ΓΔ: 1960.17 -0.44% Τζίρος: 200.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αναστάσιος Γαϊτάνης πορτρέτο

Γαϊτάνης: Στρατηγική επένδυση 500 εκατ. ευρώ για έρευνα στα Πανεπιστήμια

Ο Τάσος Γαϊτάνης ανέδειξε τη σημασία της έρευνας στα ΑΕΙ, ανακοινώνοντας πακέτο 500 εκατ. ευρώ για υποδομές, εξοπλισμό και διεθνείς συνεργασίες.

Ο ρόλος της έρευνας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσου Γαϊτάνη, στο πλαίσιο της 94ης Συνόδου Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης και της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων. 

Ο κ. Γαϊτάνης τόνισε ότι η ενίσχυση της έρευνας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), επισημαίνοντας τη σημασία της για την επιστημονική πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο 500 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση του εξοπλισμού και τη στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια.

Η ΓΓΕΚ δραστηριοποιείται δυναμικά μέσω σειράς στρατηγικών παρεμβάσεων, όπως η «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», που κινητοποίησε πόρους άνω των 650 εκατομμυρίων ευρώ και στήριξε περισσότερα από 1.100 ερευνητικά έργα. Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών – διμερών με χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα και η Κύπρος, αλλά και πολυμερών με Συγχρηματοδοτούμενες Ευρωπαϊκές Συμπράξεις.

Επιπλέον, υλοποιούνται νέες δράσεις εκσυγχρονισμού όπως η «Στήριξη Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027» (25 εκατ. ευρώ) και τα νέα «Κέντρα Ικανοτήτων» (20 εκατ. ευρώ), που συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη νέα Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ 2030), η οποία αποσκοπεί όχι μόνο στην προώθηση αριστείας και την παραγωγή υψηλού επίπεδου έρευνας, αλλά και στην αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που επενδύουν σε καινοτομία, νέα θεσμικά εργαλεία για τις spin-offs των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, καθώς και προγράμματα στήριξης για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας. Επίσης, εισάγονται κίνητρα για angel investors και διευκολύνεται η εμπορική αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών, ενώ προωθείται και η Golden Visa για επενδύσεις σε startups και spinoffs, ενισχύοντας τη σύνδεση του ερευνητικού με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο κ. Γαϊτάνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας στοχεύουν και στην ανακοπή του brain drain, παρέχοντας κίνητρα σε νέους ερευνητές είτε να παραμείνουν είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η έρευνα είναι ο θεμέλιος λίθος για την παραγωγή της νέας γνώσης. Αν δεν υπήρχε η ερευνητική διαδικασία, η ζωή μας δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα σε κανένα πεδίο… Η επένδυση στη γνώση είναι η πιο ουσιαστική επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Τέλος, τόνισε ότι η επένδυση στην έρευνα συνδέεται άμεσα με τη ποιοτική εκπαίδευση, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, καθιστώντας την καινοτομία μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Πάνω από 418 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων.
Politeia Kainotomias, YPAN
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ανάδοχος για την Πολιτεία Καινοτομίας θα έχει προκύψει μέχρι το 2022

Στην παρούσα φάση γίνεται η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβληθεί. Στην συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και μετά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων.