ΓΔ: 1377.32 0.87% Τζίρος: 12.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:32:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα μέθοδος καθορισμού των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ από την ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχωρά στη θέσπιση μιας νέας μεθόδου καθορισμού των τελών δικτύου που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ από τους καταναλωτές με στόχο τα έσοδα να συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Στη θέσπιση νέας μεθόδου καθορισμού των τελών δικτύου που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ από τους καταναλωτές προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο τα έσοδα του Διαχειριστή να συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (και όχι αποκλειστικά με το ύψος των επενδύσεων, όπως ισχύει τώρα). Οι στόχοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν βελτίωση των εξυπηρέτησης των καταναλωτών, (μείωση του πλήθους και της διάρκειας των διακοπών, χρόνος ανταπόκρισης σε αιτήματα κλπ.) ή ακόμη και μείωση των ρευματοκλοπών.

Το νέο πλαίσιο συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο. Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, το ισχύον καθεστώς εστιάζει στην κάλυψη του κόστους του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ το προτεινόμενο καθεστώς, παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του Διαχειριστή Δικτύου. Ειδικότερα με το νέο καθεστώς δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για επενδύσεις, παρέχοντας κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αξιοπιστία και ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής, την ποιότητα του ρεύματος και ταυτόχρονα θα μειώσουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές.

Η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει την σταδιακή μετάβαση στο νέο πλαίσιο με τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Στόχος είναι να τεθεί σε διαβούλευση το Μάιο και να εφαρμοστεί από 1.1.2021.

Η πρόταση σχετίζεται και με την επικείμενη αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να προσελκύσει επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα δημιουργίας αξίας, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία από την εφαρμογή προηγμένων ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής τόνισε πως η νέα μεθοδολογία παρέχει τα αναγκαία εργαλεία στον Ρυθμιστή και τα κίνητρα στον Διαχειριστή, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς την ενεργειακή αγορά και τους καταναλωτές. Από την πλευρά του, ο Δ/νων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει άμεσα και στενή συνεργασία για τη νέα προσέγγιση στο έσοδο της ΔΕΔΔΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάνος (ΑΔΜΗΕ): Παρά την κρίση στην Ουκρανία ο καταναλωτής γλίτωσε 1,2 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι πρέπει να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τετραπλασιαστούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και να γίνουν διπλάσιες επενδύσεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΔΔΗΕ: ΑΠΕ και διασυνδέσεις για να καλυφθεί η ζήτηση στα νησιά

Οι προβλέψεις του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), αναφέρουν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια με ρυθμό υψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές με τους έξυπνους μετρητές

Ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030, είναι σε εξέλιξη από τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων είναι υπό αξιολόγηση.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Με μετρήσεις από ΔΕΔΔΗΕ ο υπολογισμός για τα υπερέσοδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι θα υπάρξει τροποποίηση της ΚΥΑ για να μπορέσει η ΡΑΕ με προσωρινά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταθέσει την μελέτη της σχετικά με τα υπερέσοδα των παρόχων.