Φώτο: ΑΠΕ

Διπλή προστασία στην α' κατοικία, παράταση μέτρων στήριξης τον Μάιο

Νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων σε όλα τα δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας και παράταση του παλαιού νόμου σε συνδυασμό με διατήρηση και τον Μάιο των μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Ένα νέο πλέγμα ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που ενεργοποιείται παράλληλα με την παράταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων καθώς και με ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας με κοινοτικά κονδύλια παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, εξειδικεύοντας τις πρωινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ο κύριος Σταϊκούρας εξήγησε ότι η προστασίας της πρώτης κατοικίας ουσιαστικά θα είναι διπλή καθώς παρατείνεται για τρεις μήνες ο παλαιός νόμος, που όπως είπε ο υπουργός δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα τρέξει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μετά τις 31/12/2018 και μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο αυτό θα καλύψει ακόμα και ενήμερα δάνεια, δανειοληπτών που πλήττονται από τη κρίση. Σε ό,τι αφορά την παράταση των ήδη γνωστών μέτρων που εφαρμόζονται για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και για τον μήνα Μάιο, ο κύριος Σταϊκούρας ανέφερε ότι προστίθενται ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης της μισθοδοσίας των εργαζομένων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Κοινοτικό Πρόγραμμα Sure όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο.

O υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση θα κινηθεί στη δεύτερη φάση οικονομικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών, που ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα.

Συγκεκριμένα:

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. 

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το εθνικό σχέδιο για αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας σε άρθρο του τονίζει ότι μετά το πέρας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ο βασικός στόχος δεν είναι μόνο η ανάκαμψη αλλά και ο ουσιαστικός μετασχηματισμός του μοντέλου της οικονομίας.