κτιρίου εκκρεμής οφειλή κοινοχρήστων δαπανών που να αφορά τη μεταβιβαζόμενη ιδιοκτησία.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη εύρεσης μιας οικονομικής λύσης, ώστε ο δικηγόρος του διαχειριστή να μπορεί να κοινοποιεί την οφειλή στην πόρτα του οφειλέτη, ανάλογα με τα στοιχεία που θα είναι αναρτημένα στο Κτηματολόγιο.