Τα επόμενα βήματα και ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα αναφορικά με τις προοπτικές εξερεύνησης της Chevron, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος της εταιρείας να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου με την Αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης της Chevron, Liz Schwarze.
Υπενθυμίζεται ότι η Chevron έχει αναλάβει το μεγαλύτερο ερευνητικό «πακέτο» υδρογονανθράκων ως προς την έκταση στην Ελλάδα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσει έρευνες νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου εντός του 2026, σηματοδοτώντας τη σταθερή τοποθέτησή της στον ελληνικό ενεργειακό χάρτη και ενισχύοντας τον μείζονα γεωπολιτικό ρόλο της χώρα.
Οι νέες παραχωρήσεις περιλαμβάνουν τέσσερα blocks: Το Α2, Νότια Πελοπόννησο, Νότια Κρήτη I και II, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή ενεργειακή αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω περιοχή παρουσιάζει και γεωπολιτικό ενδιαφέρον λόγω της γειτνίασής της με τα όρια της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Ο κ. Παπασταύρου, σχολιάζοντας πρόσφατα την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης για τις θαλάσσιες περιοχές που έχει θέσει η χώρα μας σε διεθνή διαγωνισμό, χαρακτήρισε την αντίδραση αυτή «προσχηματική», επισημαίνοντας τα εξής: «η ίδια η Λιβύη πριν τη δική μας αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Chevron, στις 3 Μαρτίου προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού για τα δικά της θαλάσσια οικόπεδα. Και αν δει κανείς τον Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου της Λιβύης, τον χάρτη που έβγαλε στις 3 Μαρτίου, θα δει ότι ακολουθεί πλήρως τη μέση γραμμή. Δηλαδή συμφωνεί με την προκήρυξη που κάνουμε και εμείς. Και θα μπορούσε κανείς να πει ότι μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της προηγούμενης εβδομάδας, ότι άλλαξαν γνώμη, άλλαξαν χάρτες.
Σήμερα που μιλάμε, όμως, αυτή τη στιγμή, ο Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου της Λιβύης, έχει αυτά τα οικόπεδα στη μέση γραμμή. Άρα ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου διαψεύδει, για την ώρα τουλάχιστον, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, διότι αποδέχεται τη μέση γραμμή. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι, αν δεν το έκανε, δεν θα μπορούσε να προσκαλέσει ξένους επενδυτές. Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τον διάλογο, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου».