ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις οικονομικές ενισχύσεις – Τι ισχύει για επιχειρήσεις, εργαζόμενους

Έως τις 20 Απριλίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι δικαιούνται τις έκτακτες χορηγήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τι ισχύει για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τρέχουσα εβδομάδα για όσους έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση των ειδικών οικονομικών ενισχύσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά την εξ ανάγκης επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία για την καταβολή των 800 ευρώ σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων, ενώ παράλληλα «ανοίγει» η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των επαγγελματιών με έως 5 άτομα προσωπικό προκειμένου να εξασφαλίζουν και αυτοί την αποζημίωση των 800 ευρώ. Παράλληλα συνεχίζονται οι δηλώσεις των επιστημόνων για την επιταγή κατάρτισης των 600 ευρώ.  

Σημειώνεται ότι έως και σήμερα θα είναι δεκτές οι διορθώσεις, συμπληρώσεις ή ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" από πλευράς εργοδοτών  των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή. Η ίδια προθεσμία αφορά και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή και έπρεπε να γίνει σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.gov.gr. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να προχωρήσει για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, ενώ η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ (εφόσον όλα έχουν γίνει σωστά) θα καταβληθεί μεταξύ 15 και 18 Απριλίου.

Την ίδια ώρα περιθώριο έως τις 20 Απριλίου έχουν οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί αλλά δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω των κυβερνητικών μέτρων, προκειμένου να  καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη». Ανάλογη είναι και η προθεσμία για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr. Η αποζημίωση θα καταβληθεί μεταξύ 27 και 30 Απριλίου. 

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ (εφόσον απασχολούν έως 5 άτομα προσωπικό και δεν έχουν  υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο 6μηνο), η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ -  myBusinessSupport) αναμένεται να ανοίξει αύριο.

Επίσης έως τις 20 Απριλίου θα παραμείνει ανοικτή η ειδική πλατφόρμα του υπ. Εργασίας (elearning.yeka.gr), στην οποία θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την επιταγή κατάρτισης –ύψους 600 ευρώ- οι αυτοπασχολούμενοι επιστήμονες. Για όσους έχουν ολοκληρώσεις τις απαιτούμενες διαδικασίες έγκαιρα θα λάβουν την 1η δόση της επιταγής (ύψους 400 ευρώ) έως τις 17 Απριλίου. Εφόσον, έπειτα, ολοκληρωθεί η κατάρτιση, θα γίνει η καταβολή της 2ης δόσης έως τέλους Απριλίου. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 9 μέτρα στήριξης για την περίοδο του μίνι lockdown

Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους τεθούν σε αναστολή. Δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ, φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, δόσεων τραπεζικών δανείων. Σε τουλάχιστον 50% η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσονται τον Ιούλιο από την καταβολή ενοικίου

Τους αναλυτικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπ. Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία.