ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:11:16
Ακίνητα στην Αθήνα
Αεροφωτογραφία αστικής περιοχής στην Αθήνα με έμφαση στα ακίνητα.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τουριστικά και επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα

Αισιοδοξία επικρατεί για την ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με τα τουριστικά ακίνητα να ξεχωρίζουν σε ζήτηση και προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων διαγράφει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, βασιζόμενη στην αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον που καταγράφεται τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerved Υπηρεσίες Ακινήτων, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι τα τουριστικά ακίνητα θα παραμείνουν στην αιχμή της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την πιο δυναμική κατηγορία στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Στην ερώτηση για το πού θα εστιαστεί η ζήτηση τα επόμενα 2-3 έτη, το 45% των ειδικών εντοπίζει τα τουριστικά ακίνητα ως την κυρίαρχη κατηγορία, ακολουθούμενα από τα καταστήματα σε κεντρικές τοποθεσίες (21%), τους αποθηκευτικούς χώρους (19%) και τα σύγχρονα γραφεία (15%).

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την έρευνα, οι προοπτικές στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Τα τουριστικά ακίνητα ξεχωρίζουν ως η κατηγορία που θα ηγηθεί της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον και θετικές προοπτικές διαφαίνονται και για σύγχρονα γραφεία υψηλής ενεργειακής απόδοσης, καταστήματα σε εμπορικούς κόμβους και αποθηκευτικούς χώρους

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμολογιακές τάσεις σε όλες τις κατηγορίες χαρακτηρίζονται κυρίως από σταθεροποίηση ή άνοδο, αποτυπώνοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Οι κατηγορίες ακινήτων που πρωτοστατούν στη ζήτηση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα τουριστικά ακίνητα διατηρούν την ηγετική θέση με 36% των προτιμήσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τουρισμού στη διαμόρφωση της ελληνικής αγοράς. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα καταστήματα σε κεντρικές εμπορικές πιάτσες (30%), τα σύγχρονα γραφεία (21%) και οι αποθηκευτικοί χώροι (13%). Αυτές οι κατηγορίες θεωρούνται παράγοντες κινητικότητας που καθορίζουν τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων.

Όσον αφορά τα κίνητρα αγοράς, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την επένδυση και την ιδιόχρηση ως εξίσου σημαντικούς λόγους απόκτησης ακινήτων — με το 43% να βλέπει ίση σημασία και στους δύο παράγοντες, ενώ το 38% εστιάζει κυρίως στην επενδυτική προοπτική και το 19% επιλέγει τα ακίνητα για ιδιοχρησία.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ζήτηση για σύγχρονα γραφεία, σύμφωνα με το 44% των ειδικών. Στην Αθήνα ξεχωρίζουν επίσης τα βόρεια (29%) και τα νότια προάστια (26%), ενώ στη Θεσσαλονίκη την προτίμηση συγκεντρώνουν οι ανατολικές (38%) και, σε μικρότερο βαθμό, οι δυτικές περιοχές (18%).

Τα βασικά χαρακτηριστικά που αυξάνουν την αξία ενός γραφείου είναι η τοποθεσία (49%), η ενεργειακή απόδοση και η προσβασιμότητα μέσω Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (22%), καθώς και η επιφάνεια (6%).

Σχετικά με την πορεία των τιμών, σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (48%) διαβλέπουν ανοδικές τάσεις, με το 47% να εκτιμά σταθεροποίηση και μόλις το 5% να προβλέπει μείωση τιμών.

Το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κυριαρχεί στις προτιμήσεις όσων αναζητούν επαγγελματικούς χώρους λιανικής, με ποσοστά που φθάνουν το 52% και το 60% αντίστοιχα. Στην Αθήνα παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον και για τα νότια προάστια (24%), τα εμπορικά κέντρα (19%) και τα βόρεια προάστια (5%). Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι ανατολικές περιοχές και τα εμπορικά κέντρα κερδίζουν το 20% των προτιμήσεων.

Οι τιμές καταστημάτων ακολουθούν τάσεις παραπλήσιες με αυτές των γραφείων: το 47% των ειδικών εκτιμά αύξηση, το ίδιο ποσοστό βλέπει σταθεροποίηση, ενώ μόνο το 6% προβλέπει πτώση τιμών.

Η δυτική Αττική ξεχωρίζει ως βασικός κόμβος για αποθηκευτικούς χώρους, συγκεντρώνοντας το 54% του ενδιαφέροντος. Ακολουθούν ο άξονας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (19%), η περιοχή Μεσογείων (16%) και το κέντρο της Αθήνας (8%). Στη Θεσσαλονίκη, το 88% των προτιμήσεων αφορά τη δυτική πλευρά της πόλης.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αξία των αποθηκευτικών ακινήτων παραμένει η τοποθεσία (47%), με την ενεργειακή απόδοση και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά να ακολουθούν (29%) και την επιφάνεια να έπεται (24%).

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (60%) καταγράφει σταθεροποιητικές τάσεις τιμών σε αυτή την κατηγορία, με το 36% να διαβλέπει άνοδο και το 4% να αναμένει πτώση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Premia Properties
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia Properties: Εξαγορά ξενοδοχείου 252 δωματίων στα Κανάρια με 64 εκ.

Η Premia Properties εξαγόρασε το ξενοδοχείο Sunwing Arguineguin (4 αστέρων, 252 δωμάτια) στα Κανάρια Νησιά από τον όμιλο NLTG, έναντι 64 εκατ. ευρώ. Η NLTG θα συνεχίσει να το διαχειρίζεται με μακροχρόνια μίσθωση 15+10 ετών.
Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση ΕΣΕΕ - ΑΑΔΕ: Στο επίκεντρο τελωνεία, ψηφιακά εργαλεία και τουρισμός

Ο Σταύρος Καφούνης και ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισαν την ανάγκη για ψηφιοποίηση, απλοποίηση τελωνειακών διαδικασιών και θεσμική κατοχύρωση της εμπορικής τουριστικής επιχείρησης.