ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σταϊκούρας: Να υπάρξει ευελιξία στους όρους για τα νέα δάνεια από τον ESM

Στην αναγκαιότητα να ληφθούν ακόμα πιο γενναίες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στάθηκε ο υπ. Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Στη Βουλή βρέθηκε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο πρόσφατο Eurogroup αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας σήμερα, όταν και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τα όσα πρόκειται να διαδραματιστούν σήμερα, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά αναμένει θετικές εξελίξεις, οι οποίες όμως δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν πλήρως οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. 

Ακόμα, ο κύριος Σταϊκούρας τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ευρωπαϊκών οργάνων κάθε μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου η οικονομία βρίσκεται σε καραντίνα αφαιρεί 2,5% από το ΑΕΠ, ενώ πρόσθεσε ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα κυμανθεί από 5% μέχρι 10%.  Μάλιστα, τόνισε ότι τελικά όπως όλα δείχνουν η πορεία που θα έχει η ύφεση δε θα είναι σε σχήμα V αλλά U, κάτι που σημαίνει ότι θα επεκτείνεται στο 2021, γεγονός που αυξάνει την αναγκαιότητα για λήψη μέτρων που θα περιορίσουν την ύφεση.

Ο κ. Σταϊκούρας, ακόμα, χαρακτήρισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ιδιαιτέρως χρήσιμα, πρόσθεσε όμως ότι δεν αρκούν για μια δοκιμασία με τα χαρακτηριστικά της σημερινής και τόνισε ότι: «Είναι απαραίτητο, σε μια λογική πραγματικής αλληλεγγύης, να ριχτούν στη "μάχη" και άλλα ισχυρά "όπλα". Και αυτή είναι η θέση της χώρας που διατύπωσα και στο προχθεσινό Eurogroup. Θέση την οποία θα επαναλάβω σήμερα.

Η επενδυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας με τη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, που, μέσω μόχλευσης, θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.  Και έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί. Το ίδιο ισχύει, με παρατηρήσεις από ορισμένα κράτη-μέλη, για τη σύσταση και υλοποίηση ενός προσωρινού ταμείου για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (SURE).

Ως προς τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για αξιοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη, δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική συμφωνία. Θέση της χώρας είναι να υπάρξει ευελιξία και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, σχετιζόμενες αποκλειστικά με το εξωγενές και συμμετρικό σοκ στην οικονομία. 

Ακόμη όμως και με αυτές τις πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, η θέση μου είναι ότι οι ανάγκες στην αδρανοποιημένη και χειμαζόμενη από την υγειονομική κρίση πραγματική οικονομία και στον παραγωγικό ιστό της, είναι πολύ μεγαλύτερες.  Συνεπώς το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο. Με άγρυπνο το «μάτι» στον κορονοϊό, αλλά και με το βλέμμα στην επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ώρα για μέτρα στήριξης με κατεύθυνση την ανάπτυξη

Στις τέσσερις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη μετά την πανδημία και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη έκανε αναφορά ο υπουργός Οικονομικών από την Λισαβόνα.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζουν σήμερα το Eurogroup και Ecofin - Τι θα συζητήσουν οι υπ. Οικονομικών

Θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Κλειδί για την ανάκαμψη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε κατά το σημερινό Eurogroup ότι η άρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην πληγεί περαιτέρω η οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρθρο - παρέμβαση Σταϊκούρα υπέρ της έκδοσης κορονο-ομολόγων

Απαιτείται μια κίνηση - καταλύτης, που θα προσφέρει ισχυρή ένεση ρευστότητας στις εθνικές και την ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου, τονίζει ο υπ. Οικονομικών.