Σε μια σημαντική καμπή βρίσκεται η ελληνική αγορά Πληροφορικής που έχει αρχίζει να εξετάζει την επόμενη ημέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης. Η περίοδος της σημαντικής χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς πόρους τελειώνει το 2026, και οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να επενδύσουν σε νέες υποδομές και να σχεδιάσουν στρατηγικές που θα τους επιτρέψουν να αναδείξουν την ελληνική δυναμική και καινοτομία σε διεθνές επίπεδο.
Εντός συνόρων η χώρα έχει καταγράψει αλματώδη πρόοδο τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα μετά τα αναπτυξιακά έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Εκεί τελειώνει και η κλεψύδρα του Ταμείου Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται το 2026. Πλέον, εκτός των έργων ΕΣΠΑ που θα συνεχίζουν να τρέχουν, ο κλάδος της Πληροφορικής, θα πρέπει να ενισχύσει την εξωστρέφειά και την ποιότητα των έργων για να διασφαλίσει την ανάπτυξη και βιωσιμότητά του.
Ο τομέας της πληροφορικής μπορεί να αποτελέσει τη «αιχμή του δόρατος» για την ελληνική οικονομία καθώς η αγορά αναπτύσσεται ραγδαία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις. Όπως επισήμανε ο Νίκος Χριστοδούλου Partner, Technology & Transformation Leader της Deloitte, η έμφαση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες είναι κρίσιμη, καθώς η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο ψηφιακής καινοτομίας. Κάτι το οποίο που θα απαιτήσει στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ανάγκη για εξωστρέφεια και οργανωμένη στρατηγική
Η επόμενη ημέρα για την ελληνική αγορά πληροφορικής μετά το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και στρατηγικές που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια, τη συνεργασία και την καινοτομία. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά οι ευκαιρίες που διαμορφώνονται είναι εξίσου σημαντικές, καθώς η Ελλάδα μπορεί πλέον να αναδείξει το ψηφιακό της πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο.
Απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αύξηση του αποτυπώματός τους στην παγκόσμια αγορά. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του πάνελ «Η επόμενη μέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας» στο Digital Economy Forum 2024, από τον CEO της Netcompany-Intrasoft, Αλέξανδρο Μάνο.
Αναφερόμενος και στη μελέτη της Deloitte, που κατέδειξε το χαμηλό ποσοστό του κλάδου Πληροφορικής στις εξαγωγές που είναι μόλις 4%, ο κ. Μάνος τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή του κλάδου στις εξαγωγές, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες και να αναδείξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό. «Θεωρώ την αύξηση αυτού του ποσοστού μια πραγματική πρόκληση για τον κλάδο μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σημαντικά περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν επίσης στον τομέα της Άμυνας, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας καλούνται να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνηση.
Ο κ. Μάνος σημείωσε πως η διεθνοποίηση δεν είναι μόνο επιθυμητή αλλά και απαραίτητη για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Επισήμανε την ανάγκη οι ελληνικές εταιρείες να αναπτύξουν σχέσεις με διεθνείς αγορές, να συμμετάσχουν σε συνέδρια και εκθέσεις και να στραφούν σε στρατηγικές συνέργειες εκτός συνόρων, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές δυνατότητες καινοτομίας που διαθέτει η χώρα.
Υπενθυμίζουμε πως και η Enterprise Greece σχεδιάζει σημαντικές δράσεις για το 2025, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας όπως διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια, προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων και νέες στρατηγικές συνεργασίες. Η πρώτη δράση αφορά την εθνική συμμετοχή στο «Mobile World Congress» (MWC) στη Βαρκελώνη, μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκθέσεις ψηφιακής τεχνολογίας και κινητής επικοινωνίας, ανοίγοντας τον δρόμο για δυναμικές συνεργασίες.
Παράλληλα, η ελληνική αγορά πληροφορικής καλείται να εξερευνήσει και νέες μορφές συνεργασίας, όπως τα ΣΔΙΤ που μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμα έργα και να ενισχύσουν την ψηφιοποίηση στον δημόσιο τομέα. Έργα τα οποία θα μπορούσαν να είναι και σε άλλους τομείς πέρα από το δημόσιο, με τις επιχειρήσει να τονίζουν πως πρέπει να προγραμματιστούν οι στρατηγικές για τη διαχείριση των έργων.
Ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Byte Πάνος Ξενάκης, επισήμανε την ενδυνάμωση συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προτείνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Σάμιος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της 01 Solutions Hellas αναφέρθηκε στη γρήγορη υλοποίηση έργων χάρη στο ΤΑΑ και στη σημασία της εξαγωγής τεχνογνωσίας.
Ο Γενικός Διευθυντής της IBM Ελλάδας, Δημήτρης Πρίμπας, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος που θα προωθεί τις συνεργασίες και θα ενδυναμώνει την ψηφιακή κουλτούρα στη χώρα, ενώ από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κουτκουδάκης, Οικονομικός Διευθυντής & Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου Epsilon Net, σημείωσε ότι τα έργα ΣΔΙΤ μπορούν να φέρουν τις κατάλληλες υποδομές στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών σε δημόσια έργα μπορεί να προσφέρει νέα δυναμική, καινοτομία και αποτελεσματικότητα, αναπτυσσόμενη έτσι η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Τη σημασία εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για νέα έργα και τη συντήρηση αυτών μετά το τέλος της χρηματοδότησης, υπογράμμισε ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT του Ομίλου ΟΤΕ, Λυκούργος Αντωνόπουλος, που επισήμανε ότι πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και ότι η ανάλυση των δεδομένων που παράγονται είναι κρίσιμη.
Την αλλαγή νοοτροπίας που είχε η πολιτεία και την ανάγκη για εξωστρέφεια και τεχνογνωσία, σημειώνοντας το δύσκολο έργο των ελληνικών εταιρειών να διατηρήσουν ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas, Ιωάννης Μερτζάνης, ενώ ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, διευθύνων σύμβουλος της NOVA ICT ανέφερε ότι το ΤΑΑ έχει ήδη αντιμετωπίσει ζητήματα γραφειοκρατίας και προτείνει την προσαρμογή της γνώσης του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη ανάγκη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.